miercuri, 2 septembrie 2015

Where is Mirel? (11): Madrid, în așteptarea zborului spre Rio

În ultimele 10 episoade ale serialului ”Where is Mirel?” ați putut urmări pas cu pas aventura din acest an a globetrotter-ului Mirel Magop prin Europa. Vă reamintesc, a plecat pe 28 martie 2015 din Iaz, județul Sălaj în cea de a doua parte a călătoriei ”De la NordKapp la Capul Horn”. Faptul că a plecat de la Iaz, de la Muzeul de Artă Populară ”Ligia Alexandra Bodea”, îmbrăcat în costum popular de pe Valea Barcăului, are o simbolistică aparte. Mirel și-a propus ca în acestă călătorie să promoveze costumul popular românesc și să realizeze un album al costumelor populare ale comunităților prin care va trece. De aceea, călătoria sa se desfășoară sub egida ”National Costumes of the World”.  Ultimele două săptămâni au fost petrecute de Mirel Magop în zona Madrid, asta pentru că astăzi, 1 septembrie 2015, a zburat spre Rio, în Brazilia. Așadar, costumul popular românesc (sălăjean) va trece Oceanul în America de Sud și va fi dus de către neobositul călător până la cel mai sudic punct de pe continent, la Capul Horn!




În episodul de față, vom povesti despre ce s-a întâmplat la Madrid în cele două săptămâni. În Spania, Mirel a ajuns fiind luat la ocazie de cineva care avea drum spre Barcelona. Deși în toate călătoriile sale Mirel are un plan inițial, un punct terminus în care vrea să ajungă, îi place uneori să ”hoinărească” să se lase purtat de noroc, sau mai bine zis de cei care-l iau la ocazie. Așa s-a întâmplat să ajungă direct la Barcelona, deși el trebuia în final să fie la Madrid. Nicio problemă, mai erau două săptămâni, așa că ”a dat o fugă” până la Lourdes în...Franța. Nu știu dacă am spus-o vreo dată pe parcursul acestui serial, sau dacă v-ați dat seama din postările lui de pe facebook, însă Mirel este un om credincios. Nu bisericos, în sensul de a merge în fiecare duminică la biserică, nu fanatic. Credincios pur și simplu. Așa că pe mine nu m-a mirat deloc faptul că a ales să meargă la Sanctuarul Fecioarei Maria de la Lourdes, înainte de marea sa aventură sud-americană.



Aproape de Madrid, într-o noapte a campat undeva în câmp, iar dimineața s-a trezit cu o turmă de oi și cu un dulău la ușa cortului. Episodul este unul simpatic, așa cum îl prezintă Mirel pe pagina sa: ”Cu cine mă trezesc într-o dimineață la ușa cortului...Apare și ciobanul: - Quieras una cerveza?...- Muchas gracias!...- Donde eres? ...- Io soy de la Romania!..- Y io mismo...Maramureș!... - No, bine măăă...da o pălincă n-ai?”. Și legat de cortul său, BYTY: ”Săracul...e găurit tot de la mărăcinii din Spania, tijele au început să crape, cred că o să-l înmormântez la Madrid! A îmbătrânit...ca orice cort...200 de nopți...56 de ploi...vânturi puternice...Și-a făcut datoria!”. Poate n-ați știut, și cortul este ”sălăjean” - fiind dăruit de către una dintre cele mai mari admiratoare (în sensul bun al cuvântului) ale lui Mirel.




La Madrid am încercat să-l ajut cu referințele pe care le am acolo. Şi cine l-ar fi putut ajuta mai bine decât tot românii noștri plecați pe teritoriul spaniol în căutarea unui trai mai bun. La început a fost primit cu braţele deschise de către doamna Nicoleta Boranda, administrator al agenției de turism Viajez Cazaré prin intermediul căreia face incoming, adică aduce turiști străini (spanioli în primul rând) în România, contribuind astfel substanțial la promovarea țării natale. Iată ce scris Nicoleta Boranda pe pagina sa în 13 august 2015: ”Magop Mirel es un globetrotter. Esta dando le vuelta al mundo andando para promocionar Rumania vestido de traje nacional. Hoy ha llegado a Madrid donde estará hasta el 1 de septiembre. Despues ”cruzara el chardo” para Rio.” Personal vreau să-i mulţumesc public doamnei Nicoleta Boranda pentru că l-a ajutat pe Mirel Magop în primele zile ale șederii sale la Madrid. 

A locuit câteva zile și la prieteni vechi de lângă Madrid, pe care i-a cunoscut cu ocazia călătoriilor precedente. 




Mirel a ajuns şi la Consulatul României, fiind primit de doamna vice-consul Alexandra Mihai. Iată ce scria Mirel pe pagina sa în 18 august 2015: ”Cu această ocazie am mai adăugat o ștampilă pe caietul meu, plus câteva încurajări din partea doamnei vice-consul Alexandra Mihai, care (fie vorba între noi) e o doamnă simpatică cu (și fără) pălăria lui Badea Cârțan...”




Din păcate, la Madrid au început să apară și problemele. În primul rând a rămas fără aparat de fotografiat, acesta fiindu-i furat. A fost nevoit să apeleze la vechiul aparat, o cameră compactă ce avea nevoie de un bandaj cu bandă izolatoare pentru a nu-i cădea bateriile. Apoi a constatat că pașaportul îi expiră în mai puțin de 6 luni. Este o problemă majoră, riscă să nu poată ajunge așa cum și-a propus până la Capul Horn. Iar principala problemă era lipsa banilor. Cele 5 luni de ”hoinăreală” prin Europa i-au golit buzunarele. Sunt lovituri dure pe care le primește un călător, însă nu suficient de puternice ca să-l doboare. Cum nu mai avea bani, pentru pașaport în primul rând, a fost nevoit să-și pună tableta în vânzare. Salvarea i-a venit tot din Sălaj de la acea persoană care l-a ajutat în urmă cu ceva vreme și cu cortul. A fost prima care i-a făcut o ofertă pentru tabletă: 100 de euro. Apropo, BYTY, așa cum îi place să-și numească cortul, e un diminutiv al acelei persoane. Ba mai mult, i-a trimis 150 de euro ca să-și cumpere un cort nou. Am fost și eu implicat în sensul că am intermediat ”tranzacția” trimițându-i banii lui Mirel prin serviciul Western Union. 


Și în Madrid sunt români cu suflet mare. Tiberius Burcea i-a făcut cadou un aparat de fotografiat Sony, mult mai bun decât ”pocnitoarea” pe care o avea. Iar cu doar câteva zile înainte să plece, Mirel Magop a fost oaspetele familiei Ruxandra și Ciprian Ulici Focsa proprietarii localului cu specific românesc Restaurantul ACASA. Aici, așa cum a scris Mirel Magop pe pagina sa a găsit un ”colț de România”: ”Am plecat de acasă...după cinci luni (exact!) sunt ACASĂ”. Într-adevăr, coincidență sau nu, pe 28 mai 2015 Mirel pleacă din Iaz, din Sălaj cu un rucsac de speranțe, de vise ce vroiau a fi transpuse în realitate. Pleca de la oameni cumsecade, din curtea familiei Ligiei Alexandra Bodea, îmbrăcat în costum popular. Iată că după cinci luni, pe 27 august 2015 ajunge ACASĂ (la Restaurantul Acasă de lângă Madrid) unde îmbracă din nou costumul popular în cinstea Limbii Române. Mirel Magop: ”Cu ocazia zilei limbii române, petrecem ROMÂNEȘTE la restaurantul ACASĂ. Badea Cârțan are plăcerea de a asculta și de a ciocni o Timișoreana cu membrii formației Colibri...Mai românește nu se poate! Pentru mine este cel mai frumos rămas bun! Dragi români, vă pup și eu și Badea Cârțan”.





Și Mirel nu a plecat cu mâna goală. Familia Ulici Focsa i-a dăruit o tabletă. Așa că și în continuare ne va ține la curent și ne va încânta privirea cu fotografiile sale de călătorie! Mulțumim!




Iată că aventura europeană a lui Mirel Magop se apropie de sfârșit. Un capitol din ceea ce el a numit World Tour se apropie de sfârșit. M-am gândit de multe ori ce e în sufletul acestui OM; oare ce simte când părăsește continentul pe care aproape că-l cunoaște ca-n palmă. Cunosc mulți călători împătimiți, care au văzut aproape tot ce se putea vedea în Europa și în lume. Eu însumi sunt (așa îmi place să cred), un călător. Însă nici eu, nici alții cu mai multă experiență și cu mai multe obiective turistice vizitate, nu știm ce înseamnă să o iei la pas, să bați cărări de munte, să-ți duci casa în spinare, să fii uneori doar tu și Bunul Dumnezeu. Eu am emoții de fiecare dată când plec într-un loc necunoscut; nu dorm toată noaptea dinaintea călătoriei. Oare cum o fi dormit Mirel Magop când știa că pentru prima dată în viața lui, va părăsi Europa? Vom afla în zilele și săptămânile următoare, în măsura în care va avea conexiune la internet.

Cert este că ziua de 1 septembrie 2015 va rămâne pentru Mirel Magop memorabilă. Grației unui sprijin consistent din partea Companiei LINDAB, are șansa de a călători prin America de Sud, spre punctul terminus al acestei aventuri: Capul Horn. Înainte de a decola mai are răgazul să scrie câteva rânduri pe pagina sa de facebook: ”Ziua de 1 septembrie va fi cea mai lungă din viața mea! Începe la ora 0.00 și se va termina după 30 de ore”  Tot el revine cu explicații: ”Din curiozitățile acestui zbor...Plec din Madrid la 07.30 ajung la Lisabona la 07.45, plec din Lisabona la 09.35 și aterizez la Rio la 10.05!”. Revine câteva rânduri mai jos: ”NU, m-am înșelat! 10.05 sunt orele de zbor! Deci o să vă salut din Brazilia peste 10 ore și jumătate”. La controlul vamal nu a avut probleme: ”La controlul de la aeroport, am scăpat ușor. Vameșul era român...m-a recunoscut după pateurile de Sibiu!”

Mirel Magop a zburat spre Rio de Janeiro, Brazilia. A ajuns cu bine, mi-a trimis un mesaj scurt pe telefonul mobil. Va începe o altă aventură, cea sud-americană. Nu știu care va fi ”planul de bătaie” știu doar că va ajun ge atunci când va dori Dumnezeu acolo unde și-a propus, la Capul Horn. Până atunci însă va avea atâtea de văzut...Vom încerca să va ținem la curent cu această aventură, desigur în măsura în care îmi vor parveni informații. Până atunci însă să-i ținem pumnii strânși! Drumuri bune Mirel Magop! Drumuri bune Bade Cârțan!




Evenimentul prin care un costum popular sălăjean va trece Oceanul în Lumea Nouă, nu a rămas fără ecou în presa din Sălaj. Asfel, cotidianul Magazin Sălăjean publică pe 23 august 2015 articolul: ”Costumul popular autentic de pe Valea Barcăului promovat la Madrid”. 

Conturile în care puteți face donații care să-l susțină pe Mirel Magop în aventura sa sud-americană, sunt:
  • cont în lei:     RO87BUCU1071033073369RON
  • cont în euro:  RO30BUCU1071110013674EUR
deschise la Alpha Bank pe numele Magop Costel Mirel.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu