Puțini știu poate că Transilvania este traversată de la nord-vest la sud-est de către o rută de pelerinaj catolic, denumită Calea Mariei sau Mária Út. Este ramura estică a unor rute de pelerinaj ce străbat Europa Centrală și de Est pe două direcții: vest-est, de la Altöting din Germania până la Șumuleu Ciuc în România și respectiv nord-sud, de la Czestochowa din Polonia la Medugorje în Bosnia și Herțegovina. Simbolic, aceste rute se intersectează în Budapesta. Traseele marcate prin toate aceste țări, sunt ușor de recunoscut după litera M desenată cu diferite culori pe fond alb. O parte a rutei estice, traversează județul Sălaj de la limita cu județul Satu-Mare, între Dumuslău și Camăr, până la limita cu județul Cluj aproape de Petrindu.
marți, 24 ianuarie 2017
marți, 17 ianuarie 2017
Retrospectiva fotografică 2016: Fotografia de călătorie
Fotografia de călătorie, mai exact pasiunea de a surprinde aspecte din localitățile vizitate, a constituit resortul ce a stat în spatele creării acestui blog. L-am și intitulat Foto-Travel tocmai pentru a sublinia legătura dintre călătorii și fotografii. Căci nu-i așa, încercăm să luăm cu noi acasă cât mai mult din ceea ce vedem prin călătoriile noastre. Așa că, un clasament al celor mai frumoase fotografii de călătorie realizate în 2016, este binevenit.
luni, 16 ianuarie 2017
Pași spre un manual al patrimoniului sălăjean
Sub egida Zilei Culturii Naționale, specialiștii Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, au lansat un interesant ghid de prezentare a patrimoniului cultural sălăjean, intitulat sugestiv ”Noi despre noi”. Sala ”Porolissum” a Consiliului Județean Sălaj a fost aproape plină la lansarea de carte, profesori, reprezentanți ai centrelor de informare turistică din județ, oficialități județene și oameni de cultură au ținut să fie alături de autorii ghidului.
vineri, 13 ianuarie 2017
2016: Aniversări sălăjene
luni, 9 ianuarie 2017
Primul kit de promovare autentic românesc a fost lansat în Sălaj
Sunt mai bine de patru ani de când scriu pe acest blog despre turism în general și despre promovarea turistică în special. Urmăresc cu interes dezvoltarea industriei turistice (oare se poate numi așa?) din România, cu preponderență pe cea din Sălaj. Chiar dacă, din punctul meu de vedere, lucrurile se mișcă lent, remarc în ultimul timp o serie de proiecte din domeniul promovării turistice care ies din cotidian, care încearcă să surprindă prin abordarea inedită. Iată că noul an 2017 debutează în mod fericit cu lansarea în Sălaj a primului kit de suveniruri românești, grație unui proiect pilot al Fundației pentru Educație și Dezvoltare Locală Agapis - Sălaj, în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Sălaj Plus, proiect cofinanțat de Centrul de Cultură și Artă al județului Sălaj.
sâmbătă, 7 ianuarie 2017
Donato Creti: primele picturi ale planetelor văzute prin telescop
Pinacoteca Vaticanului ascunde comori inestimabile. Între mulțimea de tablouri ale unor mari artiști, seria de 8 pânze de dimensiuni modeste ale lui Donato Creti, reprezentând corpurile cerești cunoscute la acea vreme, aproape că trec neobservate. Poate doar un pasionat de astronomie, sau cineva care este surprins de dimensiunile ireale ale planetelor să se oprească curios să vadă cui îi aparțin picturile. Exact în acestă situație am fost eu, când am vizitat în vara anului 2016, Muzeele Vaticanului. Ineditul acestor picturi, faptul că sunt considerate a fi primele reprezentări ale planetelor în arta plastică, merită un material distinct pe blogul Foto-Travel.
miercuri, 4 ianuarie 2017
Calendar pe 2017 cu biserici de lemn sălăjene
Se pare că 2017 este anul calendarelor reușite. După ce am scris deja despre calendarul ilustrat cu cadrane solare (Timpul Soarelui - autor Dan-George Uza) sau despre calendarul iudaic (Luah 5777) editat de Federația Comunităților Evreiești din România, iată că un alt calendar inedit ce merită promovat. Cu atât mai mult cu cât este un calendar cu specific local, sălăjean. Este vorba despre calendarul realizat de doamna profesoară Adorján Ilona și dedicat bisericilor de lemn sălăjene.
luni, 2 ianuarie 2017
Hoinar prin Sălaj: Povestea clopotelor din Doba Mare
Turlele
bisericilor sălăjene ascund de multe ori,
adevărate comori. Vorbim de clopotele care, fie prin inscripțiile lor, fie prin
vechimea lor, sunt martori ai ai anilor scurși, ai timpului trecut. Nici nu se
poate altfel căci, clopotele măsoară și marchează cu dangătul lor ziua și
sărbătorile, îi cheamă pe credincioși la biserică, îi petrece pe cei plecați
din acestă lume pe ultimul lor drum sau, conform unor tradiții populare, au
puterea de a alunga urgiile naturii. Clopotele bisericilor noastre așteaptă
să-și spună povestea. Le-am ascultat pe cele din Biserica Reformată din Doba
Mare.