sâmbătă, 7 martie 2015

Atlasul Frumuseții: un proiect românesc unic în lume

Îmi plac proiectele inedite, iar dacă se întâmplă ca acestea să îmbine călătoriile cu fotografia, atunci interesul meu pentru ele este maxim. Despre un astfel de proiect, sută la sută românesc și unic în lume am să scriu în acest material. Întâmplarea fericită face să scriu despre un proiect de călătorie și în același timp despre un proiect fotografic dedicat frumuseții feminine, exact de 8 Martie - Ziua Internațională a Femeii. Atlasul Frumuseții este rodul muncii de teren de 15 luni a fotografului Mihaela Noroc, iar povestea din spatele imaginilor este fascinantă. Deși extrem de ocupată în această perioadă, Mihaela Noroc mi-a pus la dispoziție o serie de informații pe baza cărora am realizat acest material. 





Recunosc, fotografia de portret nu este pasiunea mea. Fiecare fotograf are temele sale predilecte, este axat pe o anumită componentă din spectrul larg al subiectelor ce pot fi abordate. Cu toate acestea, nu poți să nu remarci acei fotografi care excelează în fotografia de portret, care reușesc să pună în evidență frumusețea unei persoane. În această categorie se înscrie și Mihaela Noroc, care a avut o idee genială: să călătorească în jurul lumii pentru a surprinde în ipostaze fotografice frumusețea feminină. Totul a pornit de la o revelație pe care Mihaela a avut-o în ianuarie 2013 în Etiopia. Iată cum descrie geneza acestui proiect: ”De câțiva ani, eu și soțul meu făceam cel puțin o călătorie mai lungă în afara Europei, în fiecare iarnă. Toate economiile pe care le strângeam, le investeam în aceste voiaje cu buget redus, pe cont propriu și cu rucsacul în spate. Etiopia a fost o revelație pentru mine, ca fotograf. Acolo am descoperit cele mai interesante chipuri feminine pe care le văzusem vreodată. Femeile etiopiene sunt delicate și pline de feminitate, deși trăiesc la fel ca acum câteva sute de ani. Acolo am conștientizat că adevărata frumusețe nu înseamnă doar cosmetice și tendințe fashion ci, în primul rând, naturalețe și autenticitate.
Mi-am dorit sa transmit acest mesaj întregii lumi și așa s-a născut ideea Atlasului Frumuseții. Când m-am întors acasă din acea călătoria etiopiana, m-am documentat intens și n-am găsit niciun proiect similar. Astfel mi-am propus să fiu primul fotograf din lume care face o enciclopedie dedicată frumuseții feminine naturale.”


Mihaela Noroc în Bogota, Columbia
O ședință foto pe stradă, în Cuba
Ședință foto ad-hoc în Myanmar
Și a reușit să-și transforme visul în realitate. A devenit un fel de globetrotter, călătorind în 37 de țări diferite din Europa, Asia, Oceania și America pentru a surprinde prin intermediul aparatului de fotografiat frumusețea feminină. A pornit în august 2013, investindu-și în acest proiect toate economiile, fără a avea în spate un sponsor. Inițial proiectul s-a numit ”Beauty Around the World” însă în timpul călătoriei acesta a fost schimbat în ”The Atlas of Beauty”  pentru că așa cum explică Mihaela denumirea Atlasul Frumuseții sau varianta în engleză “The Atlas of Beauty”, descriu mai bine ideea mea de-a documenta frumusețea feminina din toate colțurile lumii.”



Australia
Colca Valley, Peru
Marea Baltică
Pe parcursul celor 15 luni de călătorie, pasiunea pentru acest proiect i-a dat curajul și puterea de a realiza lucruri pe care nu și le-a imaginat niciodată că le poate face. Iată cum descrie Mihaela această experiență unică:”Am abordat sute de femei pe stradă, ca să le fotografiez. Am făcut ședințe foto în favelele braziliene sau în cartiere rău famate din Columbia unde armele se vând ca berea, la noi. Am reușit să fac fotografii cu o tânără persancă într-o moschee din Iran, țara cu unele dintre cele mai stricte legi musulmane. Am adăugat apoi Orașul Interzis din Beijing și cel mai mare templu budist din Myanmar, pe lista locurilor unde am surprins frumusețea feminină. Am ajuns de asemenea în locuri izolate ca jungla amazoniana din Ecuador sau zone unde trăiesc tibetanii pentru a surprinde frumusețea tradiționala, pe cale de dispariție. Am captat însă și frumusețea modernă în New York sau Tokyo pentru că ideea mea e să arăt că trăim într-o lume diversă, iar frumusețea înseamnă să rămânem diferiți, nu neapărat învechiți. Lumea evoluează, dar asta nu înseamnă că trebuie să-și piardă diversitatea aderând cu ochii închiși la niște trenduri menite să aducă profituri unor companii. Din păcate s-ar putea ca peste 50 de ani toate femeile să arate și să se comporte la fel, datorită globalizării.”


Columbia
Bogota, Columbia
Cuba
Proiectul Mihaelei pare, la o primă vedere, a nu fi cu mult diferit de alte proiecte fotografice axate pe fotografia de portret. Internetul este plin de fotografii excepționale, realizate de fotografi din toate colțurile lumii. Însă ceea ce face ca Atlasul Frumuseții să fie unic, este faptul că prin fotografiile sale, realizate în țări diferite, cu canoane și culturi diferite, Mihaela reușește să demonstreze că poți găsi frumusețe în cele mai neașteptate locuri. Ea nu ”fură” fotografii, nu surprinde instantanee dintr-o excursie sau concediu. Ea călătorește pentru a găsi modele pe care să le fotografieze. Proiectul ei se vrea a fi o adevărată enciclopedie a diversității, a frumuseții feminine. 


Ecuador
El Paico, Chile
Ethiopia
Mihaela Noroc: ”Cum găsesc chipurile pe care le fotografiez? De cele mai multe ori caut pe stradă, merg în locuri aglomerate sau întreb oamenii din jur despre fizionomii feminine interesante, naturale și reprezentative pentru zona în care sunt. Alteori folosesc rețelele de socializare sărind din profil în profil. S-a întâmplat să apelez și la agenții de casting sau modele, dar am ales întotdeauna chipuri autentice, relevante pentru acel spațiu, neafectate de industria fashion. De cele mai multe ori am în față tinere care n-au mai fost niciodată în fața unui aparat de fotografiat profesionist, pe care le cunosc de câteva clipe. E însă necesar să le fac să se simtă confortabil și să obțin expresii naturale, ipostaze autentice și priviri sincere care să-mi spună o poveste.” 

În pădurea Amazoniană
Lima, Peru
Maori, New Zeeland
Ca orice fotograf, Mihaela are propria sa viziune asupra frumuseții: ”Frumusețea e în ochii privitorului. Iar ochii privitorului sunt întotdeauna diferiți. Tocmai de aceea și frumusețea trebuie să fie diversitate. Mulți mă întreabă de ce fotografiez femei. Pentru că ele sunt mame și sunt cele mai bune păstrătoare ale tradițiilor și culturii. Încă de la apariția primilor oameni, femeia a fost cea care a stat mai aproape de locul de baștina, cea care era pivotul familiei, în timp ce bărbatul era plecat la vânătoare, la distanțe mari și era mai predispus la schimbări.”


Harlem, New York
Havana, Cuba
Iran
Marea Java, Indonezia
Ca orice proiect ce se respectă, și acesta are un mesaj, este realizat cu un scop, dincolo de pasiunea de a fotografia. Mihaela simte că lumea puternic globalizată în care trăim, va afecta iremediabil modul nostru de a fi. Suntem tentați să adoptăm ”șabloane” create special pentru a ne uniformiza, suntem invitați prin mass-media să ne comportăm și să arătăm într-un anumit fel. Mihaela Noroc: Cred că femeile trebuie să-și cultive și să-și îngrijească frumusețea cu care s-au născut, nu să caute cu disperare alt model de frumusețe, copiind niște tendințe trecătoare. Fiind noi însene, mergând pe drumul nostru, vom ajunge mult mai departe decât schimbând de fiecare dată drumul, în funcție de niște trend-uri comerciale. Sper ca imaginile din proiectul meu să ducă acest mesaj cât mai departe.”


Mawlamine, Myanmar
Medellin, Columbia
Nasir al-Mulk, Iran 
New York, SUA
Prin periplul ei în lume, Mihaela nu putea rata tocmai țara sa natală. În nordul țării, în Maramureș frumusețea feminină este la ea acasă. Albumul Mihaelei s-a îmbogățit cu cu ipostaze feminine surprinse în mediul rural. Simple, inocente, frumoase. 


Maramureș
Nordul României
România
Proiectul ”The Atlas of Beauty” a devenit viral pe internet. Mai multe publicații din întreaga lume au scris despre ideea Mihaelei. Iată o listă (incompletă) a acestor apariții media:
Lista ar putea continua. Este suficient să cauți pe facebook de exemplu după hastagul #TheAtlasOfBeauty pentru a vedea toate aparițiile media despre acest proiect. 


Omo Valley, Ethiopia
Oxford, UK
Platoul Tibet, China
Riga, Lituania
Rio de Janeiro, Brazilia
Acum că (aproape) toată lumea știe despre proiectul The Atlas Of Beauty / Atlasul Frumuseții, Mihaela Noroc are în față o nouă provocare. Trebuie să ducă mai departe acest proiect. Visez ca într-o zi să am un chip fotografiat din fiecare țară de pe pământ și să arăt că diversitatea e o bogăție care nu trebuie pierdută. E deocamdată doar un vis, iar dacă cei din jur nu mă vor ajuta, Atlasul Frumuseții nu va rămâne decât un alt un proiect românesc îndrăzneț, care s-a oprit la mijlocul drumului. În luna iunie îmi doresc să plec într-o nouă călătorie de 7 luni prin Balcani, Orient, India și Nepal în încercarea de a dezvolta și completa Atlasul și de a-l face cunoscut în întreaga lume.” - spune Mihaela.


San Francisco, SUA
Sankt Petersburg, Rusia
Sumatra, Indonezia
Tbilisi, Georgia
Pentru a-și duce proiectul la bun sfârșit, Mihaela are nevoie de sprijin. Pe pagina oficială de Facebook Mihaela Noroc Photography cei care doresc pot da o mână de ajutor. În speranța că se vor găsi ”oameni de bine” Mihaela a postat următorul text: ATLASUL FRUMUSEȚII nu înseamnă doar imagini din întreaga lume cu fete frumoase. În spatele fiecărei fotografii sunt zile întregi de muncă, de riscuri și sacrificii. Având un buget foarte mic pentru un astfel de proiect, fără absolut niciun sponsor, fără o echipă care să mă ajute, mă străduiesc să mă descurc cu mijloacele pe care le am. Până acum am reușit să finanțez ATLASUL FRUMUSEȚII din economiile realizate împreună cu soțul meu, în câțiva ani de muncă. Aceste economii sunt însă pe sfârșite iar proiectul nu poate merge mai departe fără sprijinul tău. Dacă îți place ATLASUL FRUMUSEȚII, contribuie și tu la acest demers românesc, unic în lume. Orice suma e binevenită și mă va ajuta să continui și să îmbunătățesc realizarea acestei enciclopedii a frumuseții. Dacă ai un card trebuie doar să apeși butonul “DONATE” aflat deasupra acestui text, să alegi suma cu care dorești să contribui și să completezi datele solicitate. Dacă nu deții un card, poți contribui depunând o sumă în contul meu personal.
Nume: Mihaela Noroc Numar Cont: RO83INGB0000999903160259. Îți mulțumesc!


Platoul Tibet, China


Yangon, Myanmar
Îi mulțumesc și eu Mihaelei Noroc pentru materialul pus la dispoziție și pentru fotografiile ce-l ilustrează. Nu pot decât să-i urez, ca visul său de a ajunge în toate țările lumii, să i se împlinească!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu