miercuri, 22 iunie 2016

Proiectul ”Sălajul Interactiv” la final

Joi, 16 iunie 2016, s-a desfășurat în sala ”Dialoguri Europene” a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, ceea ce poate fi numită conferința finală a proiectului ”Sălajul Interactiv II - Descoperim noi povești”. A fost un moment d ebilanț al unui proiect derulat de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”Sălaj Plus” în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău și Inspectoratul Școlar al Județului Sălaj.





Văzut ca o continuare a proiectului ”Sălajul Interactiv” ce s-a derulat în anii trecuți și prin care un exemplu de bună practică dintr-o regiune europeană - Andaluzia / Spania - a ajuns să fie transpusă în context sălăjean, acest proiect a reușit să valorifice valențele creative ale tinerilor din școlile județului Sălaj. Importanța proiectului a fost subliniată și de prezența la eveniment a reprezentanților Consiliului Județean Sălaj și ai instituțiilor partenere. Au adresat câteva cuvinte Cosmin Vlaicu - președintele ADI Sălaj Plus și secretarul județului Sălaj, Corina Bejinariu - managerul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău și Tiberiu Marc - președintele Consiliului Județean Sălaj.


Cosmin Vlaicu - secretarul județului Sălaj
Corina Bejinariu - managerul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău
Tiberiu Marc - președintele CJ Sălaj
Nu puțini au fost cei care au acceptat provocarea de a participa cu produse proprii realizate sub îndrumarea unor profesori. Materialele lor de promovare sub forma unor fotografii, desene, povestiri ori legende au descris prin limbajul specific fiecărui produs locuri de poveste din județul Sălaj.
Concursul organizat sub genericul ”Sălajul Interactiv II - Descoperim noi povești” și-a desemnat câștigătorii la nivel județean, premiile puse în joc grație sprijinului financiar consistent oferit de compania TenarisSilcotub fiind atractive.




Astfel, premiul I a fost acordat elevului Palce Cristian Gabriel de la Școala Gimnazială Nr.1 Valcău de Jos pentru povestirea ”Grăitor în satul meu”. Cristian a fost fericitul câștigător al unei tablete.


Marele căștigător: Palce Cristian Gabriel
Premiul al II-lea a revenit lui Fodoca Cezar Gabriel de la Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” Zalău pentru fotografia ”Coronița de Sânziene”. Cezar ese deja cunoscut publicului sălăjean grație proiectului fotografic ”Hoinar prin Sălaj”. 


Câștigătorii de la API: Roman Dan și Fodoca Cezar
Pe locul al III-lea s-a clasat eleva Budai Andreea de la Colegiul Național ”Simion Bărnuțiu” din Șimleu Silvaniei pentru fotoreportajul ”Ruinele trecutului”.

Mențiunile au mers cu preponderență spre ”școala de pictură” de la Șimleu Silvaniei, nu mai puțin de trei eleve adjudecându-și mențiunile cu lucrări de pictură. Este vorba despre Șireag Alexandra (cu lucrarea ”Șimleul de altădată”), Torge Adelin (cu lucrarea ”Legenda Bălții”) și Chereji Bianca (cu lucrarea ”Casa Memorială Iuliu Maniu Bădăcin”). Toate trei sunt eleve ale Colegiului Național ”Simion Bărnuțiu” Șimleu Silvaniei și fac parte din cercul de pictura SilvanArt, coordonat de profesorul Costălaș Dumitru. Au mai obținut mențiuni Pușcas Adria de la Liceul Tehnologic ”Mihai Viteazul” Zalău cu lucrrarea ”Lădoiul de zestre” și Roman Dan de la Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” Zalău cu lucrarea ”Biserica din Chieșd”. 


elevii Colegiului Național ”Simion Bărnuțiu” Șimleu Silvaniei
Toate lucrările căștigătoare dar nu numai, au fost cuprinse într-o broșură intitulată sugestiv ”Din Țara Silvaniei. Oameni și legende”. Deși s-au strecurat câteva inadvertențe sau greșeli (ce pot și trebuie remediate într-o ediție ulterioară), broșura este un veritabil ghid de promovare a județului Sălaj. Așa cum au precizat organizatorii, aceasta va fi difuzată în Centrele de Informare Turistică din județ, fiind pusă la dispoziția turiștilor.



Tot cu acestă ocazie, a fost lansat în mediul online un joc intitulat ”Joacă-te în Sălaj”. Așa cum se precizează în regulament jocul este unul cu premii, valoarea totală a acestora (pentru anul calendaristic în curs) fiind de 840 lei. Câștigătorii vor fi desemnați lunar, pe baza răspunsurilor acordate la secțiunile concursului, într-un timp cât mai scurt. Concursul, disponibil online la adresa joc.salajplus.ro se desfășoară în perioada 16 iunie - 31 decembrie 2016.


Interfața jocului
Există șase secțiuni ”Descoperă”, ”Straie alese”, ”Istorie”, ”Vorbele locului”, ”Cuvinte” sau ”Joc magic” - întrebările aferente fiecărei secțiuni (mai puțin cele din secțiunea ”Cuvinte” sau ”Joc magic”) având legătură cu geografia, istoria, gastronomia sau cultura sălăjeană. De altfel acesta a fost scopul întregului proiect, acela de a readuce în atenția publicului de orice vârstă locurile pline de poveste ale județului, de a le promova prin mijloacele clasice (broșuri, reviste, materiale tipărite) sau prin cele moderne (jocuri online, facebook, internet).

Tot pe pagina cu jocuri a ADIA Sălaj Plus, mai există un joc de tip puzzle. Deocamdată sunt trei imagini ce trebuie reconstruite: logo-ul proiectului ”Copii în Sălaj”, Biserica de lemn din Chieșd (autor Roman Dan - Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” Zalău) și Grădina Botanică din Jibou (autor Vasilache Malvina - Liceul Tehnologic ”Octavian Goga” Jibou).





Felicitări organizatorilor proiectului pentru modul inedit de promovare a județului Sălaj! Felicitări elevilor participanți și în mod special celor câștigători!
Fotografiile ce însoțesc acest material au fost realizate de Alin Ghirean.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu