luni, 17 noiembrie 2014

Cronica unui eveniment organizat de Foto-Travel: Legende Urbane

Prin intermediul blogului Foto-Travel am încercat să promovez din punct de vedere turistic județul Sălaj și reședința de județ a acestuia, municipiul Zalău. O componentă a ceea ce numim ”promovare turistica” este și cea cultural-istorică, prin care locuri încărcate de istorie, ”locuri de poveste” pot deveni atracții turistice în sine. Cred că s-a făcut prea puțin în această direcție, ori tocmai din acest punct de vedere, demersul blogului Foto-Travel de a readuce în atenția publicului larg locuri ce au potențial turistic, trebuie să continue. După ce anul trecut, împreună cu Grupul de Facebook ”Amintiri despre Zalău” am readus în atenția zălăuanilor personalitatea sculptorului Fadrusz János, cel care a lăsat posterității statuile reprezentative ale orașelor Zalău și Cluj-Napoca, în acest an am dorit să marcăm împlinirea a 300 de ani de la popasul regelui Carol al XII-lea al Suediei prin Zalău.





Evenimentul organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj cu sprijinul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, a grupului de Facebook ”Amintiri despre Zalău”, a Asociației Colecționarilor din Sălaj și nu în ultimul rând a blogului Foto-Travel a fost unul reușit pentru că și-a atins obiectivul propus. Acela de a atrage atenția asupra unei clădiri de patrimoniu aflată în centrul orașului, clădire încărcată de istorie. O istorie zbuciumată de la începutul secolului al XVIII-lea, marcată pe de o parte de înfrângerea răscoalei curuților (războiul dus de Francisc Rákóczi al II-lea împotriva habsburgilor) iar pe de altă parte de Marele Război Nordic (dintre Imperiul Suedez al lui Carol al XII-lea și alianța dintre Rusia, Norvegia, Danemarca și Saxonia). 

De ce un astfel de eveniment la Zalău? De ce acum? Pentru că în contextul înfrângerii regelui Carol al XII-lea al Suediei de către Petru cel Mare la Poltava în anul 1709, regele suedez după ce a fost în custodia Imperiului Otoman a fost lăsat să plece spre casă, tranzitând Țara Românească și Transilvania. În drumul său de la Pitești la Stralsund a trecut și prin Zalău. Acum, pentru că se împlinesc exact 300 de ani de la acel eveniment. Urma trecerii lui prin Zalău este o casă de la începutul secolului trecut (casa ridicată pe locul celei originale în care se spune că a poposit în 1714), pe care în 1911, oficialitățile orașului din acea vreme au montat o plăcuță comemorativă având textul în limba maghiară pe care se poate citi: ”În camera cu boltă a acestei case a poposit Regele Carol al XII-lea al Suediei în 1714 XI/9”. 

Zalăul trebuia să organizeze un eveniment prin care să marcheze acest moment pe care unii l-ar putea considera istoric. Pe întregul traseu de aproximativ 2300 de kilometri de la Pitești la Stralsund (azi în Germania dar în 1714 aflat în Pomerania Suedeză), sunt doar patru astfel de plăcuțe comemorative. Două sunt în România, la Budeasa Mare pe conacul Budiștenilor, acolo unde regele a stat două săptămâni așteptând să fie lăsat să plece spre casă; și una la Zalău. Celelalte două se găsesc în Ungaria, la Debrecen și Budapesta. Plăcuța de la Zalău e și cea mai veche, fiind montată în 1911. Încă un motiv în plus de mândrie locală, un motiv pentru care Zalăul trebuia să organizeze un astfel de eveniment. Cum oficialitățile de acum ale orașului sunt prinse în tăvălugul campaniei electorale (niciun reprezentant al Primăriei Municipiului Zalău nefiind la eveniment), inițiativa trebuia să vină din altă parte. A venit din zona societății civile. Împreună cu Daniel Mureșan - directorul cotidianului Magazin Sălăjean, am organizat evenimentul pe care l-am intitulat ”Legende Urbane - Un rege la Zalău acum 300 de ani”. Am încercat să ne documentăm cât mai bine şi nu am fi reuşit fără sprijinul profesionist al istoricilor. O contribuţie importantă la organizarea evenimentului de la Zalău l-au avut Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, prin istoricul Marin Pop, cel care a contribuit la redactarea cărții ”Zalăul locuri de poveste”. Ne-au ajutat apoi domnul Zsigmond Attila - preot reformat în Fughiu (județul Bihor) și doctorand al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca cu tema istoria bisericii reformate din Sălaj în secolele XVI-XIX și domnul László László - profesor de istorie la Colegiul Național ”Silvania” din Zalău. Le mulțumim și pe această cale pentru ajutorul substanțial acordat organizării evenimentului.

Întâlnirea găzduită de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, a fost deschisă de domnul Daniel Săuca - managerul instituției. Apoi, istoricul Marin Pop a prezentat contextul istoric la sfârșitul secolului al XVII-lea și începutul secolului al XVIII-lea. A fost important să înțelegem cum a ajuns regele Carol al XII-lea în Țările Române și care a fost contextul prin care a fost nevoit să tranziteze Țara Românească și Transilvania în 1714.


Daniel Săuca - managerul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj
istoricul Marin Pop - Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău
Apoi, eu am prezentat istoria acestei inițiative, cum am ajuns ca împreună cu Daniel Mureșan să organizăm acest eveniment. Am prezentat și metodologia cercetării noastre în legătură cu plăcuța de la Zalău și cu schimbarea denumirii străzii pe care se află casa cu pricina, din Tyúkól utca îKirály utca. Am prezentat alte ”legende” ce au legătură cu regele Carol al XII-lea, cum ar fi cele referitoare la construcția Turnului Colței de către suedezi sau participarea lui Carol la bătălia de la Stănilești. Toate acestea au fost expuse pe larg în articolul precedent, articol preluat în întregime de cotidianul Magazin Sălăjean în ediția sa de miercuri, 12 noiembrie 2014. 

Profesorul László László de la Colegiul Național ”Silvania” din Zalău a prezentat drumul regelui Carol al XII-lea al Suediei din Adrianopol (actualul oraș Edirne), prin Valahia, Transilvania, Imperiul Habsburgic și Imperiul German, până în Pomerania suedeză. Prezentarea a fost una interactivă, prin intermediul căreia cei prezenți au putut urmări ”marșul cel lung” al regelui. După prezentarea unor hărți generale a Europei acelor vremuri, fiecare localitate prin care a trecut regele a fost marcată prin hărți din secolele XVIII (Ridicarea topografică iosefină) și din prima jumătate a secolului al XIX-lea (ridicarea topografică franciscană). Traseul regelui a fost descris amănunțit: acesta a trecut pe la Giurgiu (13.10.1714), pe la București la mijlocul lunii octombrie 1714, apoi la Pitești a staționat între 19 octombrie și 7 noiembrie 1714. Interesant amănuntul ”rătăcirii” în zona Câinenii Mici pe Valea Oltului, aproape de granița cu Transilvania. Regele Carol al XII-lea a ajuns la Sibiu pe 8 noiembrie , apoi la Sebeș-Alba unde se pare că a schimbat caii de poștalion, a trecut prin Alba Iulia iar noaptea s-a oprit la Aiud pe 9 noiembrie. Ziua următoare a trecut prin Cluj (10 noiembrie) și s-a îndreptat spre Zalău pe ruta Berind-Românași-Brebi-Ortelec, ajungând la Zalău pe 11 noiembrie 1714. E o diferență de 3 zile în plus față de data înscrisă pe plăcuța de la Zalău. După noaptea petrecută la Zalău, regele suedez s-a îndreptat spre Șimleu Silvaniei, apoi a trecut prin Camăr, Marghita, Săcuieni ajungând la Debrecen în 13 noiembrie și la Pesta a doua zi, în 14 noiembrie. După trecerea Dunării se îndreaptă spre Pozsony (Bratislava de astăzi) și Viena unde ajunge pe data de 16 noiembrie 1714. Mai departe traseul regelui a fost Purkensdorf - Sankt-Polten - Linz - Pasau - Regensburg - Nürenberg - Bamberg - Würzburg - Kassel (18 noiembrie). A traversat râul Elba la data de 22 noiembrie 1714 și a ajuns la Stralsund în Pomerania. 


profesorul László László și doctorandul Zsigmond Attila
Piteștiul pe harta iosefină
Orașul Zalău (Ziláh) cu principalele străzi
Debrecenul în secolul XVIII
Buda și Pesta
Atracția principală a serii a fost prelegerea ținută de domnul Zsigmond Attila, preot reformat în localitatea Fughiu din județul Bihor. Fiind doctorand la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și având ca temă de cercetare istoria bisericii reformate din Sălaj în secolelel XVI-XIX, a fost cel mai în măsură să ofere răspuns la întrebarea legată de posibila întâlnire a regelui Carol al XII-lea cu protopopul Zoványi György, în casa căruia se spune că ar fi înnoptat regele la Zalău. În urma cercetărilor realizate, o parte dintre ele concretizându-se în studiul  ”Zilah, Király utcza 34 Találkozott-e Zoványi P.György XII Károllyal?”  apărut în prestigioasa revistă Erdélyi Múzeum, domnul Zsigmond Attila consideră că cei doi nu s-au întâlnit. În susținerea acestei afirmații se bazează pe o serie de documente care toate arată că Zoványi a fost numit preot la Zalău abia în 1715. 


Zsigmond Attila vorbind despre relația lui Carol al XII-lea cu Zoványi


Documente ce arată că Zoványi a fost numit la Zalău abia în 1715
Sursa foto: colecția personală Zsigmond Attila
În ultima parte a documentului se arată că Zoványi a fost numit la Zalău în 1715Sursa foto: colecția personală Zsigmond Attila

Lista preoților reformați care au slujit la Zalău. La poziția 16 apare numele lui Zoványi Sursa foto: colecția personală Zsigmond Attila
 Nu în ultimul rând, domnul Daniel Mureșan - membru fondator al Asociației Colecționarilor din Sălaj a prezentat, traseul regelui Carol al XII-lea al Suediei printr-o serie de exponate filatelice și de cartofolie. Pentru unele dintre localitățile de pe traseu, au fost expuse întreguri poștale, plicuri FDC (First Day Cover) cărți poștale. Desigur, piesa care a atras atenția tuturor a fost cartea poștală cu strada Király utca.


Exponate filatelice și de cartofilie ce refac vizual drumul regelui
Daniel Mureșan prezentând exponatele Asociației Colecționarilor din Sălaj


Deși acest al doilea eveniment organizat de blogul Foto-Travel nu s-a bucurat de o prezență numeroasă, la fel ca și evenimentul de anul trecut, trebuie remarcat faptul că în public au fost prezenți printre alții, domnul senator Vegh Alexandru (UDMR) dar și doamna Corina Bejinariu - directorul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău. Lor, dar și celor aproximativ 20 de persoane prezente, le mulțumim!




Se cuvine de asemenea să mulțumesc tuturor celor care în timpul relativ scurt avut la dispoziție, au opus umărul ca acest eveniment să fie unul reușit. Mulțumirile mele următorilor:
  • Daniel Săuca - managerul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, pentru sprijinul organizatori;
  • Daniel Mureșan - directorul cotidianului Magazin Sălăjean și membru fondator al Asociației Colecționarilor din Sălaj, pentru susținerea acordată și pentru crezul că orașul nostru merită astfel de evenimente;
  • László László - profesor de istorie la Colegiul Național ”Silvania” Zalău, pentru prezentarea susținută și pentru ajutorul dat în căutarea unor surse de informare;
  • Zsigmond Attila - preot reformat în Fughiu, pentru efortul de a veni la Zalău și pentru prelegerea susținută;
  • Marin Pop - istoric la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, pentru prelegerea susținută;
  • Györfi-Deák György - bibliotecar la Biblioteca Orășenească Jibou pentru traducerea unor texte din limba maghiară;
  • Láko Evá - pentru informațiile furnizate legate de subiectul dezbaterii;
  • Toth Ildiko - stabilită în Suedia, pentru sprijinul moral și furnizarea unor informții referitoare la subiect;
  • Kovács Iudit - pentru traducerea unor texte din limba maghiară și promovarea evenimentului;
  • Kulcsár Ferenc - pentru realizarea afișului și a calendarelor;
  • Mirela Costruț - pentru sprijinul acordat în realizarea expozițiilor;
  • Gălpâian Paul, Szigeti Tamas, Zah Sergiu - elevi la Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” Zalău pentru spirjinul acordat în realizarea expozițiilor;
  • partenerilor media Magazin Sălăjean și Sălajul Pur și Simplu, pentru promovarea evenimentului;

Evenimentul ”Legende Urbane - Un rege la Zalău acum 300 de ani” s-a bucurat de o bună promovare, atât înainte de desfășurarea acestuia cât și după desfășurarea lui. Astfel, ziarul Magazin Sălăjean a publicat în ediția sa tipărită sau electronică următoarele articole:


Articolul din Magazin Sălăjean din 11 noiembrie 2014


Evenimentul nostru a fost promovat și de publicația electronică Sălajul Pur și Simplu, unul din partenerii media i evenimentului.


UPDATE:
18.11.2014 / Așa cum era de așteptat, împlinirea a 300 de ani de la călătoria regelui suedez a fost marcată și în Ungaria. Iată un articol despre acest subiect.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu