sâmbătă, 30 aprilie 2016

Spectacol stradal la Zalău: Drumul Crucii

Astăzi, în Vinerea Mare, pe străzile Zalăului s-au văzut soldați romani. Nu pentru că ar fi avut loc o nouă ediție a Festivalului Roman, ci pentru că, pentru prima dată în orașul nostru, a fost recreat printr-un spectacol stradal Drumul Crucii. Reconstituirea printr-un act artistic a celebrului drum parcurs de Mântuitorul Iisus Hristos de la palatul guvernatorului Pilat până pe Golgota, a fost realizat de artiștii voluntari din cadrul Asociației ”Drumul Crucii” Baia Mare în colaborare cu Asociația barbarilor Creștini Timișoara, Asociația Servus Baia Mare. Evenimentul de la Zalău a fost posibil grație colaborării asociațiilor amintite cu Primăria Municipiului Zalău și Casa Municipală de Cultură Zalău. Am fost prezent la eveniment și pot să spun că reprezentația a avut un puternic impact atât asupra mea cât și a sutelor de zălăuani prezenți. Asta pentru că dincolo de dramatismul scenelor prezentate, timp de mai bine de o oră, toți cei prezenți nu s-au mai gândit la alergătura dinaintea sărbătorilor, ci s-au concentrat, fie și doar ca simpli spectatori la ceea ce s-a întâmplat cu aproape 2000 de ani în urmă. 



vineri, 29 aprilie 2016

Tradiții sălăjene: Vopsitul ouălor de Paște pe Valea Barcăului

De asaltul nemilos al globalizării nu a scăpat nici satul tradițional românesc. Tradiții și obiceiuri străvechi fie sunt considerate desuete fie sunt date uitării pe motiv că ”nu țin pasul cu lumea”. Așa se întâmplă și cu tradițiile pascale, mai ales cu vopsitul ouălor. Puțini sunt cei care preferă în continuare metoda tradițională, cea în coji de ceapă. În locul acesteia au apărut tot felul de vopsele la plic, majoritatea de import. Așa că am ajuns să ne bucurăm ori de câte ori, aflăm că printr-un colț de țară, tradițiile sunt păstrate sau revigorate. În Vinerea Mare, zi sfântă pentru întreaga creștinătate, vă prezentăm un fotoreportaj realizat la Iaz, la Muzeul de Artă Populară ”Ligia Alexandra Bodea”, acolo unde Centrul de Promovare și Marketing Turistic Plopiș în colaborare cu Școala Gimnazială Iaz au pus în scenă ritualul vopsirii ouălor de Paște după metoda tradițională.



sâmbătă, 23 aprilie 2016

Where is Mirel? Sudamericana 11: Prin Peru cu Mike Sanders

A trecut ceva timp de la ultimul episod al serialului de călătorii ”Where is Mirel? Sudamericana”. Ar fi cazul să reluăm povestea, mai ales că în tot acest timp globetrotter-ul Mirel Magop n-a stat o clipă locului. Vă reamintesc, de mai bine de un an, Mirel a plecat în aventura sudamericană, în încercarea de a lega cel mai nordic punct al Europei - NordKapp, de cel mai sudic punct al continentului sud-american - Capo Froward. Odată atins acel obiectiv, a luat-o din nou spre nord, prin jumătatea vestică a Americii de Sud și a urcat prin Argentina, Chile și Peru. În Peru a stat cel mai mult, a fost nevoie să-și reînnoiască viza cu încă 90 de zile. A și avut ce vedea, Peru fiind țara de care practic s-a îndrăgostit. Dar iată pe unde a mai călătorit Mirel în ultimele săptămâni.


vineri, 1 aprilie 2016

Lansarea broșurii ”Gusturi vechi cu IMPACT azi”

Am asista în ultima zi a lunii martie la un eveniment deosebit: lansarea de către Clubul IMPACT LEGO CNS a broșurii de rețete tradiționale sălăjene, produsul final al proiectului ”Gusturi vechi cu impact azi”. De ce a fost un eveniment deosebit? Pentrui că în primul rând a fost gândit și pus în scenă de către elevi, de către tineri. Rar s-a mai văzut în urbea de sub Meseș ca un grup de liceeni, voluntari, să se implice așa cum numai ei știu să o facă, într-un proiect cu puternic impact social. Este adevărat, tinerii au beneficiat de suportul, fie el și doar moral, al familiilor, al reprezentanților instituțiilor locale sau județene. Trebuie amintite aici Consiliul Județean Sălaj, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Primăria Municipiului Zalău sau Centrul Național de Promovare și Informare Turistică Zalău.