miercuri, 10 ianuarie 2024

”Anuarul Presei Sălăjene” la a 15-a ediție

De 15 ani, sfârșitul de an calendaristic este marcat prin editarea ”Anuarului Presei Sălăjene”. Editat de Asociația Jurnaliștilor din Sălaj, volumul reunește materiale, de presă, scrise în perioada noiembrie 2022-noiembrie 2023, semnate de 27 autori. Toate textele din anuar, au fost publicate în principalele ziare și reviste sălăjene, dar și pe paginile unor publicații și bloguri. 


În numărul de față publică autorii: Carmen Ardelean, Imelda Chința, Csiszár Mária, Alexandru Kürti, Kürti Barna, Bogdan Ilieș, László László, Kiss Lehel, Kulcsár Mária, Marcel Lucaciu, Adrian Lungu, Mirel Matyas, Marius Morar, Daniel Mureșan, Sebastian Olaru, Călin Onicaș, Călin Pavăl, Pocsveiler Ilona, Dănuț Pop, Marin Pop, Alina Rad, Alexandra Roșu, Daniel Săuca, Marin Ștefan, Corina Știrb Cooper, Viorel Gh. Tăutan și Vicsai Zsolt.

Sunt prezente în anuar publicațiile: Agerpres, Caiete Silvane, blogul Foto-Travel, Graiul Sălajului, Hepehupa, Magazin Sălăjean, Reporter Pur și Simplu, Szilágyság, Sportul Sălăjean, Sălăjeanul Info, ZTV, Radio România Actualități.

În deschidere, Daniel Săuca - președintele Asociației Jurnaliștilor din Sălaj deplânge soarta presei din țară și din Sălaj. Daniel Săuca: ”De 15 ani ne încăpățânăm să credem în presa de calitate din județul Sălaj. Nu prea cred că o să avem parte de festivități și de tăieri de panglici. Am rămas tot mai puțini. Nu mai suntem interesați. Suntem ”pe stil vechi”. Azi, presa înseamnă aproape cu totul altceva decât în urmă cu 15 ani. Și nu pentru că nu mai există ziariști. Se schimbă lumea, se schimbă și mass-media, se schimbă și modurile în care marele public interacționează cu informația de presă.”

Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele Consiliului Județean Sălaj scrie câteva rânduri: ”Anuarul Presei Sălăjene a ajuns, iată, la a 15-a ediție, un moment de referință în peisajul jurnalistic local și, totodată, de celebrare a informației autentice și relevante.”

Urmează, în ordine, articole publicate sub egida unor reviste, ziare sau pagini de internet. Sunt onorat să fiu și eu prezent și în această ediție de anuar, cu trei materiale publicate pe blogul Foto-Travel. Este vorba despre articolele: ”Samus 2000 - 35 de ani de la câștigarea trofeului Busola de Aur” (articol publicat la data de 7 decembrie 2022), ”Istoria fotografiei sălăjene: cercul foto al Clubului Copiilor Cehu Silvaniei” (articol publicat la data de 21 august 2023) și ”Excursie tematică. repere astronomice sălăjene” (publicat la data de 3 iulie 2023). 

Sunt bucuros să constat că pe coperta anuarului este o fotografie realizată de mine, ce reprezintă modelul cosmologic pictat în biserica de lemn din Ulciug, localitate ce aparține administrativ de orașul Cehu Silvaniei. 


Anuarul Presei Sălăjene, ediția 2023, a apărut în condiții grafice deosebite la tipografia Color Print, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sălaj. Este însoțit de un DVD ce conține varianta electronică a materialelor publicate. 

Nu ne rămâne decât să sperăm că demersul va fi dus mai departe și în anii următori și că se vor găsi resursele financiare necesare editării acestuia. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu