marți, 11 iulie 2023

Omagiu lui Petri Mór, în cimitirul din Budapesta, la 160 de ani de la naștere

Azi, 11 iulie 2023, în cimitirul Fiumei úti Nemzeti Sírkert din Budapesta, (fostul cimitir Keperesi), un grup de sălăjeni reprezentând Societatea Muzeului Ardelean (EME - Erdélyi Múzeum Egyesület), i-au adus un omagiu celui care a fost dr. Petri Mór (11.07.1863, Sărăuad-02.03.1945, Budapesta) - profesor și scriitor, autorul monumentalei Monografii a Comitatului Sălaj (Szilágy Vármegye Monographiája). Este un vis devenit realitate pentru inițiatorii acestui proiect, domnii Kovács Kuruc János, Bajusz István și Kürti Barna.


Petri Mór, este înmormântat la Budapesta, în cimitirul Fiumei úti Nemzeti Sirkert - un adevărat Pantheon maghiar, unde își duc somnul de veci ilustre personalități ale istoriei și culturii maghiare. Nu departe de mormântul său, se află mormântul unui alt ilustru sălăjean (vorbim de Sălajul istoric) - poetul Ady Endre (1877-1919). Sunt apropiați, profesor și elev, și prin locurile de veci. În cimitirul din Budapesta este înmormântat și ilustrul sculptor Fadrusz János, autorul grupului statuar Wesselényi din Zalău.

La mormântul lui Petri Mór, exista un stâlp funerar de lemn (numit în limba maghiară kopjafa) cu textul: ”ITT NYUGSZIK / DR. PETRI MÓR / 1863-1945 / IRÓ, KÖLTŐ, TANÁR - SZILÁGY VÁRMEGYE / MONOGRÁFUSA / BÉKE PORAIRA”. Mormântul lui Petri Mór a fost descoperit în urmă cu câțiva ani de către domnul Vitéz Bikfavi György din Tășnad, membru al Asociației Muzeului Ardelean (Vitéz reprezintă un ordin cavaleresc). Încă de atunci membri EME și-au dorit să amenajeze, așa cum se cuvine, mormântul ilustrului înaintaș. Un demers dificil, dat fiind faptul că era nevoie de o mulțime de aprobări din partea statului maghiar, iar costurile necesare erau și ele considerabile.

Monumentul și placa de mormânt, din marmură neagră, au fost realizate la Crasna de către Dimény Miklós. Au fost gata încă din 2020, atunci când se aniversau 75 de ani de la moartea lui Petri Mór, însă condițiile pandemice nu au permis acest lucru. O ocazia s-a ivit acum, când se împlinesc exact 160 de ani de la nașterea sa. Noul obelisc, amplasat lângă cel de lemn, poartă efigia celui care a fost dr. Petri Mór, textul ”Dr. PETRI MÓR / 1863 - 1945 / TANÁR, IRÓ, KÖLTŐ / SYILÁGY VÁRMEGYE / MONOGRÁFUSA” (”Dr. Petri Mór / 1863-1945 / Profesor, scriitor, poet / autorul Monografiei Sălajului”), iar mai jos, stema Comitatului Sălaj de la 1876.


Monumentul funerar al lui Petri Mór din cimitirul din Budapesta
Sursa foto: Kürti Barna

La eveniment au participat peste 70 de persoane din Zalău, Tășnad, Sărăuad, Nușfalău, Budapesta și împrejurimi. Un cor condus de doi dirijori din zona Halásztelek (localitate de lângă Budapesta) a intonat cântece religioase. Printre participanții la amplul eveniment s-au aflat și domnul  Seres Dénes (deputat în parlamentul României), dar și preoții Kádar György Tamás (protopop reformat de Zalău), Püsök Sándor Csaba (preot reformat din Zalău) și Dénes Béla (preot reformat din Sărăuad). Din partea guvernului maghiar a participat Potápi Árpád János, ministru secretar de stat pentru minorități.

Duminică, 9 iulie 2023, au fost depuse coroane de flori și la Monumentul de la Sărăuad, locul de naștere al lui Petri Mór, care a fost dezvelit acum un an, în data de 10 iulie 2022.

Monument închinat memoriei lui Petri Mór în curtea bisericii reformate din Sărăuad
Sursa foto: Kürti Barna

Prin acest demers, cultura și știința istoriografică din Sălaj, prin omul de știință și de cultură Petri Mór și-a găsit respectul meritat. 

Mulțumim domnului Kürti Barna, prezent la eveniment, pentru informațiile și fotografiile oferite!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu