marți, 28 februarie 2023

Eros, Logos și Agape cu Mihail Neamțu

Vineri, 24 februarie 2023, sala de festivități a Clădirii Transilvania din Zalău a fost gazada unui interesant eveniment, prilejuit de lansarea cărții lui Mihail Neamțu: ”Eros, Logos & Agape”. Este pentru prima dată când autorul ajunge la Zalău, iar evenimentul a fost mai mult decât o simplă lansare de carte. Iar dacă mai spunem că sala a fost plină, realizăm că am avut un eveniment de succes.


Recunosc, nu am citit niciuna din cărțile lui Mihail Neamțu și nici nu l-am urmărit prea des în media. Știam doar că este politician de dreapta și cam atât. Pentru mine, surpriza mare a fost să constat că cel care a urcat pe scenă este nu doar un erudit ci și un bun orator, capabil să captiveze un public divers. Este și un bun povestitor, adică are acele calități ce-l fac să aibă priză la public. 

Conferința lui Mihail Neamțu a fost precedată de un moment artistic. Protagoniști au fost Iosif Lucaci - pian, Andrei Pocol - viară și doamna Rodica Pop Seling - voce. Așa se explică faptul că în sală au fost mulți tineri, elevi la Liceul de Artă ”Ioan Sima” Zalău. Frumos din partea lor că au venit să-și susțină colegii și profesoara.

Mihail Neamțu este un scriitor creștin, iar prin cărțile publicate își arată orientarea conservatoare. Poate așa se explică prezența în sală a mai multor fețe bisericești, în frunte cu Presfințitul Părinte Petroniu - Episcopul Sălajului, dar și a domnului Ionel Ciunt - primarul Zalăului sau a domnului Cristian Terheș - europarlamentar. 


Alegerea datei de 24 februarie, de Dragobete, pentru conferință și lansarea de carte nu este întâmplătoare. Dealtfel, cartea sa se subintitulează ”dragostea în era smartphone”. Iar titlul ce asociază termeni ca Eros și Agape între care intercalează Logos este de asemenea incitant.

Dar ca să ajungă în vremurile noastre, pe care le definește ca fiind post-creștine. autorul ne propune o poveste captivantă. Povestea vieții lui Feodor Mihailovici Dostoievschi - un mare scriitor rus a cărei opere a influențat profund literatura, filozofia și teologia secolului XX. O poveste din care nu lipsesc miracolele, credința, suferința și, desigur, iubirea. 

Ropote de aplauze au stârnit și glumele pe care oratorul a știut cum să le strecoare în discursul său. Referindu-se la Transilvania, pe care-l vede ca un ”pământ al făgăduinței” a spus următoarele: ”știți că este o apocrifă. Cei care citesc Vechiul Testament foarte serios nu vor găsi această relatare. Se zice ca Moise nu era numai gângav; nu era bâlbâit dar era și puțin surd. Și când Dumnezeu i-a dat cele 10 porunci i-a zis: Moise ia poporul tău și du-te în Transilvania. El fiind surd a auzit Trans-Iordania, și de aici toate problemele din Orientul Mijlociu.”

Cei interesați au putut achiziționa cărți semnate de Mihail Neamțu, sau alte cărți cu tematică creștină. Nu puteam să plec fără să achiziționez și eu cartea lansată cu această ocazie. Cartea, apărută la Editura Marile Cărți, se prezintă într-o ținută grafică de excepție, ceea ce explică, în mare măsură, prețul ușor piperat. Mă rog, cultura costă...


Am să închei această scurtă prezentare a evenimentului de la Zalău, cu un fragment din discursul filozofului. Mihail Neamțu:”Am cunoscut și eu occidentul am trăit șapte an în occident și m-am întors în țara aceasta, convins că noi, românii, avem o altă înțelegere a lucrurilor profunde. Chiar cred că în România mai acordăm atenție dimensiunii sacre a iubirii, pe care cred că lumea consumeristă a apusului nu o mai recunoaște.”


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu