Așa cum obișnuim, în Săptămâna Mare ce precede Învierea Domnului, vă prezentăm scene iconografice din bisericile de lemn sălăjene. La fel ca mai toate bisericile de lemn sălăjene, și în Biserica ”Sf.Gheorghe” din Bîrsa (sec. XVIII) scenele iconografice ce reflectă patimile Mântuitorului sunt bine reprezentate.
Pe pereții naosului, sunt prezente scene ce ilustrează evenimentele din Săptămâna Mare. O primă reprezentare este cea în care Isus se roagă ”Părintele meu, de este cu putință, treacă de la mine acest pahar, iară de nu fie voia ta...” alături de ucenicii săi care dorm. Un înger ține în mână un pahar, iar textul apare scris cu caractere chirilice alături de un triunghi, simbol al Divinității.
Interesant la această scenă este faptul că pictorul aduce în reprezentarea biblică a Cinei celei de Taină, elemente ce țin de ritul bisericesc răsăritean. De exemplu, pe una dintre farfurii se vede pătratul împărțit în patru și literele IC XC NI KA (Isus Hristos biruiește). Este vorba despre agneț - cuvânt ce provine din slavonescul agnici ce înseamnă miel. De altfel, în bolul din dreapta pare a fi un miel în miniatură, prefigurarea jertfei Mântuitorului.
Și scena în care Isus spală picioarele ucenicilor este bine reprezentată. Pot fi numărați 11 apostoli, Iuda nemaifiind de față.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu