joi, 14 iulie 2016

Where is Mirel? Sudamericana 14: Ecuador

De mai bine de o lună, globetrotter-ul Mirel Magop a părăsit țara în care a stat cel mai mult. A părăsit Peru și pentru că după aproape un an jumate de sudamerica, dorul de casă este foarte puternic. Însă până să revină pe bătrânul continent mai are de tranzitat câteva țări. Pe 15 iunie 2016 intra în cea de a 49-a țară vizitată: Ecuador.





I-a trebuit doar o zi ca să constate că între țările Americii de Sud sunt diferențe mari:”A 49-a țară. După prima zi, pot spune că Ecuador este o țară mult mai curată decât Peru...În 24 de ore, nu m-a strigat nimeni Gringo! deșertul s-a terminat brusc la graniță și de aici a început selva (jungla!)...peste tot sunt plantații de banani (aici așa li se spune, spre deosebire de Peru unde sunt platani!).”



Deși obosit de atâta drum și mereu cu gândul acasă, Mirel are puterea de a glumi: ”Vorbeam cu un ecuadorian și-mi exprimam bucuria de a scăpa de deșertul chiliano-peruan...-Avem și noi deșert! - Unde? - Sus ..pe munte!” Într-adevăr, aşa cum se vede în pozele trimise de Mirel, munții din Ecuador par a fi seleneri, lipsiți de vegetație.




Avea să fie doar o impresie de moment, căci pe măsură ce a înaintat în acestă nouă țară relieful s-a schimbat treptat. Şi cum avea curând să remarce, Ecuador a fost pentru el o surpriză foarte plăcută. Iată ce scria Mirel pe pagina sa în 16 iunie 2016: ”O țară exotică, Ecuador a fost și continuă să fie, o surpriză plăcută. Fiindcă se află pe ecuatorul planetei, nu întâmplător poartă numele de Ecuador. Are o suprafață puțin mai mare decât a României și vreo 15 milioane de locuitori. Poate că mai cunoscută decât țara însăși este o posesiune a ei, insulele Galapagos, spre care se îndreaptă numeroși străini din întreaga lume și care și-a făcut o faimă deosebită datorită uriașelor ei broaște țestoase.” Mai multe curiozităţi despre acestă ţară, în postarea lui de pe facebook. 





Pe 17 iunie 2016 era deja în Quito, capitala țării. Mirel Magop: ”Quito este capitala Ecuadorului. este situată la o altitudine de 2850 m, la poalele vulcanului Pichincha, fiind singura capitală din lume amenințată de un vulcan activ. Este de asemenea capitala cea mai apropiată de ecuator și a doua capitală din lume ca altitudine.”






Evident, nu poate merge din capitală până nu adaugă încă o ștampilă la caietul său. De data acesta nu este ștampila ambasadei ci a poliției metropolitane...



Dacă ecuatorul este considerat a fi ”mijlocul lumii”, atunci Mirel Magop a fost acolo. L-a mai traversat o dată, în urmă cu un an, când drumurile sale ducea spre sud, spre capătul lumii. Acum, firesc, revine în emisfera nordică traversând linia ecuatorului. Și parcă după traversarea ecuatorului, Mirel este mai aproape de casă...







Traversarea Ecuadorului a fost foarte rapidă. Deja pe 21 iunie 2016, Mirel Magop scria pe pagina sa de facebook: ”Mâine mă bag în a 50-a țară - Columbia. țară dedicată lui Sander Mike”. Aventura columbiană a globetrotter-ului nostru o lăsăm însă pentru episodul următor.

Până atunci însă fac un apel la toți cei care într-un fel sau altul l-au însoțit pe Mirel Magop în acestă aventură sud-americană: haideți să-l ajutăm să revină acasă! Poate n-am spus-o niciodată și el nu o va spune cu siguranță: îi ajunge de când bate drumurile Americii de Sud. Ar fi timpul să se întoarcă în Europa, acasă. Însă are o mare problemă. A rămas demult fără cardul VISA și acolo, orice încercare de a-și face altul este imposibilă, iar în țară nimeni nu este împuternicit să o facă. Așa că singura modalitate de a-l ajuta prin sponsorizări este sistemul Western Union - din păcate scump ca și comision și tocmai de aceea descurajant. Iată motivul pentru care am decis să deschid pe numele meu două conturi, în lei și în euro. Sumele strânse îi vor fi transferate lui Mirel Magop prin WU (plătesc comision o singură dată). Are nevoie de bani că să-și cumpere un bilet de avion care să-l aducă acasă.

Așadar, apelul este de a-l ajuta, donând orice suma în conturile de pe banner-ul următor. În numele lui, vă mulțumesc!








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu