luni, 22 august 2022

Traniș: Biserica și Școala

A fost sărbătoare mare la Traniș, în comuna Năpradea, cum nu a mai fost de multă vreme. Fiii satului s-au adunat de prin părțile în care i-au risipit viața, pentru a se reîntâlni cu ocazia unui dublu eveniment: aniversarea a 275 de ani de la înființarea Școlii din localitate și a 110 ani de la edificarea Bisericii de zid. Biserica și Școala au fost sărbătorite la Traniș! Două instituții care, altădată, reprezentau pilonii pe care se zideau comunitățile locale. Căci ce ar fi omul fără Dumnezeu și fără Dascăli? 


Nu-mi plac evenimentele de genul ”zilele comunei” sau ”zilele orașului”. Îmi par a nu fi altceva decât un bâlci, fără nimic tradițional. Așa că am ezitat să merg la evenimentul anunțat pentru duminică la Traniș. Însă, undeva în sufletul meu simțeam că va fi altfel, decât clasicele tarabe cu mici și bere... Cunoscând-ul pe domnul profesor Aurel Medve dar și pe domnul primar al comunei Năpradea, Vasile Fodor, speram ca evenimentul să fie altfel. Și  nu m-am înșelat! A meritat pe deplin efortul de a merge la Traniș, chiar și sub amenințarea ploii. A fost în primul rând o întâlnire de suflet a fiilor satului, iar la reușita evenimentului a contribuit și lansarea Monografiei Satului Traniș.



Numai bine, pe când am ajuns și lumea a ieșit de la Biserică, ploaia s-a oprit, așa că toți cei prezenți, organizatori, oficialități, invitați și oameni simpli, s-au putut bucura din plin de sărbătoarea lor. În școala din localitate, o clădire modernizată, dar care, din păcate nu prea mai are elevi, au fost montate expoziții și a avut loc lansarea de carte.

În primul rând a fost o expoziție de fotografie Tranișul de demult. Fotografii vechi, culese de la membri comunității. Fotografii care ilustrează diferite ipostaze ale satului: generațiile Tranișului și Someșului, obiceiuri de mai demult în Traniș, biserica și școala din Traniș, ocupații străvechi, chipuri de țărani - oamenii Tranișului. Adevărate documente vizuale, a unei lumi rurale aflată în disoluție, dar de care-și amintesc cu drag generații și generații. Foarte inspirată această reconstituire vizuală a satului.


Apoi, într-o sală de clasă, a fost montată o Expoziție de pictură. Pereții au fost tapetați cu tablouri. Au expus artiștii: Neli Vass, Mariana Micu, și Eva Ajtai. Peisaje, portrete, artă contemporană. O încântare pentru ochi și suflet. O bună parte din tablourile expuse puteau fi achiziționate.





Însă, evenimentul central a fost lansarea cărții Monografia satului Traniș. La evenimentul cultural, unul deosebit pentru satul Traniș, au participat alături de autorul cărții - profesorul Aurel Medve, o pleiadă de oficialități locale, județene, chiar și un euro-parlamentar. Ceea ce pentru un sat mic, nu e puțin lucru.

Au fost prezenți: Dinu Iancu Sălăjanu - președintele Consiliului Județean Sălaj, doamna europarlamentar Corina Crețu, doamna Adriana Sabou și domnul Florin Florian - subprefecți ai județului Sălaj, domnul Gheorghe Bancea - directorul Casei Corpului Didactic Sălaj, doamna Dana Crișan - consilier județean, domnul Daniel Săuca - managerul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj și directorul Editurii Caiete Silvane, domnul Daniel Stejerean - managerul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ”Țara Silvaniei”. În calitate de gazde, au fost prezenți doamna Eugenia Pop - viceprimarul comunei Năpradea și domnul Vasile Fodor - primarul comunei Năpradea.





Toți cei prezenți au ținut să-i aducă un omagiu autorului monografiei, profesorului Aurel Medve:

”Îi mulțumesc domnului profesor Aurel Medve pentru imensa muncă de documentare precum și punerea rezultatelor acestei munci într-o operă, respectiv monografia satului Traniș!” - Vasile Fodor, primarul Comunei Năpradea.



”Îi mulțumesc domnului profesor care a reușit să ne readucă în memorie ceea ce a fost o dată Tranișul! ” - Corina Crețu, euro-parlamentar.



”Aș vrea să-i mulțumesc în mod special celui care a fost dascălul și mentorul unor generații de copii cutezători, pe care i-a învățat să descopere lumea prin intermediul expedițiilor pe care le-a organizat, de-a lungul carierei sale didactice. Vă mulțumim și vă suntem recunoscători! ”  - Adriana Sabou, subprefectul Județului Sălaj.



”Lumea merge înainte, dar cred că întotdeauna trebuie să cinstim istoria oamenilor și locurilor despre care vorbim. Iar asta se datorează astăzi și profesorului Aurel Medve.” - Florin Florian, subprefect al Județului Sălaj.



Daniel Stejeran, ca fiu al satului, a făcut oficiile de gazdă. A prezentat cartea ”Monografia satului Traniș”, apărută la Editura Caiete Silvane, având un cuvânt înainte de dr. Teodor Ardelean - directorul Bibliotecii Județene ”Petre Dulfu” Baia Mare și o postfață semnată de Daniel Stejeran. Apoi, în aplauzele tuturor celor prezenți, profesorul Aurel Medve, autorul cărții s-a adresat celor prezenți.  


Dând dovadă de o modestie rar întâlnită în ziua de azi, domnul profesor Aurel Medve a ținut să precizeze: ”Aș  vrea să vă spun cu sinceritate că și alții ar fi putut face cartea aceasta și mai înainte și acum. Aplicând aceleași metode de cercetare - documentare, rezultatul ar fi fost același. faptele, nu sunt ale mele! faptele sunt ale moșilor și strămoșilor noștri, sunt ale celor care au trăit, care au creat o lume materială și spirituală a satului.”



Președintele Consiliului Județean Sălaj, domnul Dinu-Iancu Sălăjeanul, fost elev al profesorului Aurel Medve, pe când acesta era directorul școlii din Bălan, a ținut să-i aducă acestuia un Laudatio:

”Domnule profesor Aurel Medve, ați fost pentru mine asemenea unei lumânări care se mistuie pe sine pentru lumina celora cărora trebuia să le arătați calea. Tatălui meu îi sunt dator că trăiesc, iar învățătorului și profesorului meu, faptul că trăiesc bine! Domnule profesor, așa cum nu poate fi ascunsă o cetate în vârful muntelui, sau turnul bisericii din acest sat, așa nu pot fi ascunse mărturiile dumneavoastră presărate între copertele acestei monografii.” - Dinu-Iancu Sălăjeanu, președintele Consiliului Județean Sălaj.



Au mai luat cuvântul domnul Gheorghe Bancea - directorul Casei Corpului Didactic Sălaj și domnul Daniel Săuca - managerul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj. 


Fiind un moment de suflet pentru profesorul Aurel Medve, au luat cuvântul și trănișeni. Astfel, doamna Ramona Mureșan, stabilită în Spania, îmbrăcată într-un frumos costum popular, a ținut să-i mulțumească domnului profesor, din partea trănișenilor. A mai luat cuvântul și doamna profesoară Maria Topală, care de asemenea a vorbit la modul laudativ despre activitatea autorului monografiei. 



După acest moment emoționat, toți cei prezenți s-au putut bucura de muzica și dansurile populare puse în scenă de membri Ansamblul Folcloric ”Meseșul” Zalău, al Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj. 





Și, ceea ce a contat cel mai mult, este faptul că cei prezenți, unii care nu s-au văzut de multă vreme, au avut ocazia să depene împreună amintiri din satul lor drag. Bătrâni sau tineri, bunici, părinți și nepoți, au avut ocazia să oscileze între Biserică și Școală - instituții care, în moduri diferite, răspândesc Lumina!





Nu am putut rata ocazia de a vizita Biserica din Traniș, ghid fiindu-mi chiar părintele paroh Ioan-Gabriel Moldovan. Am fost plăcut impresionat de o biserică frumoasă, cu o pictură interesantă, în care scenele iconografice sunt zugrăvite în culori vii. 





Și totuși, ce a avut special acest eveniment, o premieră și pentru comunitatea locală din Traniș? În primul rând, a fost multă voie bună! Oameni care se întâlnesc, unii după mulți ani, și schimbă o vorbă; bucuria unui eveniment cultural de calitate; momentele muzicale ce i-au făcut pe unii să fredoneze și ei. E bucuria unei comunități ce-și regăsește istoria și tradițiile. Iar pentru toate acestea, organizatorii - Primăria Năpradea, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”Țara Silvaniei”, Parohia Ortodoxă Traniș, merită pe deplin felicitați!










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu