luni, 22 ianuarie 2018

Centenar: Suvenir de Bădăcin în memoria lui Iuliu Maniu

Sălajul este privilegiat. În anul Centenarului Marii Uniri, sălăjenii îl au ca model pe marele Iuliu Maniu, cel care a avut un rol extrem de important în evenimentele de acum 100 de ani, care au culminat cu proclamația Unirii Transilvaniei cu România de la 1 decembrie 1918. Așa că este de așteptat ca mai multe proiecte să graviteze în jurul personalității ”Sfinxului de la Bădăcin”, cu atât mai mult cu cât în acest an se împlinesc 145 de ani de la nașterea și 65 de ani de la moartea acestuia. Unul din proiectele faine este derulat de Alina Zară Prunean, care propune ”#BatistaSuvenir”, parte a noului produs ”#BatistaFainadeBuzunar”




Este cunoscută strădania Alinei Zară Prunean de a realiza și în Sălaj ceea ce a reușit deja în localitatea natală Mândra din Ținutul Făgărașului, să readucă la lumină meșteșuguri uitate prin crearea de ”zestre contemporană”. S-a născut astfel un proiect inedit ”Mândra Chic” - un atelier șezătoare, de fapt o întreprindere socială, în cadrul Muzeului de Pânze și Povești.

La fel ca și în ținutul natal - Țara Făgărașului, Alina Zară Prunean a pus pe roate și în ținutul de adopție - Țara Silvaniei, printr-o colaborare fructuoasă cu câteva doamne dornice de a duce tradiția mai departe, un atelier-șezătoare prin care este promovat lucrul de mână. Așa a rezultat un proiect inovator, foarte bine primit de cei care simt că au nevoie de zestrea contemporană. S-a numit simplu, 
Suvenir de Sălaj - primul kit de promovare autentic românesc. 



Acum, în anul Centenarului, merge mai departe cu un alt produs inovator, care completează kitul. Este vorba despre ”Batista Faină de Buzunar” o reinterpretare in design modern, cu accente tradiționale, a unui accesoriu nelipsit din garderoba oricărui domn care se respectă. Batistele sunt din țesătură de in sau bumbac, unele sunt cu cipcă pe margine și au cusute pe ele, cu mătase, motive tradiționale românești. Mai mult, împreună cu comunitatea femeilor din Bădăcin, satul lui Iuliu Maniu, se pregătește o batistă suvenir dedicată marelui om politic.


Totul a pornit de la o batistă a lui Iuliu Maniu, ce se păstrează în micul muzeu dedicat acestuia, la demisolul Bisericii Greco-Catolice din Bădăcin. O batistă ce avea gravată pe ea o coroană (posibil simbol al înnobilării familie Maniu) și monograma C.I.M ce provine de la Clara și Ioan Maniu - părinții lui Iuliu Maniu. Așa că de aici și până la o reinterpretare demnă de anul Centenarului nu a fost decât un pas. 



Au fost mai multe idei de realizare a batistelor. Una reproduce în formă stilizată harta satului, ulițele principale fiind marcate prin cusătură; la fel și râul - Valea Siciului - sau cele două biserici - ortodoxă și greco-catolică. Sunt marcate de asemenea casa memorială Iuliu Maniu și școala. Numele localității este de asemenea scris prin cusătură. Alte modele reproduc monograma de care aminteam sau semnătura lui Iuliu Maniu. 



Este interesant faptul că grupul de femei din Bădăcin readuc la viață șezătorile pe care altădată Clara Maniu le organiza. De atunci, se pare, au învățat sătencele o tehnică interesantă de cusut, cunoscută sub numele ”roizălit”. Prin acestă tehnică au fost realizate cusături interesante: cireșe, flori și păsări lângă Pomul Vieții, ce vor fi folosite pentru crearea de zestre contemporană de Bădăcin. O parte din încasările realizate prin vânzarea acestor piese vor fi direcționate spre proiectul ”Salvați Casa Iuliu Maniu”. 




Batistele vor forma împreună cu alte materiale de promovare un kit personalizat pentru localitatea Bădăcin. Acesta va fi lansat oficial pe data de 16 februarie 2018, cu ocazia Galei Culturii Naționale. Cu această ocazie, primele 10 batiste de Bădăcin, în memoria lui Iuliu Maniu vor fi scoase la licitație, iar sumele încasate vor fi donate pentru continuarea lucrărilor de reabilitare a casei memoriale.






Iată așadar un proiect frumos, din care și dumneavoastră puteți face parte. Este suficient să cumpărați aceste produse ce se găsesc în magazinul online www.mandarchic.ro si www.coltulromanesc.ro  Puteți astfel contribui la salvarea istoriei naționale, la salvarea casei marelui Iuliu Maniu!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu