joi, 31 decembrie 2015

In Memoriam: Kincs Gyula (1859-1915)

Consider că o comunitate este datoare să-și cunoască istoria, să-și prețuiască valorile și să-și cinstească înaintașii. Iar dacă acea comunitate este multietnică și multireligioasă cum sunt majoritatea comunităților transilvănene, atunci cunoașterea reciprocă a personalităților etniilor ce o compun devine un deziderat. Iată de ce am considerat mereu că istoria Zalăului nu este completă fără acceptarea și cunoașterea personalităților care au influențat cultura maghiară și prin extensie pe cea a concetățenilor de astăzi. Astăzi, 31 decembrie 2015, se împlinesc 100 de ani de la trecerea în eternitate a celui care a fost pedagogul, directorul de școală și jurnalistul Kincs Gyula - cel mai iubit profesor al marelui Ady Endre. În memoria acestuia, publicăm câteva aspecte biografice precum și unele scrisori aflate în colecția Bibliotecii și a Punctului de Informare a Academiei Maghiare de Științe (Magyar Tudományos Akádemia Kövyvtár és Információs Kőzpont).

În cimitirul reformat din Zalău, acolo unde practic este scrisă pe pietrele funerare o parte a istoriei orașului de sub Meseș, printre mormintele simple se află și cel al ilustrului pedagog Kincs Gyula. Are la căpătâi o piatră funerară sub forma unui obelisc de marmură neagră, pe care este cioplit textul: ”KINCS MARGIT / szül. 1890.  oct. 16. / megh. 1907 maj. 15. / KINCS GYULA / szül. 1859. aug. 16 / megh. 1915. dec. 31.” Iar în partea de jos a obeliscului mai apare un alt text:  ”KINCS GYULANE / rettgi VISKY ILONA / 1863 - 1934”.




marți, 22 decembrie 2015

Tură foto de toamnă: în jurul Zalăului

Toamna aceasta pare mai colorată, mai frumoasă. Poate și pentru că noi trecem prin ea și prin viață și în fiecare an ni se pare că totul în jurul nostru este mai frumos. Am vrut să profit de zilele frumoase ale toamnei, așa că am luat rucsacul în spinare și cu aparatul de fotografiat la gât, am dat o tură prin împrejurimile Zalăului. Ce a ieșit, vă invit să citiți și să vizualizați în acest foto-reportaj.



sâmbătă, 19 decembrie 2015

Where is Mirel? Sudamericana 5: La capătul Lumii!

O veste bună pentru toți cei care iubesc poveștile de călătorie și mai ales pentru cei care au urmărit serialul ”Where is Mirel? Sudamericana” - care descrie aventura globetrotter-ului Mirel Magop prin America de Sud. După trei luni și jumătate de când a pus piciorul pe pământ sud-american, iată că a reușit să-și ducă la bun sfârșit visul, acela de a ajunge la capătul sudic al Pământului. S-a întâmplat de curând, ca Mirel Magop să ajungă la Capo Froward - ”adevăratul capăt al lumii”, așa cum scrie pe pagina sa de facebook.




sâmbătă, 12 decembrie 2015

Baia Mare, București, Cluj-Napoca sau Timișoara - Capitală Culturală Europeană în 2021

Așa cum se știe, România va avea în anul 2021 un oraș desemnat drept Capitală Culturală Europeană alături de un alt oraș din Grecia. Până acum, acest prestigios statut l-a avut doar un singur oraș din România - Sibiul, în 2007. Pentru competiția internă, au fost depuse 14 candidaturi de către orașele Alba-Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Brăila, Brașov, București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Sfântu Gheorghe, Suceava, Târgu Mureș și Timișoara. Toate candidaturile au fost validate de experții Comisiei Europene. Vineri, 11 decembrie 2015, juriul format din 12 membri desemnați de Comisia Europeană, Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene, Comitetul regiunilor și Ministerul Culturii din România, au decis ca patru dintre orașele candidate să intre în competiția finală. Acestea sunt Baia Mare, București, Cluj-Napoca și Timișoara.




joi, 10 decembrie 2015

Legenda lui Toldi Miklós își are originea în Sălaj

Sunt multe locuri în județul Sălaj încărcate de istorie, în care au avut loc diferite evenimente și care în timp, au devenit legende transmise prin viu grai din generație în generație. Una dintre aceste legende, poate mai puțin cunoscută în mediile culturale românești, a inspirat pe doi dintre scriitorii maghiari care au și ei origini sălăjene. Vorbim despre Ilosvai Selymes Péter și respectiv Arany János, iar legenda care i-a unit în istoria literaturii maghiare este cea a viteazului Toldi Miklós.



miercuri, 9 decembrie 2015

Alexandru Damaschin: de la Zig Zag România la Zanticus

Am încercat de-a lungul timpului să promovez pe blog proiecte interesante ce au tangență cu zona de travel, cu promovarea țării sau a unor obiective turistice. Am făcut-o întotdeauna cu dorința de a aduce în atenția cititorilor, acele proiecte care, din punctul meu de vedere, sunt cu adevărat valoroase. În acestă categorie se află și un proiect nu numai interesant, dar și inedit prin conținut și mod de abordare. Aș îndrăzni să spun că este unic în România. Este vorba despre proiectul care la început s-a numit ”Zig Zag prin România”. Un proiect care a ajuns și în județul Sălaj prin intermediul inițiatorului acestuia, Alexandru Damaschin.




luni, 7 decembrie 2015

De Ziua Națională, acasă la Simion Bărnuțiu

După modelul din capitală, în mai multe orașe din țară și mai ales în Transilvania, Ziua Națională a României a fost marcată printr-o serie de evenimente dintre care nu a lipsit parada militară. Chiar și la Zalău, parada din acest an a fost una grandioasă. Însă după ce zăngănitul armelor (oare este normal?) a încetat, sălăjenii au continuat să marcheze împlinirea a 97 de ani de la Marea Unire printr-un eveniment mai aparte. La Bocșa, acolo unde se odihnesc osemintele marelui Simion Bărnuțiu, Ziua Națională a României a fost marcată printr-un eveniment încărcat de spiritualitate și patriotism deopotrivă.



vineri, 4 decembrie 2015

Gala Presei Sălăjene 2015: lansări de carte, expoziție de fotografie, concert de romanțe și premii, multe premii.

Vineri 4 decembrie 2015, a avut loc în sala de spectacole a Clădirii ”Transilvania” din Zalău o nouă ediție - a IX-a - a Galei Presei Sălejene. Evenimentul organizat de Asociația Jurnaliștilor din Sălaj (AJS) în parteneriat cu Consiliul Județean Sălaj și Primăria Municipiului Zalău, este unul dintre cele mai așteptate evenimente culturale de peste an. Asta și pentru că este atât o activitate de bilanț cât mai ales un cadru propice pentru premierea acelor jurnaliști care s-au evidențiat prin articolele și materialele de presă publicate. Am avut onoarea de a fi invitat și în acest an la eveniment și am avut plăcuta surpriză de a primi o diplomă din partea AJS.



miercuri, 2 decembrie 2015

Ziua Națională marcată la Zalău printr-o parada fastuoasă

La Zalău, ca de altfel în aproape toată țara, este o tradiție ca Ziua Națională a României sărbătorită la 1 decembrie, să conțină în seria de evenimente și o paradă militară. De data aceasta, în lipsa tradiționalului spectacol folcloric - anulat probabil din respect față de victimele de la Colectiv, parada militară a avut o desfășurare fără precedent. Dacă mai adaugi evenimentele culturale și cele religioase, ai imaginea unei sărbători complete.



duminică, 29 noiembrie 2015

Iuliu Maniu, ctitor de țară

Nu știu cum se face dar de fiecare dată, numai în preajma zilei naționale, ne aducem aminte de înaintații noștri care au pus umărul la cel mai măreț moment al istoriei românilor: unirea Basarabiei, a Bucovinei și a Transilvaniei cu România în 1918. Ca român transilvănean, nu pot să nu mă gândesc în primul rând la cei care au contribuit decisiv ca actul istoric de la 1 decembrie 1918 să fie pus în practică. Iar dintre aceștia, fără îndoială că Iuliu Maniu este personalitatea cea mai proeminentă. Cu toate acestea, casa natală de la Bădăcin a ajuns aproape în paragină și stă să cadă, doar campania publică ”Salvați istoria națională. Salvați casa Iuliu Maniu” a reușit în al 12-lea ceas să miște oarecum lucrurile din loc. Iată de ce, acum în preajma aniversării a 97 de ani de la Marea Unire, publicăm un material despre rolul lui Iuliu Maniu în acest moment cu adevărat providențial.



vineri, 27 noiembrie 2015

Where is Mirel? Sudamericana 4: din Chile în Patagonia

În ultimul episod al serialului Sudamericana, l-am lăsat pe Mirel Magop la Mendoza, în vestul Argentinei, aproape de granița cu Chile. Așa cum probabil știți, drumul sud-american al globetrotter-ului Mirel Magop duce spre cel mai sudic punct al continentului, spre Capul Horn. În lipsa unor informații exacte, vom încerca să refacem traseul lui, doar pe baza postărilor de pe pagina sa de facebook. 




miercuri, 25 noiembrie 2015

Szikszai Lajos, ”arhitectul” Zalăului

Ne place sau nu, istoria Zalăului se leagă indiscutabil de perioada în care orașul, alături de Transilvania și Partium a făcut parte din Regatul Ungariei. Moștenirea stăpânirii maghiare a orașului se vadă la tot pasul, îndeosebi în ansamblurile arhitectonice care au supraviețuit vremii și vremurilor. Una dintre personalitățile care și-a lăsat amprenta asupra arhitecturii orașului Zalău, a fost Szikszai Lajos (1825 - 1897) politician, revoluționar și împătimit colecționar, cel care a fost vice-comite al comitatului Sălaj.
Szikszai Lajos, așa cum apare în monografia lui Petri Mór

marți, 24 noiembrie 2015

Vernisajul expoziției ”Fotografia - document etnografic” - 2015

Pentru al doilea an consecutiv am fost la Cluj-Napoca la vernisajul expoziției ”Fotografia, document etnografic”. O expoziție rezultată în urma unui concurs național de fotografie etnografică care reușește să adune în fiecare an fotografi profesioniști sau amatori, toți pasionați de fotografia cu tentă etnografică. Ediția din acest an, a XII-a, a fost una specială. Asta pentru că pe lângă vernisajul expoziției și înmânarea premiilor celor declarați câștigători, organizatorii au lansat două albume fotografice de excepție. Dacă mai adăugăm faptul că în acest an am avut cinci fotografii selectate pentru expoziție, atunci se poate spune că deplasarea la Cluj a fost una cu rost.


duminică, 22 noiembrie 2015

Ady Endre și ziarul Szilágy (I)

La Zalău, în fiecare an, în jurul datei de 22 noiembrie, comunitatea maghiară este în sărbătoare. Sunt marcate, în special la Colegiul Național ”Silvania” - fostul Colegiul Reformat Wesselényi, Zilele Ady Endre. Este de înțeles, pe 22 noiembrie 1877 s-a născut la Érmindszent (azi Ady Endre) unul dintre cei mai mari poeți maghiari. Mai există un motiv de mândrie locală: celebrul poet Ady Endre a absolvit în 1896 Colegiul Reformat Wesselényi din Zalău. 




marți, 17 noiembrie 2015

Black Friday la vacanțe: sute de oferte turistice în acest weekend la Târgul de Turism TOURISTICA

Touroperatori, hoteluri și reprezentanțe turistice din țară și străinătate se vor întrece în prețuri atractive pentru vizitatorii celei de –a 13 - a ediții a Târgului de Turism Touristica, ce va avea loc în acest weekend, în 20-22 noiembrie la Polus Center Cluj. Rezervări pe loc, cu doar 50 lei avans, reduceri ce ajung până la 50 % la o gamă variată de opțiuni pentru un concediu de vis, în funcție de destinațiile alese.

duminică, 15 noiembrie 2015

Wagner Péter: Călătorind prin Sălaj

Recent, am descoperit la Biblioteca Județeană ”Ioniță Scipione Bădescu” Sălaj, în noul spațiu în care s-a mutat secția de împrumut pentru adulți o carte care mi-a atras atenția prin titlul acesteia scris cu majuscule pe cotor: ”Szilágysági Útirajzok. Călătorind prin Sălaj. Traveling in Sălaj”. Sunt puține cărțile care au ca subiect turismul sălăjean, așa că n-am stat pe gânduri și am împrumutat cartea.

vineri, 13 noiembrie 2015

Where is Mirel? Sudamericana3: Buenos Aires - Mendoza

Prins în vâltoarea evenimentelor din țară, am neglijat continuarea serialului despre călătoria globetrotter-ului Mirel Magop prin America de Sud, în încercarea de a ajunge în cel mai sudic punct al acestuia - Capul Horn. Asta nu înseamnă că nu am urmărit postările acestuia de pe pagina sa de facebook, care așa cum am anticipat sunt ceva mai rare. Asta pentru că America de Sud nu este Europa. Aici spațiile largi, distanțele între localități sunt mult mai mari iar în plus, internetul nu are calitățile și nici viteza celui european. De aceea, suntem puțin în urmă cu evenimentele. Dar să lăsăm justificările la o parte și să trecem la treabă: iată un nou episod al serialului Sudamericana, în care vă prezentăm alte aspecte ale aventurii lui Mirel Magop.




Document inedit descoperit la fundația casei lui Iuliu Maniu de la Bădăcin

”La Bădăcin, timpul nu mai are răbdare”...Acest slogan folosit în campania publică ”Salvați Casa lui Iuliu Maniu” demarată încă din vara acestui an, pare a se adeveri. După ce zeci de ani, casa natală a unuia dintre cei mai mari oameni politici pe care i-a dat Transilvania, a celui care a fost de fapt artizanul Marii Uniri, a ajuns într-o stare deplorabilă, iată că au venit și vremuri mai bune. Grație unei campanii susținute de strângere de fonduri inițiată de publicația Sălajul Pur și Simplu, au început în sfârșit, lucrările de consolidare a acesteia. La baza fundației, echipa de meșteri a găsit o sticlă ce conține un document inedit.



joi, 5 noiembrie 2015

Sebastian Olaru și-a lansat cartea ”Sălaj. Locuri de poveste, povestea locurilor”

Astăzi am avut privilegiul de a asista la un eveniment cultural de excepție, prilejuit de lansarea cărții ”Sălaj. Locuri de poveste, povestea locurilor” a cunoscutului jurnalist Sebastian Olaru. Este prima carte pe care Sebi Olaru o lansează și reprezintă de fapt un prim demers editorial de a aduna în volum reportajele sale prin care, de-a lungul anilor, a reușit să promoveze oameni și locuri, județul Sălaj în ansamblul lui. Un demers editorial necesar ce cu siguranță va fi continuat.




miercuri, 4 noiembrie 2015

Iuliu Maniu comemorat la Zalău

Marele om politic Iuliu Maniu (1873 - 1953) a fost comemorat zilele acestea la Zalău, cu ocazia împlinirii a 125 de ani de când acesta a absolvit Colegiul Reformat Wesselényi din localitate. Se întâmpla în anul 1890 cu mai puțin de 20 de ani înainte de unirea Transilvaniei cu România. Ajuns în timp una dintre cele mai ilustre personalități politice românești, acesta nu a uitat unde s-a format și ori de câte ori a avut ocazia a vorbit cu respect și admirație față de profesorii săi. Evenimentul a avut loc în sala festivă a Colegiului Național Silvania din Zalău - așa cum se numește acum această veche instituție de învățământ.



marți, 3 noiembrie 2015

Ediția de toamnă a Târgului de Turism TOURISTICA, bate la ușă

Toamna e momentul cel mai bun să îți faci rezervarea pentru vacanța de vară din anul următor. Deși încă se caută ofertele pentru Crăciun sau Revelion, agenţiile de turism afișează prețuri și la jumătate pentru cei care fac rezervări timpurii pentru vara 2016. În funcție de destinațiile alese, ofertele agențiilor de turism sunt variate: românii au posibilitatea de a achita un avans minim la rezervare de doar 50 Lei/ persoană sau de a achita în primă fază doar 25% din prețul pachetului.


joi, 29 octombrie 2015

Se inaugurează ”Casa Cântărețului” la Muzeul de Artă populară ”Ligia Alexandra Bodea” din Iaz

Așa cum am intuit în urmă cu patru ani, atunci când am vizitat pentru prima dată Muzeul de Artă Populară ”Ligia Alexandra Bodea” din Iaz, ideea de muzeu etnografic în aer liber - primul de acest fel din Sălaj - prinde contur. După ce în octombrie 2013 a fost inaugurată ”Casa Birăiții”, prin proiectul ”Acasă, de demult” derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, iată că o nouă casă tradițională din zona Valea Barcăului este gata pentru a fi inaugurată în noua locație din cadrul muzeului neobositei Ligia Bodea. Este vorba de data aceasta de ”Casa Cântărețului”, o casă slovăcească relocată din localitatea Făgetu. Inaugurarea va avea loc sâmbătă 31 octombrie 2015, de la ora 13.



marți, 27 octombrie 2015

Transilvania conduce într-un top al regiunilor realizat de Lonely Planet

Recent, prestigioasa publicație de travel Lonely Planet, a dat publicității un clasament al celor mai bune 10 regiuni. Surprinzător, pe primul loc se situează Transilvania - văzută ca regiune istorică a României. Această onorantă poziției vine după o intensă promovare a provinciei pe diferite căi, de la rețelele de socializare la vizitele moștenitorului coroanei britanice, Prințul Charles. 



duminică, 25 octombrie 2015

Trei orașe europene declarate ”cele mai frumoase” de către publicația Condé Nast Traveler

Ce repede a trecut un an! Anul trecut, în noiembrie 2014, descopeream prestigioasa publicație Conde Nast Traveler și publicam un material despre cele mai bune orașe în viziunea cititorilor acesteia. Iată că editorii revistei au dat deja publicației clasamentul pentru 2015. Pentru întocmirea acestuia au fost nu mai puțin de 128.000 de recenzii ale cititorilor. Pentru al doilea an consecutiv, Florența a fost desemnat drept ”cel mai bun oraș din lume”. Podiumul este completat cu ora;ele europene Budapesta și Viena.


vineri, 23 octombrie 2015

Where is Mirel? Sudamericana 2: De la Rio la Montevideo

Sunt sigur că vă este dor de Mirel Magop, globetrotter-ul român care a pornit în aventura vieții lui, traversarea întregului continent Sud-american în încercarea de a ajunge la cel mai sudic punct al acestuia, Capul Horn. Această călătorie inedită face parte din proiectul ”de la Nordkapp la Capul Horn” și stă sub genericul ”National Costumes of the World”. Pentru cei care au descoperit acum acest serial, fac precizarea că Mirel a pornit în primăvara anului 2015 din localitatea Iaz din județul Sălaj, iar după ce a traversat aproape toată Europa a zburat de la Madrid pe 1 septembrie 2015 cu destinația Rio de Janeiro. Sponsorul principal al aventurii sale este compania Lindab. Vă invit în cele ce urmează să urmărim cel de-al doilea episod al serialului Sudamericana: de la Rio la Montevideo.




Două concursuri de fotografie pe teme etnografice

Odată cu venirea toamnei, anotimp preferat de majoritatea fotografilor datorită exploziei de culori, se înmulțesc și concursurile fotografice ce se adresează atât profesioniștilor cât și amatorilor. Semnalez două dintre aceste concursuri ce au un numitor comun: etnografia. Este vorba despre concursul ”Fotografia document etnografic” ce se desfășoară la Cluj-Napoca și respectiv concursul Național de fotografie ”Oameni și datini” de la Brașov. 




marți, 20 octombrie 2015

Fotoreportaj: Primul vin făcut de mine.

De-a lungul anilor în fiecare toamnă am ajutat la culesul viei fie la bunici la Băbeni, fie în Ortelec acolo unde tata are o superbă vie. N-am făcut niciodată un mare eveniment din asta, mi se părea normal să ajut, ba chiar așteptam cu nerăbdare momentul în care mergeam la cules. La fel s-a întâmplat și în acest an, dar nu despre asta vreau să povestesc. În acestă toamnă sunt pentru prima dată pus în situația de a avea propriul vin făcut în întregime de mine. Iată cum am ajuns în acestă postură:



marți, 13 octombrie 2015

Povești despre Cluj - carte lansată la FICT

Cluj-Napoca a fost timp de o săptămâna ”capitala cărții”. În perioada 6-11 octombrie 2015 s-a desfășurat ”Festivalul Internațional de carte Transilvania” - manifestare aflată la a 3-a ediție. În organizarea Asociației Culturale Eikon și a Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, FICT este unul din multele evenimente culturale care susțin candidatura orașului la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021. În cele 6 zile de festival, nu mai puțin de 52 de edituri, 8 artiști muzicali și 16 invitați speciali din țară și din străinătate au lansat cărți, au susținut spectacole muzicale sau au conferențiat atât pe scena amplasată în Piața Unirii cât și în lounge-ul amplasat în fața statuii lui Matia Corvin. 




vineri, 9 octombrie 2015

Fotoetnografica a ajuns și la Zalău

Fotoetnografica este un proiect fotografic interesant, ce tine capul de afiș al fotografiei cu tentă etnografică de câțiva ani buni. Totul a pornit de la inițiativa lui artistului Felician Săteanu - consultant artistic pe arte vizuale în cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Maramureș. În anul 2007 a demarat cu sprijinul instituției menționate un amplu proiect de antropologie vizuală, prin care se dorește salvarea de la uitare a tradițiilor, portului, peisajului acestui mirific ”colț de Rai” care este Maramureșul. Proiectul a ajuns la ediția cu numărul XIV, iar în această lună între 17-26 octombrie va avea loc cea de a XV-a ediție a Taberei de fotografie Fotoetnografica în zona Bârsana. Însă despre ceea ce vreau să scriu în acest material, este expoziția internațională ”Fotoetnografica” - rezultatul taberei de pe Valea Tisei din perioada 13-25 noiembrie 2014. Expoziția a ajuns la Zalău în cadrul festivalului de arte vizuale Muza Fest - 2015 și a fost vernisată miercuri 7 octombrie 2015 la Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj.



sâmbătă, 3 octombrie 2015

Where is Mirel? Sudamericana 1: Brazilia

Vă mai amintiți episoadele serialului Where is Mirel? în care am încercat să descriu pas cu pas traseul grobetrotter-ului Mirel Magop prin Europa? Faptul că iată, a trecut aproape o lună de când n-am mai scris nimic, se datorează faptului că prima parte a serialului s-a terminat, odată cu părăsirea Europei. O Europă pe care Mirel a bătut-o la pas, atât cu această ocazie cât și în călătoriile sale anterioare. O Europă pe care a descris-o atât de frumos în ultimul episod, al 12-lea, intitulat Where is Mirel? Retrospectiva aventurii europene. Cu zborul de la Madrid spre Rio din 1 septembrie 2015, Mirel Magop se află pentru prima dată în America de Sud. Am convenit împreună să numim Sudamericana, această a doua parte a serialului Where is Mirel? Astăzi vă invit să citiți episodul I - Brazilia.



miercuri, 16 septembrie 2015

O expoziție inedită la Zalău: Vacanțe și concedii în timpul regimului comunist

Abia a venit toamna, abia s-au deschis porțile școlilor pentru elevi și iată că evenimentele cultural-științifice debutează după o pauză generată de perioada concediilor și a vacanței de vară. Și nu se putea un debut cultural mai interesant decât printr-o expoziție inedită vernisată azi la secția de istorie ”Vasile Lucăcel” a Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău. Este vorba despre expoziția ”Vacanțe și Concedii în timpul regimului comunist”. 



luni, 14 septembrie 2015

Dimineți Silvane - Galerie Foto

În ultima zi de vacanță - înainte de a mă întoarce la meseria mea de bază, cea de profesor - am vrut să profit într-o de o ultimă tură foto de vară. Chiar dacă încă n-am intrat în toamnă, din punct de vedere astronomic acesta începe abia pe 23 septembrie, calendaristic și mai ales meteorologic se pare că aceasta pune stăpânire încet dar sigur pe sufletele noastre. Am vrut să mă răsfăț cu o ieșire de dimineață, înainte de răsăritul soarelui. Am mai făcut lucrul acesta doar de două ori în acestă vacanță de vară și, de fiecare dată, Natura mi-a răsplătit efortul de a mă trezi cu noaptea-n cap. Ce a urmat, vă invit să citiți în acest foto reportaj pe care l-am intitulat Dimineți Silvane.




duminică, 6 septembrie 2015

Where is Mirel? (12): Retrospectiva aventurii europene

Ne aflăm într-un moment important al serialului nostru. Spun asta pentru că aventura europeană a globetrotter-ului Mirel Magop s-a încheiat. O aventură care ține de câțiva ani, de atunci când s-a hotărât să ia la pas Europa, pornind simbolic de sub Tour Eiffel din Paris. Ceea ce s-a întâmplat în ultimele cinci luni și ați putut citi în cadrul serialului ”Where is Mirel?” a fost doar o etapă din periplul european al călătorului nostru. Etapă importantă însă pentru că face parte dintr-un ambițios proiect intitulat ”De la NordKapp la Capul Horn”, proiect sprijinit de către compania Lindab. Cum partea europeană a proiectului tocmai s-a consumat, urmând ca în continuare să urmărim periplul sud-american al lui Mirel Magop, vă propun să facem o scurtă retrospectivă a aventurii europene.



miercuri, 2 septembrie 2015

Where is Mirel? (11): Madrid, în așteptarea zborului spre Rio

În ultimele 10 episoade ale serialului ”Where is Mirel?” ați putut urmări pas cu pas aventura din acest an a globetrotter-ului Mirel Magop prin Europa. Vă reamintesc, a plecat pe 28 martie 2015 din Iaz, județul Sălaj în cea de a doua parte a călătoriei ”De la NordKapp la Capul Horn”. Faptul că a plecat de la Iaz, de la Muzeul de Artă Populară ”Ligia Alexandra Bodea”, îmbrăcat în costum popular de pe Valea Barcăului, are o simbolistică aparte. Mirel și-a propus ca în acestă călătorie să promoveze costumul popular românesc și să realizeze un album al costumelor populare ale comunităților prin care va trece. De aceea, călătoria sa se desfășoară sub egida ”National Costumes of the World”.  Ultimele două săptămâni au fost petrecute de Mirel Magop în zona Madrid, asta pentru că astăzi, 1 septembrie 2015, a zburat spre Rio, în Brazilia. Așadar, costumul popular românesc (sălăjean) va trece Oceanul în America de Sud și va fi dus de către neobositul călător până la cel mai sudic punct de pe continent, la Capul Horn!



duminică, 16 august 2015

Cotul Dunării (II) - Bazilica din Esztergom

Esztergom, oraș situat la 60 de kilometri nord de capitala Ungariei Budapesta, are o poziție privilegiată. Este situat pe malul drept al Dunării, chiar înainte ca fluviul să o cotească ba la stânga, ba la dreapta, creând unul dintre cele mai frumoase peisaje natura din Europa. Și cum asta nu ar fi de ajuns, orașul, se află la poalele masivului Pilis, o zonă naturală preferată de turiștii care fug de arșița verii. Și din punct de vedere istoric, orașul este privilegiat. Este cunoscut ca fiind cea mai veche localitate din Ungaria, denumirea sa în limba latină fiind Strigonium. Principalul obiectiv turistic al orașului este fără îndoială grandioasa Bazilică, cea mai mare din Ungaria. 
 

sâmbătă, 15 august 2015

Casa Fecioarei Maria de la Selçuk

În fiecare an, pe 15 august creștinii catolici și ortodocși dar și cei anglicani sau cei care aparțin de bisericile creștine orientale, sărbătoresc ”Adormirea Maicii Domnului” sau ”Ridicarea la Ceruri a Fecioarei Maria”. În tradiția populară creștină, este una dintre cele mai mari sărbători religioase de peste an și cea mai mare sărbătoare a verii. În întreaga lume sunt nenumărate locuri de pelerinaj dedicate Fecioarei Maria, sunt sanctuare legate fie de aparițiile Fecioarei fie de alte întâmplări legate de viața acesteia. Toate aceste locuri sunt considerate de către creștini, îndeosebi de către cei catolici ca fiind sanctuare mariane. Există în Europa centrală și de sud-est chiar și un ”drum marian”, o rută de pelerinaj marcată din punct de vedere turistic cu o literă M  stilizată. De fapt sunt două rute ce se intersectează ca brațele unei cruci: ruta vest-est pleacă din Austria de la Mariazel, tranzitează Ungaria și ajunge în Transilvania la Șumuleu Ciuc. A doua rută de la nord la sud pleacă din Polonia de la Czestochowa, tranzitează Slovacia, Ungaria, Croația și ajunge la Medugorje în Bosnia și Herțegovina. Puțini știu însă că în Orientul Mijlociu, pe teritoriul Turciei de azi, există un sanctuar marian - Casa Feciorei Maria de la Selçuk 



vineri, 14 august 2015

Where is Mirel (10): Din Italia în Spania, prin Franța

Continuăm serialul dedicat călătoriei globetrotter-ului Mirel Magop, alias Badea Cârțan, cu un nou episod, al X-lea. Sunt aproape 5 luni de când a plecat (pe 28 martie 2015) din România, mai exact din localitatea sălăjeană Iaz, din curtea Muzeului Etnografic ”Ligia Alexandra Bodea”. A plecat într-o călătorie ce-l va duce, cu ajutorul lui Dumnezeu, spre cel mai sudic punct de pe continentul Sud American - Capul Horn. Este a doua parte a aventurii intitulate ”De la Nordkapp la Capul Horn” sponsorizată de către compania Lindab. În această nouă călătorie, Mirel a luat cu el alături de tricolorul românesc și un veritabil costum poular din zona Sălajului dăruit cu generozitate de Ligia Alexandra Bodea. După ce l-a purtat prin Europa, îl va trece Atlanticul în America de Sud. Dar până atunci, haideți să reînnodăm povestea noastră.



duminică, 9 august 2015

Amintiri despre Zalău: un alt mod de a sărbători de zilele orașului

Este o tradiție ca o dată pe an, populația unei localități să sărbătorească. De regulă se alege o dată care să fie legată de un eveniment major din istoria acelei localități. În cazul municipiului Zalău, ziua aleasă este 1 august, cu referire la data de 1 august 1473, când Matia Corvin (Mátyás Király) regele Ungariei și Boemiei declară pentru prima dată localitatea ca oraș-târg ”Oppidum Zilah”, privilegiu ce scoate orașul de sub dominația comitatului, acordând dreptul de comerț liber cu toată țara. În 1997 s-a hotărât ca Zilele Zalăului să aibă loc în fiecare an, în ultima săptămână din luna iulie. Au trecut de atunci 18 ani în care în preajma zilei de 1 august, întregul oraș este în sărbătoare. Anul acesta, un grup de zălăuani au ales să sărbătorească diferit zilele orașului lor, amintindu-și de Zalăul de altădată.



marți, 4 august 2015

Zilele Zalăului, cu bune și cu rele

A mai trecut un an, s-a mai dus o ediție a Zilelor Zalăului. Parcă am ajuns să numărăm anii în funcție de acest eveniment ce iată ne marchează existența. Un eveniment ce are părți bune dar și părți rele, dar care reușește să scoată din casă aproape toată populația orașului. Vrea să prezint în cele ce urmează punctul meu de vedere, subiectiv - cum altfel, despre cele trei zile în care centrul orașului a fost luat cu asalt.



joi, 30 iulie 2015

Descoperire istorică la Porolissum

Complexul arheologic ”Porolissum” de la Moigrad, județul Sălaj, este o adevărată comoară pentru arheologi. Aceștia știu aproape în detaliu, cum arăta Castrul roman de pe Dealul Pomăt sau orașul roman Porolissum - capitală a provinciei romane Dacia Porolissensis. Chiar dacă din imensul sit arheologic de aici, doar o mică parte este la suprafață, specialiștii arheologi au reușit să cartografieze întregul complex. Desigur, surprize pot apărea oricând, mai ales cu ocazia unor lucrări de infrastructură ce necesită descărcare de sarcină arheologică. Așa s-a întâmplat recent, când la suprafață a ieșit un sarcofag din epoca romană, singurul de acest fel descoperit aici.

miercuri, 29 iulie 2015

Cotul Dunării (I): Insula Szentedre, natură și istorie în mijlocul Dunării

Mi-am dorit de mult timp să ajung la Coturile Dunării, acolo unde în cursul lui, bătrânul fluviu o cotește la dreapta, apoi la stânga, creând unul dintre cele mai spectaculoase peisaje naturale din Europa. Boemul orășel Szentedre aflat la doar câțiva kilometri de Budapesta, dar și orașele încărcate de istorie Visegrad sau Esztergom, sunt alte câteva motive pentru a vizita acest ținut. Unde mai pui că destinația este relativ accesibilă din vestul României, de la Zalău la Szentedre fiind aproape 400 de kilometri. Voi scrie despre fiecare dintre aceste locuri în cadrul serialului ”Cotul Dunării”, dar voi începe cu Insula Szentendre - a doua cea mai mare de pe teritoriul Ungariei.

marți, 21 iulie 2015

Număr special Caiete Silvane, dedicat Zalăului

Ca în fiecare an, începutul lunii august găsește Zalăul în sărbătoare. Sunt Zilele Zalăului – o serie de evenimente cultural distractive, pentru toate gusturile, care reușesc să-i scoată din casă pe zălăuani. Nu voi insista asupra calității acestor evenimente, gusturile nu se discută, important este că cel puțin o dată pe an oamenii se simt bine, ies din case pentru a socializa în mioriticul stil românesc, cum altfel decât cu mici și bere. Centrul orașului se umple până la refuz de petrecăreți de toate vârstele. Evenimentul a fost importat și peste ocean, în Statele Unite ale Americii, acolo unde în zona metropolitană Chicago există o numeroasă comunitate de români, mulți dintre ei originari din Zalău sau Sălaj. Puțini știu însă care e semnificația acestei zile, de ce se organizează Zilele Zalăului la început de august.



luni, 20 iulie 2015

Zambia și Franța, via Jibou

Zilele trecute am fost în...Zambia. Da ați citit bine, e vorba de statul din centrul Africii, acolo unde Dumnezeu a creat una dintre cele mai spectaculoase minuni ale naturii: Cascada Victoria. Am ajuns în Zambia, virtual desigur, via Jibou. Nu că nu s-ar putea ajunge în Zambia sau în orice alt colț al lumii din Jibou - orașul de pe malul Someșului este un important nod de cale ferată - însă de data aceasta călătoria a fost una virtuală. Însă a fost atât de bine regizată de artistul vizual Lucian Muntean, amfitrionul întâlnirii, încât realmente aveai impresia că ești acolo, în mijlocul Africii. Totul în cadrul evenimentului conex Simpozionului de artă vizuală ”Arta în Grădină” ce are loc în fiecare vară în Grădina Botanică ”Vasile Fati” din Jibou.



joi, 16 iulie 2015

Where is Mirel? (9): Italia de la Sud la Nord

Partea a doua a călătoriei globetrotter-ului Mirel Magop, de la NordKapp la Capul Horn, a luat o turnură importantă. Pornit pe 28 martie 2015 din localitatea Iaz, județul Sălaj în aventura care îl va duce până la cel mai sudic punct din America de Sud, Mirel a pornit înspre sudul Europei cu gândul de a trece apoi în Africa și de acolo în America de Sud. Așa se face că după ce a dat o fugă în Slovacia la Zvolen, după ce a traversat Austria și Dolomiții, a intrat în Italia și a mers mereu înspre sud, până în Sicilia. De aici s-a întors prima dată din drum. Asta pentru că pe 1 septembrie 2015 se va îmbarca din Madrid pentru zborul ce-l va duce la Rio!


miercuri, 15 iulie 2015

”Asta e Viața” cu fotograful Lucian Muntean

Mi-am făcut un obicei în a scrie despre diferite proiecte fotografice. Asta pentru că pe de o parte eu însumi cochetez de ceva vreme cu fotografia și pe de altă parte pentru că promovarea turistică – ce de altfel face parte din sfera mea de interes – se face și prin intermediul unor astfel de proiecte. Așa se face că pe la mijlocul lunii iunie, o știre de presă mi-a sugerat un alt subiect. Un titlul de genul ”Un fotograf ardelean duce Apusenii la Paris într-o expoziție foto inedită” nu poate decât să incite, să mă facă să-l cunosc pe autor. Așa se face că l-am contactat pe artist, pe fotoreporterul Lucian Muntean, iar povestea expoziției din Franța încerc să o descriu în cele ce urmează.

marți, 14 iulie 2015

Hoinar prin Sălaj: Feerie într-un lan de grâu

La început a fost ideea. Ideea de a încerca promovarea turistică a județului Sălaj altfel decât până acum. Apoi transpunerea ideii într-un proiect viabil, acela de cartografiere fotografică a județului Sălaj. Ca să ne convingem că merită, am avut câteva ieșiri pe teren și de fiecare dată am descoperit locuri noi, am fotografiat oameni, case, biserici, crâmpeie din realitatea de zi cu zi a satelor sălăjene. Asta până într-o zi când ne-am aventurat într-un lan de grâu și, vă rog să ne credeți, a fost poate cea mai tare experiență fotografică de până acum.


luni, 13 iulie 2015

Porolissum: pași spre o destinație turistică de top

Porolissum - cel mai nordic bastion al Imperiului Roman din provincia Dacia, a fost înființat în anul 106 de către împăratul Traian, în urma cuceririi Daciei. Castrul Porolissum cu rol defensiv, era situat la marginea Limesului roman. În jurul castrului s-a dezvoltat orașul civil Porolissum, care avea să devină în anul 124 capitala provinciei Dacia Porolissensis, în urma reorganizării administrative de pe vremea împăratului Hadrian. În vremurile sale de glorie, orașul Porolissum - ridicat la rang de municipiu - avea 20.000 de locuitori, iar amfiteatrul construit aici având dimensiuni de 84,5 metri / 73,7 metri era cel mai mare din Dacia. Iată doar câteva caracteristici care fac din complexul arheologic de la Porolissum, unul dintre cele mai importante sit-uri antice din țară. Dacă din punct de vedere al arheologilor, Porolissum-ul este foarte bine documentat, specialiștii Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău cunoscând în detaliu aproape fiecare stradă a orașului roman, pentru publicul larg nu este așa. De aceea, un proiect de reconstrucție a unor edificii romane care puteau fi întâlnite și la Porolissum, este unul salutar și ar putea transforma, în sfârșit, Porolissum-ul într-o mare atracție turistică.



joi, 9 iulie 2015

Porolissum Fest 2015: Cea mai amplă desfășurare de forțe de până acum

Așa cum anticipam, festivalul de reconstituire istorică antică Porolissum Fest, ajuns la a V-a ediție, are toate șansele să devină cel mai important festival de acest gen din România. Este un pariu pe cale să fie câștigat de către Consiliul Județean Sălaj, care prin Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, respectiv Asociația ”Amicii Muzeului” a mobilizat la Porolissum în fața Porta Praetoria, toate trupele de reenactment antic din România. Cu fiecare an festivalul a câștigat în notorietate, iar ultimele investiții în infrastructura turistică au atras la Porolissum peste 2500 de turiști. Blogul Foto-Travel a avut onoarea de a fi partener al festivalului, postură din care s-a implicat în promovarea acestuia. Iată povestea unei zile memorabile.



duminică, 5 iulie 2015

Pe Măgura Moigradului, în căutarea anticului Porolisso

Așteptat cu sufletul la gură un an de zile - cel puțin de către mine - festivalul Porolissum Fest, ajuns la a V-a ediție, a debutat, la fel ca și în cazul edițiilor precedente cu o veritabilă lecție de istorie în aer liber. De data aceasta a fost vorba despre o drumeție pe Măgura Moigradului, acolo unde exista în antichitate antica fortificație dacică Porolisso - nume preluat apoi de către romani și transformat în Porolissum. Ghidul nostru a fost dr. Horea Pop - cercetător în cadrul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău.