Cum am realizat o mulțime de fotografii, care surprind bogăția elementului etnografic, autenticitatea și unicitatea satului tradițional românesc, mi-a fost destul de greu să aleg doar 10 fotografii din această categorie. Am considerat, la fel ca și în cazul celorlalte galerii foto, că nu e nicio problemă dacă extind top-ul cu încă 5 fotografii.
1. Muzeul din casa bunicii
Fără discuție, Muzeul Etnografic ”Ligia Alexandra Bodea” din Iaz, reprezintă cea mai bogată colecție etnografică din județul Sălaj. Atât în vechea casă a familiei Bodea, Casa bunicii cât şi în casa cumpărată şi relocată aici, Casa Birăiții - Ligia a adunat cu pasiune mii de costume populare, vase de ceramică, icoane, unelte agricole sau de uz gospodăresc. Fotografia de față, o înfățișează pe Ligia Bodea admirând unul din costumele populare din colecția sa. Am participat cu acestă fotografie la concursul ”Fotografia - document etnografic”.
2. Meșteșug și artă populară
Înainte de Crăciun, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău a vernisat la galeria de artă ”Ioan Sima”, expoziția ”Acasă, de Crăciun”. În cadrul acesteia a fost amenajat un interior autentic de casă țărănească. Mi-a plăcut în această imagine, combinația dintre acel spătar de scaun frumos decorat cu motive geometrice, și perinile (pernele) de pe pat sau fața de masă. Toate demonstrează meșteșugul de care dau dovadă țăranii sălăjeni.
3. Tradiții
Imaginea este realizată în Maramureș, la Păstrăvăria Alex din localitatea Mara. Mi-a atras atenția cununa de ceapă împletită ce stătea agățată la fereastră. Apoi am văzut uneltele agricole și celelalte obiecte expuse pe peretele de lemn al căsuței, mușcatele plantate în vase de lut dar și porodicii (roșiile) culese probabil verzi și puse la copt la soare.
4. Modele colorate
Nu cred că există o imagine cu un mai mare impact vizual decât un pat țărănesc cu perini (perne) pusele unele peste altele. Cele din cadrul colecției etnografice din cadrul școlii Borza, expoziție realizată de domnul învățător Ience Traian a reușit să mă facă să declanșez instantaneu aparatul de fotografiat. Surprinde în mod plăcut mulțimea de modele geometrice și florale dar și cromatica acestora. Imaginea este completată de pătura ce acoperă patul sau de peretarul din spate.
5. Cununa
La Zalău, are loc în fiecare vară, un veritabil festival de folclor. Aflat la a 39-a ediția, Festivalul Internațional de Folclor ”Ecouri Meseșene” a avut și un moment foarte apreciat de zălăuani: parada costumelor populare, a formațiilor și grupurilor folclorice prezente la festival. Imaginea surprinde ansamblul folcloric ”Cununa” din Jibou. Fetele, îmbrăcate în costume populare tradiționale de pe valea Someșului, au o cunună împletită din spice de grâu, ornată cu panglici tricolore.
Simbol al meșteșugurilor populare țărănești, războiul de țesut este aproape inexistent din actualele gospodării țărănești. Este piesă de muzeu, aproape că nu există muzeu sau colecție etnografică care să nu aibă un astfel de obiect. Imaginea a fost surprinsă la Muzeul din Borza, în data de 29 iunie 2014, cu ocazia primei ediții a zilelor satului.
7. Interior tradițional sălăjean
În județul Sălaj există mai multe colecții etnografice de mare valoare. Grație unui proiect derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, mai multe case tradiționale, cu o vechime mai mare de 100 de ani, au fost conservate și înscrise într-un circuit turistic. Printre acestea se numără și casa din Ciumărna, a cunoscutului rapsod și meșter popular, Grațiana Pop. Casa care a aparținut părinților ei, transformată în muzeu, arată impecabil.
8. Dans popular maghiar
Unul din meritele Festivalului Internațional de Folclor ”Ecouri Meseșene” ce are loc la Zalău în fiecare vară, este acela că aduce pe scenă ansambluri și grupuri folclorice renumite din țară și din străinătate. Printre acestea, a fost și grupul folcloric Nyirség Táncegyüttes din Ungaria care a prezentat un repertoriu bogat de jocuri populare maghiare din Bazinul Carpatic. Rochiile viu colorate a celor două dansatoare oferă un efect vizual deosebit.
9. Liniște
În cadrul periplului fotografic prin satul Iaz, am dat de aceste două oluri (vase de lut în care se purta apa pe câmp), pe prispa uneia din casele vechi părăsite. Mi-a plăcut că acestea contrastează puternic cu peretele mieriu (albastru).
10. Credință
Tot în Iaz, aveam să dau într-o casă veche dar încă locuită (Slavă Domnului, încă mai sunt și din acestea) de o scenă pe care m-am grăbit să o imortalizez. Pe masă, am văzut o carte de rugăciuni veche, dacă e să judecăm după felul în care arată pe care se afla o pereche de ochelari.
Acestea sunt fotografiile cu tematică etnografică pe care le consider cele mai reușite. Desigur, am în colecție multe altele care ar putea la fel de bine să le înlocuiască. Că să păstrez oarecum tradiția celor 10 (+5) fotografii, am considerat că merită prezentate și următoarele.
11. Natura va învinge
Ceea ce m-a frapat atunci când am fotografiat casele vechi din Iaz, a fost faptul că în doar câțiva ani (poate chiar zeci), Natura a pus stăpânire pe casele părăsite. Într-unele au crescut chiar copaci, așa cum este și cel din imagine.
O simplă plimbare prin satele sălăjene, are darul de a-ți dezvălui imagini surprinzătoare, la care nu te-ai fi așteptat. Cu toată modernizarea, încă lumea satului este ancorată în trecut. Așa se explică faptul că aici vei găsi fântâni cu cumpănă, așa cum este cea din imagine, din localitatea Jac. Îmi place și contragreutatea constând dintr-o țeavă de metal și o găleată veche legată de lemnul cumpenei.
13. De modă veche
Tot la Muzeul etnografic din Ciumărna, mi-a fost dat să văd câteva modele de opinci realizate din piele sau din ”gumă” - cauciuc rezultat de la o anvelopă. Se vede cât meșteșug a fost investit în realizarea acestora.
14.Procesiune religioasă
Îmi plac procesiunile religioase, îmi place să urmăresc cum se comportă oamenii în astfel de situații. Însă în Maramureș, acestea sunt mult mai vii, mult mai colorate. Imaginea surprinde un grup de creștini greco-catolici ce înconjoară biserica mănăstirii Prislop, cu ocazia procesiunii de Sfânta Maria.
15. Răstignire
Am făcut o obsesie din a fotografia ”răstignirile” sălăjene, acele vechi cruci sau troițe de lemn ce le găsești în toate satele, fie la răscruce de drumuri, fie în hotar. De-a lungul anilor am fotografiat câteva răstigniri spectaculoase, așa cum este cea din imagine, realizată în localitatea Prislop din județul Maramureș. Mi-a plăcut contrastul dintre figura ștearsă a Mântuitorului și ornamentele din tablă.
Aș fi curios stimate cititor, care sunt preferințele tale, în ce ordine ai alege primele 5 fotografii? Retrospectiva fotografică 2014 mai cuprinde:
- Categoria Fotografia de Călătorie
- Categoria Natură și Peisaj
- Categoria Alb-Negru
- Categoria Detalii de arhitectură
Imaginile de la punctele 4 și 6 nu sunt de la Ciumărna ci de la Muzeul satului Borza . Trebuie să fim corecți . Muzeul de la Ciumărna nu are nevoie de alte imagini .
RăspundețiȘtergereÎntr-adevăr stimate domnule învățător. Aveți dreptate. Dintr-o regretabilă eroare am trecut muzeul din Ciumărna în locul celui din Borza. Mulțumesc pentru atenționare, am făcut corecturile de rigoare.
Ștergere