sâmbătă, 7 ianuarie 2017

Donato Creti: primele picturi ale planetelor văzute prin telescop

Pinacoteca Vaticanului ascunde comori inestimabile. Între mulțimea de tablouri ale unor mari artiști, seria de 8 pânze de dimensiuni modeste ale lui Donato Creti, reprezentând corpurile cerești cunoscute la acea vreme, aproape că trec neobservate. Poate doar un pasionat de astronomie, sau cineva care este surprins de dimensiunile ireale ale planetelor să se oprească curios să vadă cui îi aparțin picturile. Exact în acestă situație am fost eu, când am vizitat în vara anului 2016, Muzeele Vaticanului. Ineditul acestor picturi, faptul că sunt considerate a fi primele reprezentări ale planetelor în arta plastică, merită un material distinct pe blogul Foto-Travel.





La 100 de ani de la invenția telescopului - atribuit olandezului Hans Lippershey (cca 1570-1619) și perfecționat de către Galileo Galilei (1564-1642) - artistul italian Donato Creti pictează în 1711 o serie de 8 tablouri pe care intenționa să le dăruiască papei Clement al XI-lea (1700-1721). Prin gestul său voia să convingă statele papale să finanțeze construirea unui observator astronomic. Într-adevăr, la scurt timp, între 1711-1727 a fost edificat în Bologna, Palazzo Poggi cu al său Torre della Specola - primul observator astronomic public. 

Donato Creti (1671-1749) a fost un pictor italian din perioada Roccoco care a activat îndeosebi la Bologna. A studiat cu Lorenzo Pasinelli (1629-1700) și a pictat îndeosebi fresce sau altare de biserici. Seria de tablouri cunoscută sub numele ”Osservazioni astronomiche” se află expuse în cea de a XV-a sală a Pinoacotecii din cadrul Muzeelor Vaticanului.

Donato Creti, autoportret. Sursa foto: www.wikipedia.com

Având dimensiuni relativ modeste, de doar 51 cm x 53 cm, cele 8 pânze reprezintă cele 7 corpuri cerești cunoscute la acea vreme dar și o cometă. În ordine, acestea sunt: Soarele, Luna, Mercur, Venus, Marte, Jupiter și Saturn. Planeta Uranus avea să fie descoperită abia în 1781.

Soarele, Luna și Mercur

Luna, Mercur, Venus și Marte

Reprezentarea corpurilor cerești este oarecum disproporționată față de restul compoziției. Este ca și cum artistul ar fi vrut să atragă atenția nu asupra scenei în ansamblul ei, ci asupra acestor corpuri cerești, iluminate excesiv. Sunt peisaje nocturne, în care corpurile cerești strălucesc pe cer. Nu este ceea ce ar vedea cineva cu ochiul liber, ci ceea ce se vede prin telescop.

Marte, Jupiter și Saturn

Jupiter și Saturn

L-am rugat pe Dan-George Uza, pasionat de astronomie și administrator al blogului Cercul de Stele să ne spună câte ceva despre aceste tablouri.

Dan-George Uza: Când Galileo Galilei și urmașii săi au îndreptat pentru prima dată lunetele spre cer, una dintre surprize a fost că planetele inferioare și numai acestea (Mercur și Venus) prezentau faze asemănătoare Lunii noastre. Acest lucru a constituit un argument important în favoarea teoriei heliocentrice care nu însă nu era agreată de Biserică și care, probabil, a întârziat pictura lui Donati cu aproape un secol. Artistul înfățișează planeta Venus în fază de seceră proeminentă, corespunzătoare unei poziții apropiate de Soare pe cerul dimineții, iar pe Mercur sub o formă gheboasă, corespunzătoare Lunii noastre la câteva zile distanță de faza Ultimului Pătrar. Trebuie menționat că în pictură dimensiunile aștrilor priviți prin lunetă nu sunt la scară, în realitate Mercur fiind mult mai dificil de observat. Un alt corp ceresc care surprinde este Marte, și el zugrăvit într-o apariție ușor gheboasă, similară Lunii noastre cu câteva zile înainte de faza Plină. Când Marte se află la cuadratură, adică la 90 de grade față de Soare, se poate observa abia 85% din discul planetei. Recunoașterea și prezența tuturor acestor faze planetare în lucrarea lui Donati nu face decât să sporească importanța descoperirilor telescopice pentru astronomii din epocă.

Seria tablourilor lui Donato Creti face parte din cele 100 cele mai reprezentative opere aflate în colecțiile Vaticanului și reprezintă un moment de cotitură în pictură, fiind așa cum am mai precizat, prima reprezentare artistică a corpurilor cerești, așa cum se văd ele prin telescop. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu