vineri, 28 iulie 2023

”Profu” de Jean-Pierre Dopagne, un One Man Show cu Răzvan Vasilescu, se joacă la Zalău

Așa cum ne-a obișnuit deja, Darius Prodan și echipa sa din Asociația ”Pro Teatru” aduce la Zalău spectacole de calitate în cadrul actualei stagiuni a Festivalului ”Curtea Artiștilor”. Astfel, sâmbătă, 29 iulie 2023, începând cu ora 21:00 sunteți invitați, profesori și elevi deopotrivă la spectacolul ”Profu”.



joi, 27 iulie 2023

Lansare de carte: Mircea Groza - ”Zămuri, supe, zupe și năcreli”

Azi, 27 iulie 2023, în ziua de deschidere a Librăriei Cărturești din centrul comercial Zalău Value Center, arheologul culinar Mircea Groza și-a lansat prima carte ”Zămuri, supe, zupe și năcreli”. Nu au fost puțini cei care au dorit fie să cumpere cartea, fie să-i fie alături autorului, într-un moment important al carierei sale editoriale. Căci, așa cum a anunțat public, după această carte vor mai urma cel puțin încă două.


luni, 24 iulie 2023

”Sălajul într-un blid cu zamă”. Mircea Groza își lansează cartea la deschiderea Librăriei Cărturești din Zalău

Așteptarea a luat sfârșit! Dacă până nu demult, Zalăul putea fi considerat ”orașul fără librării” (cele 2-3 mici librării existente aproape că nu se pun), iată că are loc o revenire la normalitate. După librăria Compas - mă rog, e mai mult papetărie dar are un sector consistent de carte, cei care iubesc cartea vor avea un motiv de bucurie: se deschide și în Zalău Librăria Cărturești. Iar cu ocazia deschiderii, joi 27 iulie 2023, de la ora 18:00, cunoscutul gastronom Mircea Groza își va lansa cartea  ”Zămuri. Supe, zupe și năcreli”


Vernisaj: ”Grădini Interioare” - lucrările celei de a XII-a ediții a Taberei de Creație ”Arta în Grădină”

Marți, 25 iulie 2023, de la ora 18:00, Grădina Botanică ”Vasile Fati” din Jibou va găzdui vernisajul ”Grădini Interioare”, cuprinzând lucrările realizate în cadrul Taberei de creație ”Arta în Grădină”, eveniment ajuns la cea de a XII-a ediție.


joi, 20 iulie 2023

Hoinar prin Sălaj: Prin Aluniș, în căutarea cioplitorilor în piatră

Atunci când, în urmă cu câteva zile, domnul profesor Augustin Gavra - doctor în istorie, îmi spunea că mă poate duce la cariera de piatră din Aluniș și că ne trebuie cam 2-3 ore, nu am realizat că el vorbește ca unul care cunoaște foarte bine zona, ca un localnic. Și, nu știu cum să vă spun, timpul este măsurat diferit de către un localnic și de către un turist. Adică e ca și cum am spune că 2-3 ore la Aluniș, înseamnă 4-5 la Zalău...

Mi-am dorit să ajung la baiușag - cum mai sunt numite în zonă carierele de piatră, probabil de la termenul ”baie” care în acest context înseamnă ”mină”. De când pasiunea mea pentru crucile solare (așa zis celtice) și de când am vorbit cu dramaturgul și artistul Flavius Lucăcel, originar și el din Aluniș, mi-am dezvoltat teoria, ce iată, se confirmă, că acele monumente funerare, dar și altele, sunt realizate din gresie de Aluniș. Cum nu ne-am sincronizat cu Flavius Lucăcel, iată că am reușit să ajung la cuptoare - o altă denumire folosite pentru galerii / mine de piatră, ghidat de profesorul Augustin Gavra, artistul și profesorul Dafin Cozma și profesorul Hrițcu Costel, toți trei localnici. Nici eu nu m-am dus cu mâna goală, l-am luat și pe jurnalistul Adrian Lungu cu mine.


marți, 18 iulie 2023

Hoinar prin Sălaj: ”Poiana Stelelor” - oază de liniște și relaxare

Sunt multe locuri frumoase în Sălaj. De când am demarat proiectul ”Hoinar prin Sălaj”, în urmă cu mai bine de 8 ani în urmă, nu mă mai satur să le descopăr și mereu sunt uimit când mai găsesc câte un loc fain. De ceva vreme cochetez cu ideea de a vizita satele din sud-estul județului, sate răsfirate printre dealurile Șimișna-Gârbou. Din locul copilăriei mele, din Băbeni și de pe dealurile unde bunicii mei aveau teren (spre Piroșa și Poienița) vedeam, departe, peste Stanii Clițului, dealuri superbe. Un deal semeț, cu o poiană ce se ivește sus, dincolo de păduri, m-a ademenit mereu. Iată că a trecut multă vreme până ce am găsit calea de a ajunge acolo. Mă credeți sau nu, este unul dintre cele mai frumoase locuri din Sălaj, cel puțin din punctul meu de vedere. Un loc unde ești mai aproape de stele.


duminică, 16 iulie 2023

Ujină la ”casa albastră” din Marin

Îmi amintesc cu nostalgie de zilele de vară, în care, aflat la țară la bunici, ne prindea munca câmpului departe de casă. Uneori eram la coasă cu bunicul, alteori la întors de brazde ori strâns de fân cu bunica. Cum pe la orele 18-19, când Sfântul Soare era încă sus pe cer și până la cină mai era mult, bunicii mei scoteau din traista de pânză o ștergură țesută în război pe care o așternea jos, direct pe iarbă. Și din traistă apăreau tot felul de bunătăți: o bucată de caș ori de brânză, o tablă mare de slănină (clisă îi ziceam) - din aceea de avea șoricul moale și un deget de macră prin ea, apoi doi - trei porodici din grădină (roșii) și o ceapă. Bunicul își făcea semnul crucii după care da pe gât o gură de horincă; apoi lua ceapa, o încresta cu cuțitul și punea multă sare. O înfășura cu colțul ștergarului și o bătea în palmă până ce zeama trecea prin pânză. Nu cred să fi mâncat vreodată ceva mai bun, iar după o zi de muncă pe câmp, aveam o foame de lup. Era ”ojina” (sau ”ujina”) - masa servită între prânz și cină. 



marți, 11 iulie 2023

Omagiu lui Petri Mór, în cimitirul din Budapesta, la 160 de ani de la naștere

Azi, 11 iulie 2023, în cimitirul Fiumei úti Nemzeti Sírkert din Budapesta, (fostul cimitir Keperesi), un grup de sălăjeni reprezentând Societatea Muzeului Ardelean (EME - Erdélyi Múzeum Egyesület), i-au adus un omagiu celui care a fost dr. Petri Mór (11.07.1863, Sărăuad-02.03.1945, Budapesta) - profesor și scriitor, autorul monumentalei Monografii a Comitatului Sălaj (Szilágy Vármegye Monographiája). Este un vis devenit realitate pentru inițiatorii acestui proiect, domnii Kovács Kuruc János, Bajusz István și Kürti Barna.


Cutia cu Amintiri - povestea unei familii din Zalăul secolelor XIX și XX (5)

Continuăm prezentarea evenimentelor din viața familiei Kun din Zalău, prinsă în vâltoarea Marelui Război, așa cum rezultă din corespondența pe care fiul cel mare, Kun István – soldat / cadet în Compania a 15-a a Regimentului 64 Infanterie, o poartă cu cei dragi de acasă sau cu prietenii săi. Dacă în articolul anterior am analizat corespondența din perioada martie-aprilie 1915, vom continua acum cu lunile următoare, mai-iunie 1915.


Hoinar prin Sălaj: la Petrinzel, în căutarea lui Jonas (Ionaș)

La ora 8 fix, așa cum ne-am înțeles, Adrian Lungu mă ia din parcare de la Penny Brădet. E o zi frumoasă, numai bună de hoinărit prin satele sălăjene. Pornim țintit spre localitatea Petrinzel din comuna Almașu. Am mai fost acolo, știu ce potențial turistic are zona, dar cu Adrian Lungu, așa cum de altfel i-am și mărturisit-o, merg oriunde. Îmi plac reportajele lui, îmi place ca om, e ceva ce ne leagă. Am mereu câte ceva de învățat de la el. Și la urma urmei, de ce să nu vrei să revezi locurile frumoase, știind că mereu ai ceva nou de văzut. Când mi-a spus unde mergem, am scos harta Sălajului și desfăcând-o pe bordul mașinii am știut că vom ajunge și la Cetatea Ciorii, la limita cu județul Cluj. Nu i-am spus despre planul meu, urma să ne adaptăm timpului pe care-l aveam la dispoziție. Așa că iată-ne porniți în căutarea de locuri și povești faine.


duminică, 9 iulie 2023

Un concert cât o Rugăciune, al maestrului Grigore Leșe

Maestrul Grigore Leșe nu mai are nevoie de nicio prezentare. Cu atât mai mult nu are nevoie de prezentarea pe care vreau să i-o fac. În cei peste 40 de ani de carieră artistică a dovedit că este un nume mare, un artist consacrat. Este doctor în muzică (din 2003), Doctor Honoris Causa al universității ”Vasile Goldiș” din Arad (2011), este profesor universitar asociat la Facultatea de Litere a Universității din București. Om de televiziune (”La porțile Ceriului” la TVR Cultural) și de radio (”Drumurile lui Leșe” la Radio România Actualități), autor de cărți, este distins cu numeroase premii și a susținut sute de concerte în țară și străinătate. A ajuns, se poate spune, pe cele mai înalte culmi ale creației artistice. Și totuși, omul Grigore Leșe - întruchiparea a ceea ce a mai rămas din satul tradițional din Țara Lăpușului și, prin extensie, din țara aceasta, este de o simplitate desăvârșită. Recent, la Zalău, am avut ocazia și onoarea de a sta, preț de o jumătate de oră, la masă cu Maestrul Grigore Leșe. Acest lucru a fost posibil datorită prieteniei mele cu un alt Maestru al artelor - sălăjeanul Flavius Lucăcel. Acesta din urmă m-a provocat să vin să-l cunosc pe Grigore Leșe și să scriu despre domnia sa. Mă simt onorat!




miercuri, 5 iulie 2023

Festivalul ”Curtea Artiștilor” la a VI-a ediție

În acest sfârșit de săptămână, debutează Festivalul ”Curtea Artiștilor”, ajuns la a VI-a ediție. Așa cum ne-am obișnuit deja, se anunță o vară plină de evenimente: spectacole de teatru, stand-up comedy, concerte, expoziții, ce vor face din ”Curtea Artiștilor” centrul cultural al Sălajului.



luni, 3 iulie 2023

Excursia tematică: repere astronomice sălăjene

Județul Sălaj are mare potențial turistic, din păcate prea puțin exploatat. Sunt câteva obiective turistice valoroase care sunt ”vânate” de turiștii de ocazie, însă, cu toate acestea, nu sunt dezvoltate rute turistice sau itinerarii tematice. Câteva încercări au fost, de exemplu proiectul ”Traseele caselor tradiționale sălăjene” implementat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj sau ”Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord” la care și Consiliul Județean Sălaj a fost partener. Nimic de spus, s-a investit în infrastructura turistică, dar parcă lipsește ceva, lipsesc turiștii. Pași importanți în atragerea turiștilor spre obiective sunt făcuți de ceva vreme și de către Centrul Național de Informare și promovare Turistică Zalău, instituție subordonată Primăriei Municipiului Zalău. Sunt organizate periodic excursii tematice sub genericul ”Circuitul anotimpurilor”.  Inspirat de aceste excursii și încurajat de prietenul meu Dan-George Uza - mare amator de astronomie, am organizat duminică, 2 iulie 2023, o excursie tematică de nișă la câteva obiective sălăjene. Am vizat câteva repere ce țin de astronomia culturală.