marți, 19 decembrie 2023

FIAT LUX: Ce predăm? Și mai ale, cum predăm?

În titlu sunt două întrebări care mă frământă de multă vreme. Și dacă la întrebarea "Ce predăm?" trebuie să răspundă experții în educație, specialiștii în politici educaționale, pedagogii și mai puțin politicienii, la cea de a doua întrebare, "Cum predăm?" ar trebui să răspundem toți cei care avem pe mâini destine a generații de elevi.


Azi m-am trezit devreme și am citit un capitol fain din cartea lui Yuval Noah Harari "21 de lecții pentru secolul XXI". Este scrisă în 2018, înainte de pandemie dar e la fel de actuală și la 5 ani distanță. Dacă nu ați citit cartea, vă îndemn să o faceți. Am ajuns la școală și în timp ce elevii mei dădeau un test (ceva limite, nimic complicat) am recitit capitolul despre Educație. Toate cele 21 de "lecții" / capitole sunt extrem de interesante, dar acesta m-a bulversat. Nu că nu aș fi la curent cu diversele teorii, dar Harari o spune atât de bine încât devine convingător.
Și cum e Școala Altfel, am să le citesc elevilor unei alte clase acest capitol. Apoi voi avea o discuție cu ei, în preambulul unei mini-conferințe pe care domnul profesor universitar emerit dr. Dorel Duca, o va susține, azi, în fața lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu