vineri, 28 noiembrie 2014

Expoziția Fotoetnografica la Cernăuți, de Ziua Unirii

Din ce în ce mai multe proiecte fotografice interesante ajung în spațiul cultural românesc. Iar când ai de a face cu unul care promovează satul tradițional, cultura populară autentică atunci merită să-i acordăm atenție, fie și prin câteva rânduri scrise în grabă. Fiind un amator în ale fotografiei, pasionat din ce în ce mai mult de fotografia etnografică, nu pot să nu semnalez o expoziție de excepție ce va fi vernisată în Bucovina, la Cernăuți chiar de Ziua Națională a României. Este vorba despre expoziția FOTOETNOGRAFICA. 




Despre proiectul Fotoetnografica am auzit recent prin intermediul rețelelor de socializare, deși se află la a XIII-a ediție. Materialul fotografic rezultat în urma Taberei Internaționale Fotoetnografica Săpânța 2014 - derulată sub egida Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Maramureș și coordonată de Felician Săteanu, a fost valorificat prin intermediul unei expoziții ce a avut loc la Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” Baia Mare în perioada 13-25 noiembrie 2014. Voi reveni cu un articol mai amplu despre proiectul Fotoetnografica.

Nicolae Hauca alături de Stănoiu Daniela, Felician Săteanu, Gheorghe Petrila.
Sursa foto: colecția personală Nicolae Hauca
O parte din fotografii participanți la Tabăra Internațională Fotoetnografica
Sursa foto: 
colecția personală Nicolae Hauca
Participanți la tabăra internațională Fotoetnografica 2014, din România (Felician Săteanu, Daniela Stănoiu, Gheorghe Petrilă, Tudorel Ilie și Vasile Timur Chiș) și din Ucraina (Nicolae Hauca și Dan Ceuca) vor expune și la Cernăuți, în Bucovina. Expoziția este organizată de Departamantul de Cultură al Administrației de stat Cernăuți, Societatea pentru Cultură Românească ”Mihai Eminescu” din regiunea cernăuți, Organizația regională Cernăuți a Artiștilor fotorafi din Ucraina, Fotoclubul Pozitiv Cernăuți, Redacția ziarului ”Adunarea Bucovineană” ( „Буковинське Віче” ) cu sprijinul Consulatului General al României la Cernăuți și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Maramureș, Asociația Artiștilor Fotografi din România și Foto Clubul ”Pro Arad”. 

un  fotoreportaj din ziarul Adunarea Bucovineană
Vernisajul expoziției va avea loc luni 1 decembrie 2014, la ora 11.00 la sediul Departamentului de cultură al Administrației de stat Cernăuți (str. Hrușevsky, 1). În perioada 2-31 decembrie 2014, selecția de fotografii va fi expusă la Galeria ”Euro Foto Art” de pe lângă Societatea pentru Cultură Românească ”Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți (Piața Centrală nr.9). 

Toți cei aflați în luna decembrie prin Cernăuți, vor putea vizita expoziția ce constă în fotografii cu tematică etnografică realizate în Tabăra Internațională Fotoetnografica. Față de edițiile de anul trecut, tabăra a avut și un caracter transfrontalier, fotografii de pe cele două maluri ale Tisei au surprins frumusețea satelor românești din Maramureșul Istoric. 

Săpânța 2014. Sursa foto: colecția personală Nicolae Hauca
fotografie realizată în Săpânța de Nicolae Hauca
Conform informațiilor primite de la domnul Nicolae Hauca - director al Euromedia și participant la tabăra de la Săpânța ”la Cernăuți vor fi expuse 30 de lucrări, câte 5 realizate de artiștii fotografi din Ucraina și celelalte ale colegilor din România”. 

Faptul că vernisajul expoziției va avea loc pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României, este o expresie a românismului din zona Cernăuți, acolo unde sunt concentrați cei mai mulți români din Ucraina. 

UPDATE:
  • 9.12.2014: imagini de la vernisajul expoziției Fotoetnografica de la Cernăuți, pe canalul youtube al Euromedia. Partea 1 și partea a 2-a.
  •  9.12.2014: imagini de la vernisajul expoziției, pe pagina de facebook a lui Felician Săteanu
  • 17.12.2014: ziarul Graiul Maramureșului publică un articol despre expoziție


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu