miercuri, 4 mai 2016

Sălaj Velo Tur

Prin intermediul blogului Foto-Travel am promovat de fiecare dată proiectele sau evenimentele care la rândul lor promovează județul Sălaj. De data aceasta vă prezentăm un astfel de eveniment, menit să pună în valoare infrastructura rutieră de excepție realizată în ultimii ani de către Consiliul Județean Sălaj. Și ce alt mod mai interesant de a o pune în valoare se putea găsi, decât o cursă pe biciclete. Așa s-a născut ideea proiectului ”Sălaj Velo Tur” - competiție de ciclism pe șosea, ce va avea loc sâmbătă 14 mai 2016.



Deși în județul Sălaj s-au mai organizat competiții de ciclism, de data aceasta avem de a face cu o competiție ce se va desfășura în întregime pe șosea. Și nu orice șosea, ci acele tronsoane recent reabilitate prin investiții derulate de Consiliul Județean. Așa se explică faptul că evenimentul este organizat de către Consiliul Județean Sălaj, în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Intercomunitară ”Sălaj Plus” și Asociația Sportivă ”Instinct Team”. 

Competiția își propune promovarea județului Sălaj prin intermediul infrastructurii rutiere reabilitate, promovarea unui stil de viață sănătos, prin mișcare și utilizarea mai frecventă a mijloacelor de deplasare alternative și ecologice, așa cum este bicicleta; conștientizarea participanților la trafic cu privire la un fenomen în dezvoltare - ciclismul pe șosea. Competiția ”Sălaj Velo Tur” va avea un nivel mediu-avansat, fiind dedicată atât sportivilor legitimați cât și pentru amatori cu pregătire fizică adecvată. 

Chiar înainte de sărbătorile pascale, la Consiliul Județean Sălaj a avut loc o conferință de presă prin intermediul căreia a fost lansat proiectul ”Sălaj Velo Tur”. ”Lansăm astăzi un proiect care se numește ”Sălaj Velo Tur”. Pornim de la câteva considerente și anume că există un interes tot mai mare din partea tinerilor în principal, dar nu numai, de a face mișcare utilizând bicicleta. De asemenea, există nevoia de a îmbunătăți comportamentul celorlalți participanți la trafic, în principal a conducătorilor auto, față de cei care folosesc șoseaua pentru a face mișcare și nu în ultimul rând, având în vedere o infrastructură bună, șosele bune, care permit practicarea mișcării cu bicicleta și chiar a sportului de performanță, am decis să începem un proiect pentru cei care sunt amatori sau profesioniști ai sportului cu pedale”, a declarat domnul Tiberiu Marc, președintele Consiliului Județean Sălaj.




Informații legate de traseu, le-am obținut de la domnul Sebastian Ardelean - consilier la Direcția Managementul Proiectelor și Dezvoltare Regională din cadrul Consiliului Județean Sălaj. 

Startul competiției se va da de pe platoul de marmură din fața Consiliului Județean Sălaj. Acesta va fi startul fals, cel oficial. Startul efectiv va fi de la ieșirea din localitate, la intrarea pe DJ 191C. Se va urma traseul Zalău - Crasna, de unde în centrul localității se va pedala pe DJ 108G pe traseul Crasna - Vârșolț. De aici, va fi urmat drumul DN 1H prin Hereclean, gara CFR Zalău, Crișeni. De aici traseul va urma un alt drum reabilitat, DJ 108 D (Crișeni - Cehu Silvaniei), însă din localitatea Bulgari se va traversa prin Domnin și Bârsa spre Someș Odorhei.


Traseul cursei pentru categoriile Elite și Amatori masculin. Sursa foto: Sebastian Ardelean
De aici, există două variante. Prima, dedicată categoriei Elite și Amatori Masculin va urma drumul DJ 108 A ce trece prin Inău, Aluniș, Bensat, iar de aici pe DJ 196 prin Horoatul Cehului, Cehu Silvaniei, iarăși pe DJ 108 D pe traseul Cehu-Silvaniei - Bulgari, revenire în Someș-Odorhei și apoi pe DJ 108 A spre Jibou, acolo unde va fi linia de sosire. 

Pentru categoria Feminin și Juniori, din Someș-Odorhei, traseul va urma direct drumul județean DJ 108A spre Jibou. Finalul ambelor curse va fi la Grădina Botanică ”Vasile Fati” din Jibou.


Descrierea traseului pentru categoriile Feminin și Juniori. Sursa foto: Sebastian Ardelean
Lungimea traseelor va fi de 120 de km în prima variantă și de 80 de kilometri în cea de a doua variantă. ”Sălaj Velo Tur” se vrea a fi un eveniment de promovare a județului Sălaj, astfel că nu se percepe taxă de participare. Vor fi acordate în schimb premii în bani, diplome și medalii. Valoarea totală a premiilor puse în joc este de 17.650 lei, iar valoarea nominală a premiilor, pentru fiecare categorie, este următoarea:
  • ELITE masculin: (I - 1600; II - 1350; III - 1100; IV - 900; V - 700)
  • AMATOR masculin: 
    • 15-18 ani (I - 700; II - 500; III - 300)
    • 19-29 ani (I - 900; II - 700; III - 500)
    • 30-39 ani (I - 900; II - 700; III - 500)
    • 40 + ani   (I - 900; II - 700; III - 500)
  • FEMININ: 
    • 19-29 ani (I - 900; II - 700; III - 500)
    • 30 + ani   (I - 900; II - 700; III - 500)
Organizatorii speră că prin acest eveniment, vor reuși să atragă turiști spre județul Sălaj, fie prin participanții al competiție, fie prin spectatorii ce se vor afla pe traseu. Aceștia au posibilitatea de a vizita următoarele obiective turistice, aflate pe traseul competiției: bisericile reformate din Crasna, Cristur-Crișeni sau Cehu Silvaniei; bisericile de lemn din Doba, Bulgari, Domnin, Bârsa sau Inău; lacul de acumulare de la Vârșolț; Grădina Botanică ”Vasile Fati” din Jibou. Cei interesați pot descoperi și alte atracții turistice consultând harta interactivă de pe site-ul Consiliului Județean Sălaj. 

Invitatul special al evenimentului este Alexandru Ciocan, o adevărată legendă a ciclismului românesc, multiplu campion național, cu numeroase participări al competiții internaționale importante. 

Cei interesați, pot consulta pe site-ul CJ Sălaj regulamentul de organizare al competiției, pot afla detalii despre traseu sau se pot înscrie în competiție. Termenul limită de înscriere este 12 mai, orele 24.00

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu