luni, 6 februarie 2023

Frumusețile, tradițiile și poveștile Sălajului, în expoziție la Carei

Vernisajul expoziției cu fotografiile rezultate din cea de a V-a ediție a taberei de Fotografie ”Sălaj. Frumusețe, Tradiție, Poveste”, a avut loc la Castelul Károlyi din Carei. Au fost expuse 50 dintre cele mai reușite lucrări realizate de artiști fotografi din Cipru, Georgia, Irlanda, Serbia, Macedonia de Nord și România. Expoziția a fost organizată de Foto Clubul ”Vasile Vénig Lászlo” din Carei cu sprijinul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj și al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ”Țara Silvaniei”.


Castelul Károlyi din Carei, este, poate, cel mai bun loc în care să expui, din toată zona de nord-vest a țării. este meritul comunității locale și a fundației ”Gróf Károlyi” - cea care administrează castelul, că au păstrat această bijuterie arhitectonică și că i-au dat o destinație eminamente culturală. Aici, spațiul expozițional este generos, în cele trei săli dedicate expozițiilor de arte vizuale putând fi expuse peste 50 de tablouri / fotografii. Nu mai spunem că sălile sunt dotate cu toată infrastructura adecvată realizării unor expoziții. 



Trebuie spus, cu regret, că Zalăul - municipiu reședință de județ, nu are un spațiu dedicat expozițiilor de arte vizuale. Desigur, sunt câteva spații, dar fie sunt mici, fie sunt improvizate. Așa că, unde să expui fotografii realizate în tabăra din Sălaj? La Carei, desigur.  

Am ținut să fiu prezent la vernisaj, din mai multe motive. În primul rând, ca unul care încearcă, atât cât se pricepe, să promoveze județul Sălaj, o expoziție dedicată acestui județ este un eveniment cultural. Pe de altă parte, știu din culise și din experiența proprie ce eforturi se depun pentru organizarea unei tabere de fotografie. Așa că, din respect pentru munca depusă, am vrut să fiu prezent la vernisaj. Unde mai pui că sentimental sunt apropiat de conceptul de ”tabără de fotografie”, contribuind la reușita primelor trei ediții.

Spre surprinderea mea, Sălajul are mereu ceva de oferit celui care-i trece hotarul și se lasă purtat prin satele sale. Căci, chiar și aici în ”umbra” Maramureșului, vei descoperi mereu tradiții păstrate cu sfințenie și frumuseți naturale demne de invidiat. Iar când cei care le descoperă sunt artiști fotografi de talie internațională, nu pot rezulta decât fotografii de excepție.


La vernisaj au participat în jur de 30 de persoane. Mult dacă ne raportăm la alte vernisaje, la care participă organizatorii și încă 2-3 persoane. Puțin dacă ne raportăm la un eveniment cultural. Explicațiile sunt multe și nu cred că este momentul acum să le analizăm. Mă bucur că la eveniment au fost și sălăjeni, ar fi fost chiar ciudat să nu fie nimeni.

Domnul Bikfalvi Zsolt, vicepreședintele Foto Clubului ”Vasile Vénig Lászlo” din Carei, participant la tabăra de fotografie din 2022 a fost gazda evenimentului. În cuvântul de deschidere a ținut să sublinieze faptul că în cadrul taberei din Sălaj, a avut alături de colegii săi fotografi, mult mai mult decât spune titlul expoziției.

Prezent la vernisaj, domnul Daniel Săuca, managerul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, în calitate de organizator și finanțator al taberei, a adresat celor prezenți câteva cuvinte: ”tabăra de fotografie din Sălaj, este o  modalitate foarte bună, pe care o vom continua și în anii care vin, de a uni arta și promovarea, de a promova și arta și ceea ce avem mai bun în județul nostru.”


Un aport important în reușita ultimelor două ediții ale taberei, l-a avut Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”Țara Silvaniei”, avându-l ca director pe domnul Daniel Stejeran. Prezent la eveniment a ținut să-i felicite pe expozanți. Daniel Stejeran: ”artiștii fotografi care au participat la cea de a V-a ediție a taberei de fotografie, au reușit în cele șase zile, să surprindă aspecte din viața cotidiană din Țara Silvaniei. Ne-au făcut și pe noi să descoperim locuri și oameni de care nu știam.” 




Inițiatorul taberei de fotografie din Sălaj este doamna Adela-Lia Rusu, artist fotograf de talie internațională, vicepreședinte a Clubului ”Varadinum” din Oradea. Fără aportul ei de a aduce în fiecare an artiști fotografi din țară și străinătate, tabăra de fotografie nu ar avea același ecou în străinătate. Premiile obținute de artiștii fotografi, cu fotografii realizate în cadrul taberei din Sălaj, reușesc să promoveze în mediile culturale internaționale un județ altfel neînsemnat. Adela-Lia Rusu: ”acum 5 ani de zile nu m-aș fi gândit că proiectul va lua o asemenea amploare. Dacă la început mi-a fost destul de greu să invit fotografi din afara țării care să vină într-o tabără în Sălaj, un loc despre care nu știau absolut nimic, acum am primit eu cereri din partea multor artiști care întreabă cum ar putea ajunge și ei aici. Asta înseamnă că ne-am atins scopul în promovarea județului Sălaj.”



Cei zece artiști fotografi care au expus la Carei sunt:  Buket Özatay (Cipru), Nino Mghebrishvili (Georgia), Adela Rusu (România), Borislav Milovanovic (Serbia), Michael Strapec (Irlanda), Zoran Stojiljkovic (Serbia), Vladimir Jovanovski (Macedonia), Bikfalvi Zsolt (România), Ovi D. Pop (România), Sârb Vasile (România).

Tabăra de Fotografie ”Sălaj– Frumusețe, Tradiție, Poveste” a fost organizată de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj și Varadinum Foto Club din Oradea, în parteneriat cu Consiliul Județean Sălaj, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Țara Silvaniei”, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău, Centrul de Cercetări Biologice – Grădina Botanică „Vasile Fati” Jibou, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău.

foto: Adi Stefanuti

foto: Adi Stefanuti

  • Un material video, realizat cu ocazia vernisajului de la Carei, poate fi vizionat aici
  • fotografii de la eveniment pot fi găsite pe pagina de facebook a Castelului Károlyi. 






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu