marți, 28 aprilie 2015

Promovarea orașului Gyula la Cluj-Napoca

Oficiul pentru Turism al Ungariei (Magyar Turizmus Zrt) în parteneriat cu orașul Gyula din Ungaria, organizează în data de 15 mai 2015, la Cluj-Napoca evenimentul ”Orașul Gyula și Băile Cetății se prezintă la Cluj”. Evenimentul își propune să promoveze în țara noastră, unul dintre cele mai frumoase orașe ale Ungariei. 




luni, 27 aprilie 2015

Prima ediție a Târgului European al Castelelor

În perioada 1-3 mai 2015, la Castelul Corvinilor din Hunedoara va avea loc un eveniment în premieră pentru România. În organizarea Primăriei municipiului Hunedoara, împreună cu Muzeul Castelul Corvinilor se va desfășura prima ediție a ”Târgului European al Castelelor”. Conform unui comunicat de presă emis de către organizatori, această primă ediție este una internațională, la eveniment anunţându-și deja participarea 21 de expozanți din România, Ungaria, Cehia, Macedonia, Spania și Bulgaria.

Castelul Corvinilor - gazda primului Târg European al Castelelor. Sursa foto aici

sâmbătă, 25 aprilie 2015

O altfel de minivacanță de 1 Mai: cu Mocănița prin Transilvania

România a avut, până în urmă cu 25 de ani, un sistem feroviar ce reușea să acopere aproape toate zonele țării fie că era vorba de cale ferată cu ecartament normal sau cu ecartament îngust. Dacă alte țări au știut să-și conserve calea ferată cu ecartament îngust, ce este astăzi folosită mai mult în scopuri turistice, în România lucrurile au stat cu totul altfel. Au fost scoase din funcțiune multe sectoare de cale ferată îngustă din lipsă de rentabilitate economică, însă mai nimeni nu s-a gândit la potențialul turistic al acestora. Lăsate de izbeliște, multe sectoare au fost vandalizate, altele pur și simplu au dispărut fiind vândute la fier vechi. Iată însă că tot mai multe proiecte au ca scop tocmai salvarea, a ceea ce se mai poate, din aceste sectoare de cale ferată și înscrierea lor în circuitul turistic.



luni, 20 aprilie 2015

Where is Mirel? (3) - Austria la pas

Nici o săptămână fără a avea vești despre Mirel Magop, globetrotter-ul român care a ales să străbată lumea de la NordKapp la Capul Horn în cadrul proiectului ”National Costumes of the World”. Ne-am obișnuit deja să publicăm săptămânal note de călătorie, transmise de Mirel atunci când dă de ”civilizație” și are acces la internet. Chiar dacă acum este în Alpii Austriei, și-a găsit timp pentru a scrie pentru blogul Foto-Travel câteva rânduri, pe care le publicăm în cele ce urmează.



duminică, 19 aprilie 2015

Melk - bijuteria de pe Dunăre

Melk este un orășel cu aproximativ 6.000 de locuitori, situat pe malul Dunării la 80 de kilometri vest de Viena. Este poarta de intrare într-una dintre cele mai frumoase porțiuni ale Dunării cuprinse între Melk și Krems numită Wachau. Cei 36 de kilometri ai traseului, presărat cu peisaje pitorești și cu întinse podgorii de viță de vie sunt parte a Patrimoniului Mondial UNESCO din anul 2000. Chiar dacă majoritatea turiștilor ajung la Melk pentru a vizita Abația Benedictină cu același nume, orașul ce se întinde la poalele dealului pe care este construită abația, merită vizitat pentru farmecul lui aparte.




duminică, 12 aprilie 2015

Where is Mirel? (2): Lumină de Paște pentru eroii români înmormântați la Zvolen

Pornit în urmă cu două săptămâni din curtea Muzeului de Artă Populară ”Ligia Alexandra Bodea” din Iaz, județul Sălaj, globetrotterul Mirel Magop a ajuns în Săptămâna Mare să refacă simbolic drumul plin de sacrificii ale soldaților români din Al Doilea Război Mondial, care au luptat pentru eliberarea Cehoslovaciei. Noapte Sfântă a Învierii Domnului Isus Hristos, l-a găsit în cimitirul eroilor din Zvolen, acolo unde ”a adus Lumină” în memoria eroilor. Un gest simplu dar cu o puternică încărcătură emoțională, pe care doar sufletele cu adevărat mari sunt capabile să le facă. 




sâmbătă, 11 aprilie 2015

Săptămâna ”Școala Altfel”: de la Zalău la Bușteni

Săptămâna de dinaintea vacanței de primăvară a elevilor, cunoscută de câțiva ani sub denumirea ”Școala Altfel” este deopotrivă adorată de elevi (nu de către toți) sau hulită de către unii profesori. Asta pentru că în ciuda caracterului ei evident non-formal, am ajuns ca în câțiva ani să o transformăm în ceva obișnuit, deci formal. Nu mi-am propus să fac o analiză amănunțită a ceea ce se întâmplă în școlile din România în această perioadă, deși cineva ar trebui să o facă. Mai degrabă vreau să insist pe un aspect evident: săptămâna ”Școala Altfel” este o adevărată gură de oxigen pentru turismul autohton.


miercuri, 8 aprilie 2015

Where is Mirel? (1): de la Iaz la...Budapesta

Mirel Magop, a pornit în cea de a doua parte a expediției ”De la NordKapp la Capul Horn” prin care vrea să lege cel mai nordic punct de pe continetul european de cel mai sudic punct al continentului sud-american. Această nouă călătorie se desfășoară sub egida ”National Costumes of the World”, cu intenția clară de a promova costumul popular românesc și de a realiza un album al costumelor populare ale comunităților prin care trece. Blogul Foto-Travel deschide seria notelor de călătorie pe care Mirel Magop le va transmite periodic, în măsura în care va găsi conexiune la internet. Ne propunem ca săptămânal, sau bilunar să descriem traseul pe care-l parcurge acesta. Iată cum a decurs prima săptămână a călătoriei.



marți, 7 aprilie 2015

Mirel Magop într-o nouă aventură: National Costumes of the World

 Globetrotterul Mirel Magop, cel care a impresionat prin călătoriile lui desfășurate atipic, mai ales prin reeditarea celebrei călătorii a lui Badea Cârțan, pe jos, până la Roma, a pornit într-o altă aventură. De data aceasta a luat cu el, alături de drapelul tricolor pe care-l poartă cu mândrie peste tot în lume și un costum popular românesc, de pe Valea Barcăului (județul Sălaj), dăruit cu generozitate de Ligia Alexandra Bodea - proprietara Muzeului de Artă Populară ”Ligia Alexandra Bodea” din Iaz. 



luni, 6 aprilie 2015

Dunărea, pe Google Street View

Dunărea este cel mai lung fluviu al Uniunii Europene și al doilea fluviu ca mărime de pe continentul European. Despre importanța economică a fluviului nu este cazul să mai vorbim, acesta fiind o cale navigabilă importantă. Poate că mai interesant este faptul că acest fluviu străbate (trecând pe teritoriul sau atingând frontiera) nu mai puțin de 10 țări iar patru capitale europene sunt scăldate de apele acestuia. Dunărea a fost odată frontiera naturală a Imperiului Roman, de-a lungul celor peste 2800 de kilometri ai săi, dezvoltându-se o serie de civilizații. Iată suficiente argumente pentru a-i determina pe specialiștii Google să includă vaste părți ale fluviului în celebrele Google Street View.



miercuri, 1 aprilie 2015

Albrecht Dürer, în 111 capodopere la Cluj

La Muzeul Etnografia al Transilvaniei, în clădirea principală de pe strada Memorandumului,  a fost vernisată în data de 26 martie 2015, o nouă expoziției de artă excepțională. Este vorba despre expoziția Albrecht Dürer - Maestrul artei renascentiste, care aduce în fața iubitorilor artei nu mai puțin de 111 capodopere ale artistul german. După expoziția de anul trecut, ce a adus la Cluj gravurile lui Rembrandt, iată că organizatorii reușesc să aducă la Cluj-Napoca o nouă expoziție remarcabilă.