duminică, 19 iunie 2022

Istoria fotografiei sălăjene: 2 fotografii cu familia lui Seres Samu

Nu este zălăuan cel care nu a auzit de Seres Samu. Personalitate importantă a vieții culturale din Zalăul și Sălajul începutului secolului XX, este cunoscut în mediile culturale maghiare dar nu numai, ca tipograf și librar, proprietarul tipografiei Seres unde se tipărea aproape tot ce apărea în zonă: ziare, reviste, cărți, imprimate oficiale. Viața sa nu este însă foarte cunoscută, există puține biografii chiar și în limba maghiară, și acestea sunt de regulă romanțate. Acum, la 105 ani de la trecerea în eternitate, ne-am propus, nici mai mult, nici mai puțin, decât o încercare de a-i scrie biografia, într-un demers ce se vrea a fi unul de recuperare a istoriei locale. Demers anevoios ce necesită documentare și căutare prin arhive. Până una alta, iată două fotografii de familie, puse la dispoziție cu generozitate de domnul dr. Jánky György, stră-nepot al lui Seres Samu.



O fotografie inedită, de familie, postată acum câțiva ani, pe grupurile de facebook  a fost punctul de pornire al acestui demers. În fotografie, era Seres Samu, soția și cei cinci copii al lor. Am intrat în vorbă cu cel care a postat imaginea, domnul dr. Jánky György, medic chirurg pensionar din Budapesta, stră-nepotul lui Seres Samu. Așa am aflat câteva amănunte din viața familiei, pe care le voi folosi la mini-biografie. 


Potrivit dr.Jánky Gyórgy, personajele din fotografie sunt:
- pe rândul din față: Ujvárosi Etelka (1863-1932) soția lui Seres Samu; Seres Samu (1857-1917);
- pe rândul din spate, în picioare, de la stânga la dreapta: Seres Miklós, Seres Etelka, Seres Károly, Seres Irén și Seres Béla - cei cinci copii ai familiei.

Seres Miklós și Seres Etelka au emigrat în 1944 în Ungaria, respectiv în America și nu au avut urmași. Seres Károly  a fost medic militar fiind distins de însuși Împăratul Franz József. În perioada interbelică a activat ca medic în Zalău, deținând chiar și funcția de director al Spitalului Zalău. Este bunicul lui Jánky György - medic chirurg la Budapesta. Seres Irén (1900-1981) este înmormântată la Zalău, în cimitirul reformat împreună cu soțul și părinții ei. Seres Béla (1891-1949) a preluat afacerea tatălui său până la naționalizare. 

Cea de a doua fotografie, reprezintă o scenă de familie. Pare a fi un eveniment la care au participat membri familiei extinse. Nu apare și Seres Samu, ceea ce înseamnă că fotografie este de după anul 1917 - anul morții sale. Ba mai mult, apar și două femei în vârstă, în haine negre, ceea ce poate sugera că erau văduve. După toate probabilitățile, una dintre ele, este văduva lui Seres Samu, soția acestuia Ujvárosi Etelka. Chiar și poziția din capul mesei sugerează această ipoteză.

Scena pare a fi surprinsă undeva la iarbă verde, probabil la via familiei. Se știe, multe dintre familiile orașului aveau vii și ceea ce numim azi case de vacanță în mijlocul acestora. Cu siguranță, o familie ca și cea a lui Seres Samu nu făcea excepție.

Cu ajutorul domnului dr. Jánky György, am identificat câteva dintre personaje.



Fata tânără din față, cu o rochiță în dungi și cu șorț prins la brâu este Seres Leona, fiica lui dr. Seres Károly (și nepoata lui Seres Samu). Este mama lui Jánky György. Alături de ea, e tatăl, unul dintre băieții lui Seres Samu, dr. Seres Károly. Sora geamănă este Seres Szófia. 

În rândul din spate, în picioare, prima femeie este Seres Etelka (Eta) alături de soțul ei Bara Lájos. Sunt cei despre care spuneam că au emigrat în America. La masă este Seres Irén cealaltă fiică a lui Seres Samu. În spatele ei, bărbatul cu cravată e Seres Miklós băiatul cel mare al familiei Seres. Deși nu a fost identificat, mezinul familiei, Seres Béla, este posibil să fie unul dintre ceilalți bărbați. Familia fiind foarte unită este puțin probabil ca el să fi lipsit de la eveniment.

Sunt fascinante aceste fotografii vechi. Pe de o parte reprezintă crâmpeie din viața de zi cu zi, a unor vremuri de mult apuse. Apoi, sunt ca piesele de puzzle, reconstituie scene de familie. Și, cine iubește istoria locală, știe că ele reprezintă o comoară. 

UPDATE 1: (20 iunie 2022) - completări aduse de Kovács Ildikó și Klára Kozma.

Odată cu postarea fotografiei pe grupurile Zilah emlékek și pe Amintiri despre Zalău, au apărut informații suplimentare. O copie a fotografie există în arhiva personală a doamnei Kovács Ildikó care a recunoscut alte personaje în fotografie.

Astfel, am aflat că fotografia datează din 1939 și că este posibil să fie realizată la Recea pe domeniul lui Osváth János - bărbatul mic de statură, din dreapta, cu cravată. Osváth János, stră-bunicul doamnei Kovács Ildikó, este soțul lui Seres Ilona (Mimike) - doamna de la masă, din mijlocul fotografiei, în costum alb. 

Seres Ilona este fata lui Seres Lajos, unul din frații lui Seres Samu. Am aflat, cu această ocazie că au fost trei frați Seres: Seres Samu - tipograful, Seres Lajos - ceasornicar și Seres Károly - medic. 

Cuplul Seres Ilona și Osváth János au avut o fată, pe Osváth Júlia  - apare în fotografie în centrul imaginii, în alb, așezată la masă. Este mama lui Bedő Éva (mama doamnei Kovács Ildikó).


UPDATE 2: (23 iunie 2022)

Mai facem un pas înainte în identificarea persoanelor care apar în fotografie. Tot doamna Kovács Ildikó este cea care ne-a ajutat. Astfel, în capul mesei este posibil să fie văduva lui Seres Miklós și anume  Újvárosi Zsuzsana. De asemenea, bărbatul chel, din dreapta imaginii este Seres Samu (fiul lui Seres Lájos - ceasornicarul).




Ce frumos că descendenți ai familiei Seres sunt încă în viață și pot oferi informații interesante! Mulțumim!


Un comentariu:

  1. Pentru cei care am scris despre personaje care au contribuit la cultura și spiritualitatea din Țară Sălajului este extrem de importantă documentarea riguroasa .
    Am lucrat cu profesorul Szabo Vilmoș la Scenariul pentru sceneta montată în școală cu tema Poetul Mihai Eminescu în Tara Sălajului.Am mers des la familie pe strada Crasnei.A realizat portretul poetului după o fotografie din Arhivă.Stăteam la povești despre personalitățile figuri remarcabile ale culturii și istoriei,care au trecut pe acolo.Wili avea de la librărie descendenților familiei vopsele,culori.Meșterul Doroltzi ne-povestit despre Franz List,trecerea lui,popasul lăngă fântânaunde era o nuntă.Acolo a ascultat și dansurile ceardașul ,care l-au inspirat în compoziția Rapsodia ...Nu știu unde se află fotografia,dar portretul pictura existăWili a realizat multe expoziții în tara și în străinătate.Merită menționat în lucrare.Ziaristul Mureșan are o Arhiva unică.Am cerut permisiunea să folosesc în piesa la care lucrez.Sper ca voi primi să folosesc și de la dv.Profesor Dale Georgeta

    RăspundețiȘtergere