miercuri, 8 aprilie 2020

Premieră: Expoziție de fotografie on-line

Actuala criză sanitară, legată de pandemia de coronavirus, a surprins pe toată lumea. Inclusiv pe cei care aveau programate diferite eveneimente culturale. După intrarea în vigoare a ordonanțelor militare care interzic manifestările cu public, singura soluție viabilă a rămas ca aceste evenimente să se mute în mediul virtual. Așa s-a întâmplat și cu o expoziție de fotografie ce trebuia să aibă loc la Carei, în organizarea Fotoclubului ”Vasile Vénig László”.




Sâmbătă, 4 aprilie 2020, pe pagina de facebook a Fotoclubului ”Vasile Vénig László” s-a desfășurat vernisajul expoziției virtuale de fotografie, cu lucrări realizate în Tabăra de la Homorod. 


L-am rugat pe Bikfalvi Zsolt - vicepreședintele Fotoclubului ”Vasile Vénig László” să ne împărtășească câteva gânduri despre această expoziție virtuală. 


Matyas Mirel: Domnule Bikfalvi Zsolt, în primul rând felicitări pentru punerea în scenă a unei expoziții virtuale de fotografie. Dacă nu greșim, cred că este prima de acest fel organizată în actuala situație. Ce ne puteți spune despre taberele de fotografie din Homorod?

Bikfalvi Zsolt: Comuna Homoródszentmárton (Mărtiniș n.r.) din Harghita are în compoziție 12 sate. Primăria de acolo organizează de mai bine de 40 de ani tabere de arte plastice. În cadrul acestor tabere erau invitați și artiști fotografi, alături de sculptori sau pictori. Hátszegi Csaba, un artist fotograf din Miercurea Ciuc, original din localitatea Sânpaul, comuna Mărtiniș, a convins primăria ca artiștii fotografi să aibă tabere separate de restul artiștilor plastici. Astfel că din 2017 s-au organizat tabere de fotografie, iar în 2019 s-a ajuns la ediția a III-a.





M.M.: Cu siguranță ați fost în aceste tabere. Cum sunt organizate?

B.Z.: Am participat la prima ediție a taberei, cea din 2017. Am fost invitat de fiecare dată, dar nu am reușit să mai ajung. În schimb, am ținut să meargă alți colegi din fotoclubul nostru. Tabăra de la Homorod nu este una internațională, așa cum e cea din Sălaj. La Homorod sunt invitați de regulă fotografi din Transilvania, iar din când în când fotografi din Ungaria sau Slovacia. Cazarea este asigurată în localitatea Aldea, la ”Abásfalvi Vendégház” (Casa de oaspeți n.r). Sunt mici gospodării ce au aparținut micilor nobili din zonă. Casele erau părăsite, satul fiind populat în proporție foarte mare cu bătrâni. Un antreprinzător din Odorheiul Secuiesc a cumpărat case pe care le-a transformat în case de oaspeți. Aici se organizează tabere pentru copii, tabere de dans și tradiții locale. Mesele sunt asigurate de către primărie, două gospodine gătesc bucate cu specific local. Cazarea e de tip hostel, unisex, chiar dacă participanții sunt soț-soție, locuiesc separat.






M.M.: Cum este programul unei zile de tabără?
B.Z.: Nu există practic un program, totul se întâmplă ad-hoc. Fiecare merge și fotografiază ce vrea și când vrea. Dacă e cineva care cunoaște zona, te lipești de el. Dacă nu, trebuie să explorezi singur. O singură dată s-a organizat pentru toți participanții o ieșire, la Cheile Vârghișului. Am fost cu microbuzul școlar, iar de acolo cu căruța ciobanului la stâna satului Aldea. Zona este deosebit de frumoasă, sunt câteva lacuri naturale lângă Sânpaul. Pentru cine a dorit, s-a organizat și sesiuni de bear watching, 4-5 persoane puteau sta într-un adăpost special pentru observare pentru un preț acceptabil. 





M.M.: Despre expoziția de la Carei ce ne puteți spune?
B.Z. : Expoziția virtuală, intitulată ”Soul from Homorod”, reprezintă o sinteză a celor trei ediții ale taberei. Au fost, de-a lungul anilor, aproximatv 90 de fotografi la aceste ediții. Nu toți au fotografii selectate pentru expoziție, iar alții au mai multe fotografii. Selecția a fost realizată de Hátsegi Csaba.



M.M. : Cum s-a ajuns la ideea de expoziție virtuală?
B.Z. : Inițial, expoziția trebuia să aibă loc pe 27 martie la Castelul Károlyi din Carei. Cum nu mai era posibil să fie organizat evenimentul cu public, s-a luat decizia de a face un vernisaj virtual. Se pare că ideea a aparținut lui Kertesz Hajnalka fotograf din Miercurea Ciuc iar realizarea filmului a fost opera lui Hátszegi Zsolt, băiatul lui Hátszegi Csaba. Băiatul meu, Bikfalvi Máte, a realizat traducerea iar eu am realizat afișul expoziției.






Vernisajul expoziției virtuale ”Soul from Homorod” poate fi vizualizată  aici


La Carei au expus următorii fotografi: Adorkó Atilla, Balási Csaba, Bedi Gyula, Bikfalvi Zsolt, Bors Gyula, Bors Tamás, Danis János, Forrai Tibor, Georgescu Dragoș, Görbe György, Györik Ferenc, Hágó Atilla Nándor, Hátszegi Csaba, Hipság Gyöngyi, Kertész Hajnalka, Kinda Botond, Martinaș Cristian, Moldovan Mihai, Muzsai Görcsné Viktória, Opreț Adrian, Pataki Hajnal, Sata Attila, Stipsits Ibolya, Tandari Anita, Tarr Gergő, Varga György, Zelkó Csilla. 

Fotografiile ce ilustrează acest material au fost realizate de către Bikfalvi Zsolt, la prima ediție a taberei de la Homorod. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu