duminică, 20 noiembrie 2022

Point of Views: expoziția anuală a membrilor clubului ”Vasile Vénig László” din Carei

De câțiva ani, Careiul a devenit un punct important pe harta fotografică din România. Beneficiind de un spațiu expozițional de excepție odată cu reabilitarea Castelui Károlyi, aici au loc numeroase expoziții de fotografie. Printre acestea se numără, an de an, expoziția ”Point of Views” a membrilor clubului ”Vasile Vénig László”. În recenta mea vizită la Carei, prilejuită de vernisajul expoziției personale de fotografie ”Viața este Viață. Eseu fotografic”, am putut admira, pe simeze expoziția din acest an a membrilor clubului amintit. 


Am considerat întotdeauna că în domeniul artei fotografice, te formezi și evoluezi, participând la vernisaje și evenimente expoziționale. Se spune că ”meseria se fură” în sensul că se învață de la meșterii pricepuți pe lângă care trebuie să-ți faci ucenicia. Tot așa și în arta fotografică, se învață din realizările maeștrilor. Și, poate, cea mai bună ocazie este expoziția de final de an. Spun asta pentru că în cadrul acesteia, fiecare artist fotograf expune ce are mai bun, o sinteză a activității sale din anul respectiv.

Este și cazul Foto-Clubului ”Vasile Vénig László” din Carei, a cărui membri expun, an de an, cele mai bune lucrări ale lor. Este un fel de ”the best of” a fiecărui fotograf participant la expoziție. 


De cum intri în spațiul expozițional, unul generos, format din trei încăperi mari, te cufunzi în emoție și culoare. Căci ce ar fi fotografia dacă nu te-ar emoționa, dacă nu ar mișca ceva în sufletul tău? Iar culoarea, da, tânjim mereu după ea, chiar dacă uneori, preferăm varianta monocrom. Mi-a plăcut mult această expoziție, chiar dacă nu are o temă anume și chiar dacă la prima vedere nu există o cursivitate narativă. Este oarecum normal să fie așa, fotografii au stiluri diferite, au abordări diferite. 


De la autoportretele monocrom ale artistei Farkas Alexandra ce te transpun într-o lume suprarealistă, la peisajele artistului Simay Zsolt din care răzbate chemarea munților; de la fotografia experimentală a domnișoarei Oláh Annamária la peisajele lui Csomai Dávid - privitorul are darul de a fi teleportat în lumea imaginată de acești artiști fotografi. În a doua sală admir superbele cadre cu animale ale artistului Bikfalvi Zsolt, fotografiile cu tentă etnografică ale artiștilor fotografi Kinda Botond și Vágányik Marius, compozițiile monocrom ale lui Bán Jószef, portretele artistului Dragoș Georgescu, sau detaliile florei și fainei specifice Deltei prezente în lucrările artistei Szeremi Júlia. Deosebit de expresive sunt lucrările artistului fotograf dr. Hágo Attila Nándor - președintele Foto-Clubului ”Vasile Vénig László” din Carei.






Asociația FOTO CLUB ”VASILE VÉNIG LÁSZLÓ” continuă activitatea cluburilor foto ”DELTA” și ”9 MAI”, cluburi ce au avut o bogată activitate expozițională, dar și a clubului foto ”CASTELLUM” înființat la inițiativa artistului fotograf Vasile Vénig László. Membri activi ai asociației sunt: Hágó Nándor, Bikfalvi Zsolt, Simay Zsolt, Dragoș Georgescu, Csomai David, Farkas Alexandra, Vaganyik Marius, Szeremi Julia, Olah Annamária, Bán József, Kinda Botond.  




Ca activitate profesională a membrilor clubului putem aminti expozițiile colective din Carei, Satu Mare, Baia Mare, Cluj  Napoca, Târgu Mureș, Oradea, Craiova, Bonțida, Tokaj, Nyiregyháza etc. Fotografii realizate de către membrii clubului au ajuns să fie premiate la prestigioase concursuri de profil din Buenos Aires (Argentina), Kalcuta (india), Barcelona (Spania), Budapesta (Ungaria), Ujgorod (Ucraina), Cairo (Egipt), Chișinău (Republica Moldova), Bardaf (Slovacia) sau București. Artiștii fotografi Dragoș Georgescu, Simay Zsolt, Bikfalvi Zsolt, Hágó Attila Nándor - membri ai fotoclubului, au avut expoziții personale de fotografie la Carei, Satu Mare, București, Budapesta. 

Una dintre marile realizări ale fotoclubului din Carei este deschiderea primului centru GPU (Global Photographic Union) din Europa



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu