miercuri, 1 aprilie 2015

Albrecht Dürer, în 111 capodopere la Cluj

La Muzeul Etnografia al Transilvaniei, în clădirea principală de pe strada Memorandumului,  a fost vernisată în data de 26 martie 2015, o nouă expoziției de artă excepțională. Este vorba despre expoziția Albrecht Dürer - Maestrul artei renascentiste, care aduce în fața iubitorilor artei nu mai puțin de 111 capodopere ale artistul german. După expoziția de anul trecut, ce a adus la Cluj gravurile lui Rembrandt, iată că organizatorii reușesc să aducă la Cluj-Napoca o nouă expoziție remarcabilă.




Artistul german Albrecht Dürer (1471-1528) a fost cel mai important reprezentant al artei renascentiste din Nordul Europei. Deși a fost asimilat de mulți mai degrabă cu tradiția gotică a Evului Mediu târziu, Dürer a reprezentat pentru nordul Europei ceea ce a reprezentat Leonardo da Vinci pentru sudul acesteia. S-a născut pe 21 mai 1471 la Nüremberg, unde tatăl său s-a mutat în jurul anului 1455 de la Gyula (Ungaria). De altfel, în orașul maghiar de la granița cu România, Albrecht Dürer este foarte respectat. Există într-un parc un bust al artistului, iar în centrul orașului renovat a fost amplasată ”Anamorfoza” - pa baza schiței Adam și Eva. Prin vasta sa operă constând în peste 1000 de desene, 108 gravuri în cupru, 188 de picturi etc, Dürer a construit un pod între artele din sudul și nordul Europei, între gotic și Renaștere.

Albrecht Dürer - autoportret (1498). Muzeul Prado Madrid. Sursa foto: wikipedia.com
Dar să revenim la expoziția de la Cluj. În cadrul acesteia sunt expuse toate cele 108 gravuri în cupru ale lui Dürer, plus încă trei gravuri realizate în lemn. Trebuie precizat că nu sunt expuse gravurile originale în cupru, ci copii ale acestora realizate de către Amand Durand după plăcile originale. Acțiunea întreprinsă de Amand Durand s-a făcut în urma cererii adresate lui georges Suplessis, directorul Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Naționale a Franței, de către Guvernul Francez, în ultima parte a secolului al XIX-lea. Durant a mai imprimat stampe după plăcile lui Martin Shongauer, Luca van Leyden, Rembrandt van Rijn și alții. 

Afișul expoziției de la Cluj
Locul ales de organizatori, pentru expoziția Albrecht Dürer, este același ca și cel de anul trecut, cu ocazia expoziției de gravuri ale lui Rembrandt: la etajul sălii de conferințe a Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Sunt două camere tapetate cu gravurile maestrului german, plus încă 7 spații amenajate la balconul sălii respective. 



Încă de la început, vizitatorul va fi surprins de acuratețea cu care sunt realizate gravurile. Fie că sunt de format mic, sau de format mare, privite atent acestea sunt atât de realiste încât ai impresia că faci parte din scena reprezentată. În primele săli sunt expuse acele gravuri ce descriu scenele din Evanghelii, în special ultimele zile ale lui Isus Hristos înainte de Răstignire și Înviere. Rând, pe rând, vizitatorul va vedea scenele ”Isus Hristos rugându-se pe Muntele Măslinilor” (1515), ”Isus Hristos în fața lui Caiafa” (1512), ”Isus Hristos adus în fața lui Pilat” (1512), ”Biciuirea” (1512), ”Coroana de spini” (1512), ”Ecce Homo” (1512), ”Pilat spălându-se pe mâini” (1512), ”Purtarea Crucii” (1512), ”Sfânta Față” (1513 și 1516), ”Isus Hristos pe Cruce” (1511), ”Plângerea” (1512), ”Punerea în mormânt” (1512), ”Coborârea lui Isus Hristos în Infern” (1512), ”Învierea” (1512).  Un motiv în plus să vizitați expoziția în Săptămâna Mare. 

Isus Hristos rugându-se pe Muntele Măslinilor
Trădarea lui Isus Hristos (1508) și Isus Hristos în fața lui Caiafa (1512)
Isus Hristos adus în fața lui Pilat (1512) și Biciuirea (1512)
Coroana de spini (1512) și Ecce Homo (1512)
Pilat spălându-se pe mâini (1512) și Purtarea Crucii (1512) 
Isus Hristos pe cruce (1511)
Plângerea (1512) și Punerea în mormânt (1512)
Coborârea lui Isus Hristos în Infern (1512) și Învierea (1512)

Într-un alt registru mai sunt scene biblice care le înfățișează pe Sfânta Ana, pe Fecioara Maria, Sfânta Familie, pe Fiul risipitor sau pe Sfinții Cristofor, Pavel, Petru, Bartolomeu, Anton, Sebastian, Ieronim, Gheorghe etc. 

Sfântul Filip (1526) și Sfântul Pavel (1514)
Este de remarcat gravura ”Adam și Eva” (1504) - considerată a fi una dintre capodoperele artistului. După această gravură, a realizat în 1507 tabloul cu același nume, păstrat în Muzeul Prado din Madrid. 

Adam și Eva (1504)
Am căutat printre gravurile lui Albrecht Dürer, pe cea care din punctul meu de vedere este cea mai reprezentativă: ”Melancolia I”. Gravura, pe cât de frumoasă pe atât de misterioasă, personifică Melancolia - sub forma unei făpturi feminine cu aripi ce stă gânditoare cu capul sprijinit pe mâna stângă. Cine privește cu atenție această gravură din 1514, remarcă cu siguranță o serie de elemente care de care mai ciudate: o bilă mare de piatră, un poliedru neregulat, cîinele care stă ghemuit la picioarele personajului, scara sprijinită de clădire, balanța, clepsidra, clopotul, compasul, cartea, cheia și...pătratul magic. Cred că este prima operă de artă din istorie în care apare un pătrat magic de ordinul 16 (un pătrat împărțit în 16 pătrate, în fiecare pătrat fiind înscris un număr astfel încât suma numerelor de pe fiecare coloană, linie și diagonale să fie constantă). În cazul pătratului magic al lui Dürer, suma este 34. Interesant este faptul că în cele două pătrate mediane de pe ultima linie apar numerele 15 și 14 care citite împreună formează numărul 1514, anul realizării gravurii!

Melancolia I (1514)
Interesante sunt și gravurile lui Dürer ce reprezintă portretele unor personalități ale epocii cum ar fi: Erasm din Rotterdam (1526), Willibald Pirkheimer (1524), Frederic cel Înțelept (1524), Philipp Melanchthon (1526) sau Albrecht  de Brandemburg (1523).

Erasm din Rotterdam (1526) și  Willibald Pirkheimer (1524)
 
Frederic cel Înșelept (1524) și Albrecht de Brandemburg (1523)
Mi-au atras atenția și gravurile ce au ca temă centrală elemente de heraldică cum ar fi blazoanele sau cele în care sunt înfățișate diferite cupluri.



Ar fi multe de povestit despre gravurile lui Dürer. Însă cel mai bine este să vezi cu ochii tăi această expoziție. Sau să-ți cumperi albumul expoziției cu toate gravurile și explicații în limba română. Costă doar 20 de lei. 

Cele 111 gravuri vor surprinde plăcut pe oricine vizitează expoziția de la Cluj, deschisă în perioada 27 martie - 7 iunie 2015. Biletul de intrare este de 20 lei / persoană, reduceri fiind acordate pensionarilor, elevilor, studenților (10 lei / persoană) sau grupurilor de peste 10 persoane (10 lei / persoană).

Mai multe informații despre expoziția de la Cluj puteți afla accesând site-ul www.durer-in-romania.ro



Un comentariu: