Holocaustul a existat! Cine neagă existența acestuia - și din păcate sunt din ce în ce mai multe voci - ar trebui să meargă în Polonia, la Auschwitz-Birkenau să vadă cu ochii lui grozăvia. Chiar și acum, la 70 de ani de la eliberarea lagărului de trupele Armatei Roșii, orice om cu mintea întreagă și care are un dram de suflet, se va cutremura la propriu. Căci Memorialul și Muzeul Auschwitz-Birkenau are dincolo de ”colecțiile” aferente oricărui muzeu, are un efect puternic asupra vizitatorilor. Cu atât mai mult cu cât crima a fost perfecționată aici și adusă la rang de politică de stat. Astăzi, cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului și a împlinirii a 70 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz-Birkenau, blogul Foto-Travel se alătură acțiunilor comemorative, și vă prezintă experiența vizitării ”lagărului morții”.
luni, 26 ianuarie 2015
duminică, 25 ianuarie 2015
Agenție de turism din Spania, promovează România la Târgul de Turism de la Madrid
Se vorbește din ce în ce mai mult de România ca
destinație turistică. Și asta nu este rău deloc. Diverse site-uri de turism,
publicații de travel promovează prin materialele publicate destinații din
România. Toate însă se bazează strict pe potențialul turistic al destinației
respective, lucrurile sunt privite din afară cu oarecare detașare. Închipuiți-vă însă că un român,
ar avea o agenție de turism, undeva în afara granițelor țării. Vă asigur că
promovarea pe care o va face destinațiilor turistice românești va fi net
superioară oricărei alte agenții, pentru că dincolo de pragmatismul unei
afaceri va pune și mult suflet. Așa se întâmplă cu agenția Viajes Cazaré din Madrid, Spania
- deținută de românca Nicoleta Boranda. Recent, a fost lansat site-ul turistic Visita Rumania ce
promovează în rândul turiștilor spanioli, frumusețile României.
miercuri, 21 ianuarie 2015
Retrospectiva fotografică a anului 2014: Detalii de arhitectură
Așa cum mi-am propus, voi face o altfel de retrospectivă a anului 2014. O retrospectivă fotografică. Și cum s-au adunat mii de poze, le-am grupat pe diverse categorii din care le-am selectat pe cele mai reușite. Am întocmit astfel un clasament cuprinzând 10 (plus 5) fotografii realizate sub egida Foto-Travel. După ce v-am prezentat cele mai bune fotografii (în opinia mea, desigur) la categoriile Natură și Peisaj, Fotografii de călătorie sau Etnografie și folclor, am ajuns să vă prezint una din categoriile cu care mă identific cel mai mult: detalii de arhitectură.
luni, 19 ianuarie 2015
Asociația Amicii Muzeului are site și pliant de promovare
Nu mai
e un secret pentru nimeni, îmi plac festivalurile de reconstituire istorică. E
un bun prilej de a învăța ”pe viu” despre o epocă, despre o perioadă istorică.
Iar dacă actul de învățare are loc într-un context cât mai apropiat de ceea ce
se presupune - pe baza cercetărilor științifice și a descoperirilor arheologice
- că a fost, cu atât mai bine. Iată de ce, sunt nelipsit de la cele două
festivaluri de reconstituire istorică antică, de care Zalăul are parte. Vorbim
despre Festivalul Roman Zalău-Porolisum și despre Porolissum Fest. Am fost
foarte bucuros și mândru (un sentiment de mândrie locală) în același timp, când
am descoperit că la Zalău, funcționează din 2011 Asociația Amicii Muzeului, care
are nu mai puțin de patru grupuri de reenactment. Am mai scris despre asociație
sau despre festivaluri și cu altă ocazie, însă acum s-a făcut un mare pas
înainte prin crearea unei pagini de internet dedicate, care are menirea de a
promova activitatea asociației.
Pagina principală a site-ului |
vineri, 16 ianuarie 2015
Ziua Culturii Naționale marcată la Zalău
În acest an am fost ceva mai sensibil și mai atent la evenimentele culturale ce au avut loc la Zalău de Ziua Culturii Naționale. Poate că e de vină obsesia mea pentru cifre, anul acesta, pe 15 ianuarie, împlinindu-se 165 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu. Mai sunt și alte coincidențe, de exemplu acum 150 de ani, în 1865 se năștea în Tohat (azi cartier al orașului Ulmeni) Laurențiu Bran, cel ce avea să fie primul traducător român al poeziilor lui Eminescu în limba maghiară. Coincidență sau nu, acum 130 de ani (altă cifră rotundă!) este publicată în ziarul clujean ”Kolozsvári Közlöny” (Informația de Cluj) prima poezie a lui Eminescu, în limba maghiară. Iar în urmă cu 125 de ani, în 1890 erau publicate în gazeta ”Szilágy-Somlyó” (publicație maghiară ce apărea la Șimleu Silvaniei) trei dintre poeziile lui Eminescu, în tradurea lui Laurențiu Bran. Ca să nu mai vorbim că în 1866 (acum aproape 150 de ani) Eminescu debuta în revista Familia (ce apărea la Budapesta) cu poezia ”Atât de fragedă”. Cu atâtea coincidențe matematice, cum să nu fii atent la ce se întâmplă în orașul tău, de Ziua Culturii Naționale?
joi, 15 ianuarie 2015
De Ziua Culturii Naționale, interviu cu doamna Corina Bejinariu - managerul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău
În fiecare an, pe 15 ianuarie, este
marcată Ziua Culturii Naționale. Aceasta a fost instituită printr-o hotărâre a
Camerei Deputaților din 16 noiembrie 2010, legea fiind publicată în Monitorul
Oficial nr.831/13 decembrie 2010. Data aleasă, nu este deloc întâmplătoare, pe
15 ianuarie 1850 se năștea la Botoșani cel ce avea să devină poetul nepereche -
Mihai Eminescu. Din 2011, în fiecare an, Ziua Culturii Naționale a fost marcată
și în județul Sălaj printr-o serie de evenimente culturale. Instituții
culturale sau unități de învățământ, vor marca și în acest an, când se
împlinesc 165 de ani de la nașterea poetului național, Ziua Culturii Naționale.
Păstrând oarecum tradiția ultimilor ani, blogul Foto-Travel - promotor al
evenimentelor culturale sălăjene - vă prezintă una din instituțiile culturale
reprezentative: Muzeul Județen de Istorie și Artă Zalău.
luni, 12 ianuarie 2015
Retrospectiva fotografică a anului 2014: Top 10 fotografii cu tematică etnografică
Mi-am propus să realizez o retrospectivă fotografică a anului 2014. Nu a fost deloc ușor să aleg fotografiile grupate în mai multe categorii. După ce v-am prezentat care sunt, din punctul meu de vedere, cele mai reușite fotografii la categoriile Fotografii de călătorie și respectiv Natură și Peisaj iată că în articolul de față vă prezint cele mai bune fotografii din categoria Etnografie și Folclor. Anul 2014 a fost unul în care, pentru prima dată am experimentat cum e să fotografiezi elemente de etnografie. Pe de o parte am avut șansa să particip la diverse festivaluri folclorice sau la diverse evenimente culturale, unde am realizat, evident, și fotografii. Pe de altă parte, 2014 a fost anul în care am acordat o mai mare atenție etnografiei, prin participarea la un amplu proiect de fotografiere a caselor vechi din Iaz, dar și a muzeelor etnografice din Iaz, Ciumărna sau Borza. Alte motive pentru a realiza fotografii excepționale. A fost și anul în care am participat pentru prima dată la un concurs de fotografie cu tematică etnografică, este vorba despre tradiționalul concurs ”Fotografia - document etnografic”.
duminică, 11 ianuarie 2015
Ziua Artei Fotografice din România marcată de AGERPRES
joi, 8 ianuarie 2015
Retrospectiva fotografică a anului 2014: Top 10 fotografii de peisaj
Mi-am propus să realizez o retrospectivă a anului 2014, puțin altfel. Vreau ca de data aceasta fotografiile să vorbească, de aceea am realizat o serie de clasamente de genul Top 10, pe diverse categorii. Am început, firesc, cu cele mai reușite fotografii de călătorie. Fiindcă m-am decis greu care să fie cele mai frumoase 10 fotografii realizate în călătoriile mele din anul care tocmai s-a încheiat, am extins clasamentul cu încă 5 fotografii. Credeam că în cazul celorlalte categorii, lucrurile vor sta mai simplu. M-am înșelat. Mi-am dat seama de exemplu, că în categoria Natură și Peisaj este foarte greu să aleg doar 10 fotografii. De aceea voi extinde și de data aceasta clasamentul cu încă 5 fotografii. Iată așadar, care sunt cele mai bune 10+5 fotografii care surprind natura în toată splendoarea ei.
luni, 5 ianuarie 2015
Grădina Zmeilor într-o filmare aeriană de iarnă
N-am mai scris de multă vreme despre filmările aeriene realizate de prietenul meu Cosmin Giurgiu de la Ghid Video Turistic. Nu pentru că în ultima vreme n-ar mai fi realizat filmări aeriene, ci pentru că așteptam momentul în care se va întoarce acasă, în Sălaj. Trebuie să știți că între timp, Cosmin Giurgiu și echipa sa au bătut țara în lung și-n lat, realizând poate, cele mai spectaculoase filmări aeriene ale obiectivelor turistice de prim rang din țară. În perioada mai - decembrie 2014 a realizat nu mai puțin de 67 de filmări aeriene, ce au fost difuzate de postul de televiziune Antena 3, în cadrul rubricii ”România la înălțime” . De data aceasta, vă prezentăm ultima filmare, realizată la Grădina Zmeilor în județul Sălaj. Este prima filmare de iarnă realizată la acest obiectiv.
Grădina Zmeilor cum nu ați mai văzut-o. Captură din filmul realizat de Cosmin Giurgiu |
duminică, 4 ianuarie 2015
Retrospectiva fotografică a anul 2014: Top 10 fotografii de călătorie
Se obișnuiește ca la începutul unui nou an să aruncăm o privire retrospectivă asupra anului care a trecut, să rememorăm principalele evenimente. Așa voi face și eu, doar că voi aborda retrospectiv anul 2014 prin intermediul celor mai bune fotografii pe care le-am realizat. Mi-a fost greu să aleg din miile de poze, pe acelea care sunt cele mai reprezentative. M-am lovit de la început de dificultatea grupării acestora pe diferite categorii, însă până la urmă am decis ca acestea să fie: fotografii de călătorie, natură și peisaj, etnografie și folclor, detalii de arhitectură, portret și fotografia alb-negru. Sunt tot atâtea experimente fotografice realizate în anul 2014. Pentru început, iată un clasament (subiectiv, cum altfel) al celor mai reușite fotografii de călătorie.
vineri, 2 ianuarie 2015
Greco-catolicii din Băbeni
De mult timp îmi propun să scriu despre Băbeni (județul Sălaj) - satul copilăriei mele, satul meu de suflet. În ultimii doi ani am încercat să documentez din punct de vedere fotografic, articolele ce urma să le scriu. Am bătut din nou locurile copilăriei, mirifica vale a Someșului, dealurile din jur, satele din comună. Dar îmi vine greu să scriu, nu știu de ce, poate mulțimea amintirilor ce mă năpădesc sunt de vină. În ultimele zile ale anului 2014 am fost din nou acasă - și acolo la Băbeni este acasă - și într-o dimineață am dus-o pe bunica mea Maria la biserică. Spre rușinea mea, n-am mai fost la biserică în Băbeni de aproape 15 ani, de când a murit bunicul meu Gheorghe. Nu am să caut scuze, deși poate aș reuși să le găsesc, nu mai contează. Dar în acea dimineață din penultima zi a anului 2014 am simțit că trebuie să merg cu bunica mea, ca și demult în copilărie, la biserică. Nu am realizat pe moment că bunica frecventează biserica greco-catolică, biserică pe care n-am frecventat-o niciodată. Așa se face că iată, încep să scriu despre satul meu, despre Băbeni. Și din respect pentru bunica Maria am să o fac scriind despre Biserica Greco-Catolică ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Băbeni.