miercuri, 13 noiembrie 2019

Zalău: proiect urbanistic dedicat lui Ady Endre

La mijlocul lunii decembrie, la 142 de ani de la nașterea marelui poet maghiar Ady Endre, comunitatea maghiară din Zalău va inaugurara un monument de arhitectură urbană. Este vorba despre ceea ce se vrea a fi o statuie ”vie”, un loc de ținut minte, un loc atractiv pentru turiști. 





Zalăul duce lipsă de monumente stradale. În afară de monumentalul grup statuar Wesselényi (este un miracol că a supraviețuit 117 ani), mai avem câteva busturi ale unor personalități locale. În rest, nimic. Lipsesc acele statui (nu găsesc un termen mai potrivit) care să iasă din tiparele clasice. Lipsesc acele monumente de arhitectură urbană care dau farmec locului, care atrag turiști. Lipsesc acele statui cu care vrei sa-ți faci un selfie, dacă tot e la modă.

Poate, din acest punct de vedere, orașul cu cele mai multe astfel de statui este Alba Iulia. Cine nu cunoaște grupul de statui în mărime naturală din cetatea Alba Carolina? Sunt statui ”vii”, statui care spun o poveste. Sau, un alt exemplu, la Oradea. În primăvara acestui an, au fost dezvelite câteva statui, în mărime naturală, amplasate în Piața Unirii. Poate cea mai cunoscută este cea a marelui om politic Iuliu Maniu, amplasată lângă Catedrala Greco-Catolică ”Sf.Nicolae”. Însă cel mai interesant monument de arhitectură urbană din Oradea este Halnaposok, ce prezintă patru poeți maghiari, printre care și Ady Endre. Scaunul lăsat liber îi îndeamnă pe turiști să se așeze la masă cu aceștia.



Voi mai da un exemplu, pentru că se leagă de proiectul de la Zalău. La Carei, a fost dezvelit, în 2017, grupul statuar Ady Endre - Otilia Marchiș Bölöni, cu ocazia aniversării a 140 de ani de la nașterea poetului. Despre legătura lui Ady Endre cu Otilia Marchiș () am scris aici. Monumentul de la Carei este opera sculptorului Biró Lajos (n. 9 octombrie 1959) din Mátészalka. Dincolo de semnificația acestui grup statuar de a fi un simbol al conviețuirii interetnice din Carei, este exact acel monument stradal ce este apreciat de către localnici și turiști. 


Grupul statuar Ady Endre - Otilia Marchiș din Carei

Ady Endre (n. 22 noiembrie 1877 - d. 27 ianuarie 1919) s-a născut în localitatea Érmidszent (azi Ady Endre) din fostul comitat Sălaj (Szilágy), azi în județul Satu Mare). În perioada 1892-1896 urmează studiile liceale la Zalău (Ziláh), la Colegiul Reformat Wesselényi (azi Colegiul Național ”Silvania”) unde și debutează cu poezia ”22 martie” publicată în ziarul local ”Szilágy”. 


Bustul poetului Ady Endre în fața licului la care a studiat
Așadar, legătura lui Ady Endre cu Zalăul și Sălajul este evidentă, iar o comunitate normală își respectă valorile. Așa că, proiectul urbanistic ce-l are în centru pe Ady Endre este binevenit. 

Prin amabilitatea domnului viceprimar al Municipiului Zalău, Fazakas Miklós, am intrat în posesia unei fotografii ce dezvăluie cum va arăta monumentul. Poetul Ady Endre stă așezat pe un colț de bancă privind gânditor. Locul lăsat liber te invită să te așezi. Să stai de vorbă cu poetul, să citești o carte sau pur și simplu să privești la forfota orașului. 



Prima statuie ”vie” a Zalăului va fi, cu siguranță, unul din locurile preferate de zălăuani indiferent de vârstă. Desigur, membri comunității maghiare din Zalău vor fi printre primii care se vor înghesui să ia loc pe bancă, alături de poet. Sunt convins că și românii o vor face. Asta pentru că opera lui Ady Endre trece dincolo de apartenența etnică.

Tot domnul viceprimar Fazakas Miklós ne-a oferit câteva amănunte despre amplasarea statuii. Monumentul de arhitectură urbană va fi amplasat pe trotuarul ce delimitează parcul din jurul grupului statuar Wesselényi; trotuarul dinspre bulevard. Va fi probabil orientat spre clădirea Primăriei și spre clădirea liceului în care s-a format. La momentul inaugurării, este așteptat și sculptorul Biró Lajos. Mai trebuie spus că inițiativa acestui proiect aparține tineretului comunității maghiare și UDMR-ului. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu