luni, 30 decembrie 2013

La Mulți Ani 2014!

Ne dorim cu toții, ca 2014 să fie un an mai bun! Un an în care să călătorim mai mult, să avem ocazia de a vedea locuri noi. Un an în care să redescoperim frumusețile de lângă noi. Un an în care să ne promovăm mai mult orașul, județul, țara. 

Fie ca în anul ce stă să vină, toate dorințele și toate planurile voastre să se realizeze. La Mulți Ani!


duminică, 29 decembrie 2013

Top 10 Catedrale

Încă de la începutul creștinismului, în urmă cu peste două milenii, pentru oficierea serviciului divin, au început să fie construite biserici din ce în ce mai mari și mai impunătoare. Pentru realizarea multora dintre ele s-au folosit tehnici arhitecturale inovatoare, de decorarea lor ocupându-se cei mai mari artiști ai vremii. Sunt multe biserici minunate răspândite pe tot globul, însă nimic nu este mai impunător decât catedralele. În lumea creștină, catedrala înseamnă biserica centrală dintr-un oraș, de mari dimensiuni, unde liturghia este oficiată de ierarhul locului (episcop, arhiepiscop, mitropolit, cardinal etc). Termenul catedrală provine din latinul cathedra ceea ce înseamnă scaun sau loc de stat, cu referire la prezența scaunului sau tronului episcopului în interiorul acestuia. În timpul călătoriilor mele, am avut ocazia să vizitez multe din aceste edificii religioase, și de fiecare dată am fost uimit de dimensiuni, de stilurile arhitectonice și de operele de artă din interiorul acestora. Vă prezentăm un Top 10 (subiectiv, cum altfel?) al celor mai frumoase catedrale.



joi, 26 decembrie 2013

Un cadou surpriză de Crăciun

Crăciunul este aproape sinonim cu dragostea de a dărui. Cine nu se așteaptă să găsească sub bradul împodobit un cadou, fie el cât de mic? De cele mai multe ori anticipăm că vom primi un cadou, suntem siguri că cei dragi s-au gândit la noi și în acest an, la fel cum nici noi nu i-am uitat. Dar dacă primești un cadou surpriză la care nu te-ai fi așteptat? Bucuria este cu atât mai mare!


miercuri, 25 decembrie 2013

NORAD Trackers Santa - în jurul lumii cu Moș Crăciun

Crăciunul este fără îndoială cea mai frumoasă și mai așteptată sărbătoare de peste an. Având evidente conotații creștine - Crăciunul însemnând din acest punct de vedere Sărbătoarea Nașterii lui Isus în ieslea din Betleem dar și precreștine – în antichitatea romană erau sărbători închinate Soarelui în preajma solstițiului de iarnă, sărbătoarea Crăciunului reprezintă pentru milioane de copii din întreaga lume, momentul la care au visat un an întreg.
Este suficient ca fiecare dintre noi să încerce o reîntoarcere în timp, în vremea copilăriei. Ne vom aminti cu siguranță de momente magice, unice în felul lor. Vom vedea cu ochii minții bradul împodobit, vom simți în nări miros de cetină, pe care modernismul aproape l-a eliminat, vom vedea cadourile mult așteptate. Și ce poate fi mai frumos decât momentul în care, împreună cu toată familia, desfacem cadourile? 

O instituție serioasă și credibilă precum NORAD – North American Aerospace Defense Command (Sistemul de apărare antiaeriană din America de Nord), se implică an de an, din 1955 încoace în escortarea Moșului în zborul lui de-a lungul meridianelor globului. Ceea ce inițial a fost doar o joacă, s-a transformat în anii ce au urmat într-o ”treabă serioasă”.

Locurile vizitate de Moș Crăciun

marți, 24 decembrie 2013

Colindatul de ceată bărbătească pe lista UNESCO

De curând, Agenția Națională de Presă Agerpres anunță prin intermediul unui comunicat că lista patrimoniului Imaterial UNESCO (Intangible Cultural Heritage of Humanity) s-a îmbogățit prin încă 11 noi intrări. Printre acestea se află ”colindatul de ceată bărbătesc din România și Republica Moldova”. Decizia a fost luată joi 5 decembrie 2013, în ajun de Moș Nicolae, de către Comitetul Interguvernamental de Protejare a Patrimoniului Imaterial UNESCO, cu ocazia celei de-a 8-a sesiuni anuale ce s-a desfășurat în perioada 2-7 decembrie 2013 la Baku, în Adzerbaijan.

grup de colindători. sursa foto: www.doxologia.ro

joi, 12 decembrie 2013

Târgul de Crăciun de la Sibiu

În Europa, tradiția târgurilor de Crăciun este veche de câteva secole. Originea lor se pierde undeva în Evul Mediu. În preajma sărbătorii Nașterii Domnului, în cadrul acestor târguri se făceau schimb de produse alimentare sau se comercializau diverse bunuri de consum. În ultimii ani însă, aceste târguri s-au transformat treptat în locuri în care cetățenii sunt introduși în magia sărbătorilor de iarnă. Ideea de târg a rămas, însă produsele comercializate se pliază pe specificul sărbătorilor. Orașe mari ale Europei îmbracă haine de sărbătoare iar centrele orașelor se transformă în adevărate Târguri de Crăciun. Sunt renumite târgurile din Viena, Nürnberg, Praga, Strasbourg, Paris, Budapesta, Bruxelles ca să le amintim doar pe cele mai importante.

În România, tradiția organizării unor târguri similare este ceva mai nouă. Abia după Revoluție, odată cu deschiderea spre vest au început să fie importate Târgurile de Crăciun. Desigur, influența germană s-a făcut simțită, așa că Sibiul a fost printre primele orașe din țară care au început să organizeze anual târguri de Crăciun. A contat și experiența europeană a Sibiului, faptul că în 2007 acesta a fost Capitală Culturală a Europei. 



luni, 9 decembrie 2013

ShoeBox. Cadoul din cutia de pantofi

Crăciunul este cea mai așteptată sărbătoare de peste an. Dincolo de conotațiile religioase, pe care n-ar trebui să le uităm niciodată, Crăciunul înseamnă bucurie. Bucuria de a dărui! Bucuria de a-l vedea pe cel de lângă tine că se bucură. Ce poate fi mai uman decât acel sentiment minunat pe care-l simți atunci când bucuri pe cineva, când îi faci un cadou? Ce poate fi mai emoționant decât scânteierea din ochii unui copil când primește un cadou? Dar ce ziceți dacă cadoul se află într-o...cutie de pantofi?

Harta centrelor de colectare ShoeBox din țară. 

Cum arată orașul tău de Sărbători? Al meu e superb!

Sărbătorile de Iarnă ce debutează odată cu Sfântul Nicolae și se încheie după Bobotează și Sfântul Ion, sunt fără doar și poate, cele mai frumoase de peste an. Nu există casă de creștini care să nu se pregătească pentru sărbători, nu există oraș în România care să nu se schimbe la față prin aprinderea iluminatului de Crăciun. Cu iluminat spectaculos ce crează un decor de basm sau mai modest în funcție de posibilități și buget, fiecare oraș încearcă să-și introducă cetățenii în Magia Crăciunului. Blogul Foto-Travel încearcă să surprindă modul în care orașele țării s-au pregătit de sărbătoare și lansează provocarea către oricine vrea să-și promoveze localitatea, jurnaliști, bloggeri sau simpli cetățeni. Este suficient să lăsați un link valid spre un articol sau spre un album foto, pe pagina de facebook a blogului Foto-Travel și link-ul va fi adăugat la finalul acestui articol.

Zalăul se pregătește de Sărbătorile de Iarnă și îmbracă haine multicolore. Asta dacă e să judecăm după mulțimea ghirlandelor luminoase care au împânzit Bulevardul Mihai Viteazul, principala arteră rutieră a orașului. Scriam într-un articol anterior că am fost dezamăgit de faptul că la Zalău, luminile de Crăciun nu s-au aprins cu ocazia Zilei Naționale a României și că pe platoul de marmură nu s-a împodobit bradul ca în alți ani. De fapt, de 1 decembrie, platoul din fața Prefecturii Județului Sălaj a fost singura zonă luminată de sărbători. Tot aici s-a deschis cea de a doua ediție a Târgului de Crăciun, care se pare că nu se bucură de succesul dorit de organizatori. Restul orașului, a rămas doar cu iluminatul public stradal. Însă era imposibil să nu vezi, tranzitând orașul, cum echipele de la SC Citadin SRL lucrează de zor la montarea ghirlandelor de luminițe. 




sâmbătă, 7 decembrie 2013

Sălăjeanul ce a cântat cu Maria Lătărețu

Județul Sălaj ascunde multe locuri frumoase, unele chiar spectaculoase. Despre multe dintre ele se știe atât de puțin, poate și pentru că puțini sunt sălăjeneii care să-și dedice o bună parte din timpul lor, descoperirii și promovării acestor locuri unice. Unul dintre acești neobosiți căutători de ”comori culturale” este jurnalistul Sebastian Olaru. A cutreierat județul în lung și-n lat, a scris nenumărate reportaje despre frumusețile județului, a promovat această parte de țară fie prin articolele postate pe blogul propriu intitulat ”cuvinte.și.fotografii” fie prin intermediul Agenției Naționale de Presă Agerpres, al cărei corespondent pentru Sălaj este. De data aceasta Sebi Olaru surprinde plăcut printr-un reportaj realizat în mijlocul micii comunități a slovacilor din Sălaj. Reproducem, cu acordul autorului,  articolul publicat pe blogul propriu. 



Are 81 de ani și o ținută ce emană demnitate, în ciuda hainelor ponosite pe care le poartă și a greutăților pe care cu siguranță le-a întâmpinat în decursul vieții. În cheamă Ioan Pisek, e de etnie slovacă și s-a născut în 1932, la Drighiu, în județul Sălaj. 

marți, 3 decembrie 2013

Cum au sărbătorit zălăuanii Ziua Națională a României

Un eveniment ca Ziua Națională a României, nu poate trece neobservat. Cu atât mai mult cu cât în acest an, se împlinesc 95 de ani de la Marea Unire, când la Alba Iulia, Marea Adunare Națională formată din 1228 de delegați ai românilor din Transilvania și susținuți de aproximativ 100.000 de participanți a proclamat Unirea Transilvaniei cu România. Ca în toate orașele țării și la Zalău au fost organizate evenimente care să marcheze aniversarea Unirii, deși cel puțin din punctul meu de vedere, acestea nu au fost la nivelul așteptărilor și în concordanță cu aniversarea celor 95 de ani. 



duminică, 1 decembrie 2013

România, te iubesc!


Se împlinesc 95 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia. La 1 Decembrie 1918, acum 95 de ani, românii au trăit cel mai important eveniment al istoriei lor: unirea tuturor teritoriilor românești într-un singur stat. A fost o încununare a eforturilor elitelor românești din Basarabia, Bucovina și Transilvania, care în acel an glorios au știut să se folosească de conjunctura existentă la sfârșitul Primului Război Mondial și să se unească cu patria mamă: România.


1 Decembrie 1918: Marea Adunare Națională de la Alba iulia

sâmbătă, 30 noiembrie 2013

Zalăul în prag de sărbătoare

Ca în fiecare an, în preajma zilei de 1 Decembrie, orașele țării îmbracă haine de sărbătoare. Conforma tradiției, dincolo de evenimentele ce marchează Ziua Națională a României, evenimente organizate cu fast în fiecare zonă a țării, este și momentul în care se dă startul pregătirilor pentru Sărbătorile de Iarnă. În funcție de posibilități și buget, fiecare edil încearcă să decoreze localitatea pe care o păstorește. Ghirlande colorate, zeci sau sute de beculețe, pomi de Crăciun împodobiți răsar peste noapte spre bucuria tuturor și mai ales a copiilor. 


Primăria Municipiului Zalău

miercuri, 27 noiembrie 2013

Google Street View: next level

Compania Google reușește să mai producă o surpriză. După ce aplicația, deja celebră, Google Street View, lansată în 2007 ca o extindere a aplicației deja existente Google Maps, a devenit extrem de populară datorită vizualizărilor la nivel de stradă, acum compania trece la nivelul următor. Astăzi, oficialii Google au anunțat extinderea facilităților oferite de Google Street View prin cartografierea la nivel ”de stradă” a unor hub-uri de transport cum ar fi aeroporturile sau gările.



marți, 26 noiembrie 2013

Un cimitir catolic

Luna noiembrie debutează cu sărbătoarea catolică ”Ziua Tuturor Sfinților” în care cei trecuți în neființă sunt cinstiți așa cum se cuvine. Nu există cimitir catolic în care în acestă zi să nu se adune toate rudele aflate în viață ale celor dispăruți și să nu aprindă o lumânare la căpătâiul lor. În Transilvania multietnică și multiconfesională, sărbătoarea catolicilor a fost împrumutată și de celelalte confesiuni religioase. În Maramureș, în Banat dar și în celelalte zone ale provinciei, reformații, catolicii și ortodocșii sărbătoresc sub diferite denumiri același lucru. Ortodocșii îi spun ”Luminație” sau ”Ziua Morților” iar catolicii ”Ziua tuturor sfinților”. Este un prilej, poate singurul de peste an în care fiecare familie își aduce aminte de cei dragi. Blogul Foto-Travel vă prezintă o serie de articole despre modul în care diferite comunități își îngrijesc cimitirele. Vom face și o analogie, uneori disproporționată între cimitirele din două mici localități ale Europei, situate la mii de kilometri depărtare. Este vorba despre cimitirul catolic din localitatea Crni Vrh din Slovenia și despre cimitirul catolic și ortodox din Băbeni, județul Sălaj. Apoi vom prezenta cimitirul evanghelic din Sighișoara dar și cimitirul multiconfesional din Cluj-Napoca.

Localitatea Črni Vrh (se pronunță Țîrni Vrî și s-ar traduce prin Vârful Negru) este o mică localitate de munte din Slovenia situată  la o altitudine de 900 de metri, în provincia Idrija din vestul țării. Situat într-o zonă liniștită, cu aer tare de munte și pășuni verzi, satul este surprinzător de cochet la cât pare de izolat. Situat la poalele unui deal împădurit, pe coama căruia șoseaua urcă în serpentine largi, localitatea deși puțin exploatată din punct de vedere turistic, are un mare potențial. Este menționată pentru prima dată în secolul al XVI-lea și este posibil ca denumirea să i se tragă de la pădurile dese de fag și molid care dau un aspect întunecat cărărilor de munte. 


Bine ați venit la Črni Vrh 

miercuri, 20 noiembrie 2013

Castelul Peleş împlineşte 130 de ani

Castelul Peleș, unul dintre cele mai frumoase castele din România și din Europa aniversează 130 de ani de la inaugurare. Construit între anii 1873 și 1914, a fost (și este) reședința de vară a regilor României. A fost construit la Sinaia la dorința regelui Carol I (1866-1914) după planurile arhitecților Johannes Schultz, Carol Benesch și Karel Liman, și a fost decorat de celebrii decoratori J. D. Heymann din Hamburg, August Bembé din Mainz și Bernhard Ludwig din Viena. Unul dintre cele mai importante edificii istorice din România, castelul este unicat prin arhitectura sa și este de o valoare inestimabilă atât din punct de vedere istoric cât și material. Și acum, la 130 de ani de la inaugurarea sa oficială, în data de 19 noiembrie 1883, Castelul Peleș impresionează pe oricine îl vizitează.



luni, 18 noiembrie 2013

Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO în România

În data de 12 noiembrie anul curent, Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului, a marcat printr-o ședință festivă, sărbătorirea pentru prima dată a Zilei Patrimoniului Mondial UNESCO din România, prilej cu care a fost adoptată declarația privind protejarea și promovarea monumentelor de patrimoniu înscrise pe lista UNESCO. Cu această ocazie, președintele comisiei, domnul ministru Traian Igaș a precizat faptul că prin legea 160/2013, ziua de 16 noiembrie a fost declarată ca Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO.



joi, 14 noiembrie 2013

Biblioteca Arhiepiscopală din Eger, un exemplu de urmat

Articolul ”Comoara din Zalău” publicat pe blog în data de 11 noiembrie 2013, a stârnit interesul unui public numeros. În doar 3 zile, articolul a atras peste 2000 de vizualizări de pagină, un record absolut în cei aproape doi ani de existență ai blogului. În articolul respectiv, făceam la un moment dat o comparație între ”comoara din Zalău” - așa cum am numit eu Biblioteca Documentară a Casei Corpului Didactic Sălaj și o bibliotecă similară din Eger, Ungaria. Desigur, trebuie păstrate proporțiile atât din punct de vedere al ”comorilor” pe care cele două biblioteci îl adăpostesc cât și asupra dimensiunii acestora. Pentru a avea un termen de comparație, care nu trebuie să știrbească cu nimic valoarea fondului de carte existent la Zalău, vă prezint în articolul de față Biblioteca Arhiepiscopală din Eger pe care am avut ocazia să o vizitez în 2009.

luni, 11 noiembrie 2013

Comoara din Zalău

Cititorul care vede titlul acestui articol ar putea crede că la Zalău a fost descoperită o comoară, că arheologii au scos la lumină cine știe ce artefacte sau obiecte prețioase. Nu este așa, deși n-ar fi exclus ca într-o zi să se găsească astfel de comori materiale, ascunse de-a lungul mileniilor. Comoara despre care vreau să vorbesc în articolul de față, nu este neapărat materială, ci mai degrabă una spirituală. Însă, la fel ca și celelalte comori, este bine ascunsă privirilor. Este vorba despre impresionanta colecție de carte veche a Bibliotecii Documentare a Casei Corpului Didactic Zalău. Biblioteca, adăpostită într-o încăpere spațioasă a fostului Colegiu Reformat Wesselényi azi Colegiul Național ”Silvania” Zalău, reprezintă pentru cercetători, istorici, filologi dar și pentru orice cetățean interesat de carte veche, o adevărată comoară.


sâmbătă, 9 noiembrie 2013

Comemorarea lui Fadrusz János la Zalău

        Zilele trecute s-a consumat primul eveniment în care blogul Foto-Travel s-a implicat în calitate de organizator. Este vorba despre dezbaterea ”Fadrusz János un destin legat de Transilvania. 110 ani de la moartea sculptorului”, ce a avut loc marți 5 noiembrie 2013 în sala ”Dialoguri Europene” a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj. Organizatori au fost, alături de blogul Foto-Travel, Centrul de Cultură și Artă și grupul de facebook ”Amintiri despre Zalău”. Ideea organizării unui astfel de eveniment a venit din nevoia de informare a publicului referitor la viața și opera unui sculptor care, prin operele sale a remodelat aspectul urban al orașelor transilvănene Zalău și Cluj.

sâmbătă, 26 octombrie 2013

110 ani de la moartea unui mare sculptor: Fadrusz János


Acum 110 ani trecea la cele veșnice un sculptor care în cei 45 de ani de viață a avut o carieră artistică fulminantă, considerat de critica de specialitate unul dintre cei mai de seamă sculptori al secolelor XVIII-IX și care și-a lăsat amprenta asupra aspectului urban a orașelor transilvănene Zalău și Cluj-Napoca: Fadrusz János. De numele lui se leagă două din cele mai frumoase grupuri statuare din Transilvania, cel al ilustrului rege al Ungariei Matia Corvin ce domină centrul vechi al Clujului și cel al baronului Wesselényi Miklós din centrul vechi al Zalăului. Într-un demers editorial de readucere în atenția opiniei publice a personalității sculptorului Fadrusz János, puțin cunoscut în mediile culturale românești, blogul Foto-Travel a prezentat o serie de articole dedicate împlinirii a 111 ani de la inaugurarea celor două grupuri statuare éi a 110 ani de la moartea sculptorului. Acest demers continuă cu articolul de față dedicat autorului acestora, și va culmina în săptămânile următoare prin organizarea la Zalău a unei dezbateri privind viața și opera sculptorului Fadrusz János.

Monumentul funerar al sculptorului Fadrusz János. Sursa foto: wikipedia.com

luni, 21 octombrie 2013

Culorile toamnei sălăjene - GALERIE FOTO

Toamna reușește să ne surprindă de fiecare dată cu o paletă de culori fantastice. Natura se dezbracă de verdele care ne-a obosit privirea o vară întreagă și ne dovedește că poate mai mult decât atât. Poate cea mai frumoasă lună de toamnă este octombrie, asta și pentru că este asimilată cu luna recoltelor bogate. Acum se culeg roadele unui an întreg de muncă, acum viile sunt mai frumoase ca oricând. 

O evadare în natură, în zilele frumoase de toamnă, când soarele nu mai are puterea de peste vară dar te încălzește cu razele lui, poate fi o experiență unică, plină de farmec. Dacă ai șansa să locuiești într-o zonă cu dealuri acoperite de păduri de foioase, atunci spectacolul pe care Natura ți-l oferă este total. Monotonia de verde este spartă de infinite nuanțe de galben și ruginiu. Frunzele încep să îngălbenească însă nu toate deodată, acum se distinge cel mai bine diversitatea copacilor care alcătuiesc pădurea.



duminică, 20 octombrie 2013

Cum se face ...țuica de Zalău

Zalăul este cunoscut în toată țara și datorită celebrei țuici care se fabrică aici: țuica de Zalău. Produsă în special din prune iar uneori și din alte fructe, țuica de Zalău a devenit un brand local cunoscut și apreciat de către cunoscători. Dacă în alte zone ale țării acest distilat din fructe se numește rachiu, vodcă  (în sudul țării) sau horincă (în Maramureș), în Sălaj se întâlnește denumirea de țuică sau pălincă (din maghiarul pálinka). Există o întreagă dispută care țuică este mai bună: cea produsă la Zalău, cea de Bihor sau cea de Maramureș ori Satu Mare. În principiu, fiecare din zonele respective fabrică cam aceeași țuică, doar sentimentul de mândrie locală va înclina balanța.

sâmbătă, 19 octombrie 2013

Biserica Reformată din Zalău, cea mai mare din Europa de Est

În data de 14 octombrie 2013, cotidianul ”Magazin Sălăjean” publica sub semnătura directorului acestuia, domnul Daniel Mureșan, un interesant articol despre una din bisericile emblematice ale Zalăului. Este vorba despre Biserica Reformată, situată în centrul vechi al orașului. Este bine cunoscută preocuparea domnului Daniel Mureșan de promovare a istoriei, culturii și spiritualității sălăjene în general și a celei zălăuane în mod special. Impresionanta colecție de ilustrate, cărți poștale sau vederi cu Zalăul de odinioară sau coagularea unui grup pe rețeaua de socializare Facebook, intitulat ”Amintiri despre Zalău” sunt exemple în sprijinul celor afirmate mai sus. Articolul  publicat de Magazin Sălăjean sub titlul ”Biserica Reformată din Zalău, cea mai mare din Europa de Est” - pe care blogul Foto-Travel în reproduce în totalitate cu acordul autorului - nu face decât să readucă în atenția publicului aspecte din trecutul locașului de cult, care pe alocuri se întrepătrunde cu trecutul orașului. Fotografiile de epocă sunt din colecția personală Daniel Mureșan.

Biserica Reformată Zalău.  Vedere din colecția personală Daniel Mureșan

duminică, 13 octombrie 2013

Statuia lui Matia Corvin împlinește 111 ani

În centrul istoric al capitalei Transilvaniei, La Cluj-Napoca (Kolozsvár în maghiară, Klausenburg în germană sau Claudiopolis în latină), tronează de peste un secol statuia ecvestră a unuia dintre cei mai iubiți fii ai orașului: Matia Corvin. În aceste zile se împlinesc 111 ani de la inaugurarea monumentalului grup statuar, pentru care sculptorul Fadrusz János a fost distins cu marele premiu la Expoziția Mondială de la Paris din anul 1900. 

vineri, 11 octombrie 2013

Tezaurele de la Șimleu Silvaniei


De curând, la Șimleu Silvaniei a avut loc lansarea unei cărți inedite prin conținut și tematica abordată. Este vorba despre lucrarea profesorului Dumitru Corbeanu ”Adevăr și mit despre tezaurele șimleuane”. Aceasta aduce în atenția opiniei publice istoria celor trei tezaure găsite aici de-a lungul anilor, care au făcut cunoscut orașul în lumea științifică internațională. Înainte însă de a prezenta cartea, se cuvine să trecem în revistă câteva aspecte istorice ce au marcat aceste locuri.

Cartea ”Adevăr și mit despre tezaurele șimleuane”. Autor Dumitru Corbeanu

marți, 1 octombrie 2013

Tendințe în Social Media - august 2013

Deși am întârziat puțin cu publicarea acestui articol, continuăm să scotocim prin cea mai populară rețea de socializare din România, în căutarea acelor proiecte ce au de a face cu zona de travel. Și în această lună am găsit inițiative interesante, unele chiar valoroase prin potențialul turistic pe care-l au. Vi le prezentăm în cele ce urmează, mulțumind administratorilor acestora pentru informațiile furnizate.



marți, 24 septembrie 2013

Ordine, Rigoare, Identitate - caracteristici ale sașilor transilvăneni

Din punct de vedere cultural, Zalăul surprinde din nou, prin organizarea unei expoziții inedite dedicată sașilor și rânduielii acestora. Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău în colaborare cu Muzeul de Etnografie Săsească ”Emil Sigerus” din Sibiu, propune vizitatorilor o expoziție ce îndrăznește să recompună prin intermediul patrimoniului, ca într-un puzzle, spiritul de ordine și rânduiala, considerate specifice comunităților săsești din sudul Transilvaniei.

Expoziția ”Rânduiala săsească”, a cărui vernisaj a avut loc marți 17 septembrie 2013 și care va fi deschisă publicului până la data de 15 octombrie 2013, aduce în spațiul cultural zălăuan, exact ceea ce-i lipsește societății românești de azi: ordinea, disciplina, rigoarea. Potrivit curatorului expoziției, Simona Malearov ”spiritul de ordine al comunității sașilor ardeleni devine vizibil și pentru ceilalți și prin rânduiala mersului la biserică, purtatul straielor de sărbătoare, ordinea ocupării locurilor în biserică, rânduiala butoaielor din pivniță, rânduiala bucăților de slănină din Turnul Slăninii dar și prin rânduiala broderiilor și a mobilierului pictat din camera cea bună”.




miercuri, 18 septembrie 2013

Grupul statuar Wesselényi din Zalău, împlinește 111 ani

Astăzi, 18 septembrie 2013, se împlinesc 111 ani de la dezvelirea grupului statuar Wesselényi din Zalău. Operă a sculptorului Fadrusz János (1856 – 1903), statuia din centrul Zalăului îl reprezintă pe baronul Wesselényi Miklós - fiul (1796 – 1850) și pe ciobanul român Samson Pop din Rona, de lângă Jibou. Cele două personaje ce alcătuiesc grupul statuar sunt emblematice pentru spiritul vremii și sunt unite printr-un ideal: libertatea umană.



duminică, 15 septembrie 2013

Romani, daci, barbari și nimfe pe străzile Zalăului

Cel mai așteptat moment al ”Festivalului Roman Zalău-Porolisuum”, ajuns la a IX-a ediție, a fost și în acest an parada costumelor istorice. Pe traseul parcarea din spatele Primăriei – bulevardul Mihai Viteazul – Perla și retur, au defilat formațiile de reconstituire istorică prezente la festival. A fost o adevărată paradă, o etalare a costumelor istorice și a armamentului din dotare. Organizatorii au avut ceva emoții, poate și datorită faptului că doar cu o zi în urmă două dintre activitățile programate au fost compromise din lipsă de public. Însă, încet, încet, străzile au început să se umple de spectatori astfel că la ora debutului paradei, au fost prezenți de-a lungul bulevardului, de la ”Silvania”,  ”la ceas” și la ”Zahana” o mulțime de zălăuani. Numărul acestora a fost însă prea mic pentru potențialul municipiului Zalău.



luni, 9 septembrie 2013

Cel mai bun material de promovare a Zalăului și a Castrului Roman de la Porolissum

"Festivalul Roman Zalău – Porolissum", ajuns în acest an la a IX-a ediție, este un eveniment așteptat de către zălăuanii iubitori de istorie. Așa cum ne-a obișnuit de-a lungul anilor, festivalul reprezintă o adevărată lecție de istorie antică, ce atrage publicul prin parade militare, prin lupte de gladiatori, prin demostrații de luptă sau prezentări de echipament roman. Festivalul este organizat de către Primăria Municipiului Zalău și este finanțat printr-un proiect REGIO câștigat de către instituția amintită. Proiectul ”Promovarea Festivalului Roman Zalău Porolissum – instrument de promovare a siturilor arheologice locale”  transformă Zalăul, oraș aflat la doar câțiva kilometri de Limesul Roman și de Complexul arheologic de la Porolissum, într-un imens teatru în care daci, romani și nimfe se luptă ori dansează spre deliciul publicului.

duminică, 8 septembrie 2013

Aplicații de e-Travel (1): Platforma admirabil.net


Orice călător care se respectă dedică suficient timp activității de pregătire a unei excursii, documentării asupra locurilor ce urmează să le viziteze, fie că este vorba doar de o excursie de o zi, de un city-break sau de un concediu. Aici, fiecare are stilul său personal: unii folosesc metodele clasice (hărți, pliante, ghiduri) iar alții metodele moderne apărute odată cu creșterea explozivă a tehnologie informației. Acestea din urmă, sunt din ce în ce mai prezente în viața noastră, ușurându-ne practic munca de documentare. Aproape că poți să găsești tot ce vrei în mediul virtual, deși uneori veridicitatea informațiilor furnizate lasă de dorit. Pe parcursul a mai multor episoade, blogul Foto-Travel încearcă o trecere în revistă a celor mai interesante aplicații de e-Travel, fără a avea pretenția că va reuși să le cuprindă pe toate. Un astfel de demers este motivat și de faptul că există unele aplicații foarte bune, dezvoltate de români sau și prin intermediul acestora. 

Pentru început, vrem să vă prezentăm una dintre cele mai bune platforme ce permit vizitarea virtuală și interactivă a unui oraș. Proiectul, ce are în portofoliu orașele Cluj-Napoca, Oradea și Zalău – alegerea acestora fiind motivată de faptul că autorul acestuia este legat sufletește de aceste orașe – se numește Admirabil.net. Aplicația este disponibilă on-line la adresa www.admirabil.net Implicit, odată tastată adresa te trezești pe unul dintre cele trei subdomenii, denumit fiecare după numele localității pe care o promovea, în cazul nostru Oradea. Interfața este simplă, însă la o privire mai atentă poți constata că a fost acordată o atenție deosebită designului. Numele localității apare în limba română, maghiară, germană și latină alături de un logo stilizat ce cuprinde elementele arhitecturale definitorii ale orașului. Există un mesaj de întâmpinare, care conține scurte informații despre oraș. Trebuie spus de la început că platforma este multilingvistică, se poate selecta una din limbile română, engleză, franceză, maghiară, germană, italiană și spaniolă. Indiferent de limba selectată, activarea butonului ”start” te duce într-o călătorie virtuală, fascinantă prin orașul respectiv.

Pagina principală a aplicației

luni, 2 septembrie 2013

Galerie Foto: 155 de ani de la nașterea lui Fadrusz János

Azi se împlinesc 155 de ani de la nașterea sculptorului maghiar Fadrusz János, cel care a îmbogățit din punct de vedere arhitectonic orașele Cluj-Napoca și Zalău. Sculptorul s-a născut la 2 septembrie 1858 la Bratislava (Pozsony în maghiară), capitala Slovaciei de astăzi. Cea mai cunoscută operă a sa este ansamblul monumental Matia Corvin din Cluj-Napoca, pentru care a fost distins cu premiul I la Expoziția Mondială de la Paris din 1900. Printre alte opere ale sale se numără grupul statuar Wesselényi din Zalău dar și o serie de statui amplasate în Budapesta, Szeged ori Bratislava. 



Arad Free Tours - un nou concept în turismul românesc

De curând am găsit pe internet o pagină interesantă. Este vorba despre Arad Free Tours care vine cu un concept nou în peisajul turistic românesc: tururi ghidate gratuite, cu ghizi locali. Așa cum rezultă și din titlu, Arad este, din câte știu eu, primul oraș din vestul României care implementează un astfel de concept. Desigur, ideea nu este nouă, ea se aplică cu succes în aproape toate țările europene. Chiar și în România, în orașe precum București sau Brașov se organizează tururi ghidate gratuite la diverse obiective, însă ce aduce nou acest concept este faptul că turul ghidat gratuit se poate rezerva din timp.




Un turist aflat în Arad sau care intenționează să viziteze orașul, poate participa la unul din tururile ghidate puse la dispoziție de ghizii voluntari, printr-o simplă rezervare ce se poate face direct pe site. I se vor cere câteva date personale (nume, prenume, telefon, e-mail) și de asemenea, turistul poate scrie preferințele lui la rubrica ”detalii”. În funcție de preferințe și de data aleasă, va fi contactat de către unul din voluntari. Pentru început este disponibil ”Turul general” dar se lucrează la încă trei tururi: ”Turul religios”, ”Turul palatelor din Arad” și ”Turul râului Mureș”. 

joi, 29 august 2013

Un monument uitat: Fântâna lui Simion Bărnuțiu


Sălajul a dat de-a lungul secolelor personalități marcante ale vieții culturale, istorice sau politice, pentru care, noi, cei de acum ar trebui să avem toată considerația. Una dintre aceste personalități, este Simion Bărnuțiu (1808 – 1864) – om politic român, istoric, filozof și profesor universitar. A fost unul dintre cei care au organizat Revoluția de la 1848 din Transilvania. S-a născut pe 21 iulie 1808 în localitatea Bocșa din județul Sălaj, localitate situată la doar 20 de kilometri de municipiul Zalău, pe drumul european E 81.


luni, 26 august 2013

Coșarii din Var pe cale de dispariție

Pe valea Someșului, la doi pași de orașul Jibou se află un sat recunoscut datorită unui meșteșug care astăzi este pe cale de dispariție. Localitatea Var, aflată la confluența Almașului cu Someșul, are o istorie bogată, strâns legată de istoria familie Wesselényi, sub cârmuirea căreia s-a aflat. Administrativ, Var-ul aparține de Jibou și este atestat documentar din 1469 sub denumirea de Swrmezeu.

De când se știu, locuitorii satului Var s-au ocupat cu împletitul coșurilor de nuiele. Materia primă, nuielele de răchită (ramurile tinere de salcie) se găsește din belșug pe malul Someșului. Meșterii coșari din Var au învățat arta împletirii nuielelor din tată-n fiu și au adus-o până aproape de perfecțiune. Erau cunoscuți în special datorită coșurilor și coșercilor, nelipsite din nicio gospodărie din satele sălăjene. Coșurile, din nuiele nefinisate, erau folosite la diverse munci agricole, în special la culesul porumbului, iar coșercile înlocuiau pe vremuri plasele din material textil sau pungile de plastic de astăzi.

Coșuri împletite din nuiele, expuse spre vânzare în Var

sâmbătă, 24 august 2013

Castelul Bay, între nepăsarea localnicilor și neputințele autorităților

Mă grăbesc să aștern câteva rânduri despre un ”monument istoric” – așa cum apare el în toate documentele oficiale. Graba este motivată de faptul că dacă aș mai aștepta câteva luni, aș fi nevoit să folosesc sintagma ”a fost odată un castel...” Monumentul cu pricina, amenințat cu dispariția, este o fostă reședință nobiliară situată în comuna martir Treznea din județul Sălaj. Castelul, aflat azi în stadiul de ruină, ce se degradează pe zi ce trece, a aparținut grofului Bay Ferenc care l-a părăsit doar cu câteva săptămâni înainte ca frontul celui de al doilea război mondial să ajungă în zonă. De atunci, de aproape 70 de ani, reprezintă o rană deschisă în centrul comunei Treznea.



miercuri, 21 august 2013

Top 10 statui interesante

Ideea realizării unui Top 10 al celor mai interesante statui, mi-a venit în urma lecturii articolului "O statuie pentru Lulu" din Transilvania Reporter. Autorul acestuia pleda pentru ridicarea unei statui a celebrului personaj ”Lulu” la Cluj-Napoca, aducând argumente în acest sens existența în marile orașe ale lumii a unor statui / grupuri statuare care au în spate povești interesante.
A întocmi un clasament, de orice natură ar fi el, nu este o sarcină ușoară. În primul rând un astfel de demers poate fi considerat subiectiv. În funcție de cine-l realizează, clasamentul poate să varieze foarte mult. Pe de altă parte, nu este sigur că epuizează subiectul, că acoperă toate lucrurile care fac obiectul acelui clasament.

Mă feresc să folosesc superlative. Nu am pretenția că topul propus este al celor mai frumoase statui. Nici măcar a celor mai ciudate. Sunt sigur că există în lume alte statui la fel de interesante ca cele propuse, doar că, din diferite motive nu au fost văzute de mine. Rămân consecvent ideii de a scrie doar despre locurile pe care le-am văzut, iar fotografiile sunt făcute de mine. Nu am inclus în acest clasament, statuile sau grupurile statuare ce reprezintă personalități istorice, politice sau culturale.
Așadar, acest clasament reprezintă, din punctul meu de vedere (subiectiv), cele mai interesante statui.


luni, 19 august 2013

Tendințe în Social Media - iulie 2013

Pentru a cincea lună consecutiv, blogul Foto-Travel a scotocit prin cea mai populară rețea de socializare din România în căutarea acelor proiecte interesante ce au tangență cu zona de travel. Și, Slavă Domnului, sunt destule. Desigur, nu toți cei aflați în spatele acestor proiecte au răspuns provocării de a ne împărtăși din experiența lor și le respectăm această alegere. Alții, probabil prinși în tot felul de proiecte au nevoie de mai mult timp. Însă și în această lună, avem să vă prezentăm patru proiecte de succes. Mulțumesc și pe această cale celor din spatele acestora. Fără a avea pretenția că vom reuși să surprindem totul, vă lăsăm pe dumneavoastră să le descoperiți.




duminică, 18 august 2013

Prima ediție a Festivalului Viei și Vinului la Beltiug

Comuna Beltiug (Krasznabéltek în maghiară sau Bildegg în germană) este situată în județul Satu Mare în zona de confluență a Câmpiei Crasnei cu Dealurile Codrului, fiind traversată de râul Crasna, la o distanță de aproximativ 35 de kilometri de municipiul Satu Mare, pe drumul european E 81 ce leagă Satu Mare de Cluj. Cum intri în localitate, te surprinde indicatorul inedit sub forma unui butoi ce anunță că pătrunzi în zona viticolă Beltiug. Aici, s-a desfășurat în perioada 17-18 august 2013, prima ediție a Festivalului Viei și Vinului. 

Programul festivalului

vineri, 16 august 2013

Despre turismul religios din Sălaj

Județul Sălaj este puțin cunoscut din punct de vedere turistic, deși în ultimii ani se fac eforturi consistente din partea autorităților locale și județene pentru a scoate județul și locurile lui cu potențial turistic din anonimat. Sunt atâtea atuuri pentru dezvoltarea turismului sălăjean încât articolul de față ar fi insuficient pentru a cuprinde toate aspectele. Voi insista doar pe o componentă a sectorului turistic, care în ultime vreme se dezvoltă vertiginos și, alături de alte direcții de dezvoltare, poate fi unul din motoarele turistice importante. Este vorba despre turismul religios. Chiar dacă conceptul nu este bine definit, și încă nu există infrastructura turistică necesară, această formă de turism se poate observa mai ales în preajma sărbătorilor mari de peste an.

Strâmba - mănăstirea mea de suflet, locul în care uiţi de griji, probleme... (Zinia Matyas)


miercuri, 14 august 2013

Trei zile de folclor de calitate la Jibou și Zalău

Așa s-ar putea caracteriza regalul folcloric rezultat din ”contopirea” festivalurilor ”Someș, cântecele tale” și ”Ecouri Meseșene”, ce s-au desfășurat în perioada 9-11 august la Jibou respectiv la Zalău. Primul dintre acestea, Festivalul Internațional de Folclor și Meșteșuguri Artistice Tradiționale pentru copii și tineret ”Someș, cântecele tale” este organizat încă din 1986 la Jibou. De-a lungul a 27 de ediții, în orașul de pe Someș, au participat sute, poate mii de copii și tineri din țară dar și de peste hotare, care și-au etalat portul popular sau au încântat publicul cu dansuri și cântece populare. Cel de-al doilea festival, este și cel mai vechi festival folcloric din Sălaj, ajuns în acest an la a 38-a ediție. Este vorba despre Festivalul Folcloric Internațional ”Ecouri Meseșene”. Pornit inițial ca un festival al portului și dansului muieresc, acesta a evoluat în timp, devenind cel mai reprezentativ eveniment folcloric al județului Sălaj.



luni, 12 august 2013

Doza de adrenalină: raliu și miting aviatic

Ziua de sâmbătă, 10 august 2013, a fost una plină pentru iubitorii de mașini și avioane. Asta pentru că au avut loc două evenimente excepționale, la care, dacă ai participat, ți-ai luat doza de adrenalină. Cele două evenimente au fost diferite și prin natura lor și prin locul de desfășurare, neavând nimic în comun unul cu altul.




joi, 8 august 2013

Toscana văzută de sus (4) - Torre Grossa / San Gimignano

Blogul Foto-Travel publică un miniserial intitulat ”Toscana văzută de sus” în care sunt descrise experiențele a patru ascensiuni, în patru locuri, de unde ai o panoramă deosebită asupra Toscanei. În acest ultim episod, despre panorama văzută din Torre Grossa din San Gimignano.

San Gimignano este, din punctul meu de vedere, cea mai frumoasă localitate din Toscana. Și asta pentru că mica localitate medievală a devenit celebră datorită turnurilor sale, motiv pentru care este supranumită și ”Manhattanul Evului Mediu”. Am spus localitate pentru că în diverse surse, unii spun că este oraș, alții sat – oricum limita dintre sat și oraș este foarte fragilă în Italia. Din 1990, centrul istoric al localității San Gimignano este parte a Patrimoniului Mondial UNESCO.


miercuri, 7 august 2013

Toscana văzută de sus (3) - Montecatini Alto

Blogul Foto-Travel publică un miniserial intitulat ”Toscana văzută de sus” în care sunt descrise experiențele a patru ascensiuni, în patru locuri, de unde ai o panoramă deosebită asupra Toscanei. În acest episod, despre panorama asupra ținutului Valdinievole.


După cele două ascensiuni în cele mai înalte turnuri-clopotnițe (campanile) din Lucca și Florența, credeam că doar din astfel de turnuri ai panorame spectaculoase asupra orașelor din Toscana. Aveam să constat ulterior, că nu este chiar așa. Toscana are un relief variat, alternând de la plaje și câmpii, la dealuri și chiar munți. Zona deluroasă, caracteristică Toscanei, și benefică culturilor de viță de vie și măslini ocupă două treimi din teritoriul regiunii.
Stațiunea balneară Montecatini Terme, din provincia Pistoia are o localitate ”soră” situată pe un deal din apropiere. De acolo, de la altitudinea de 290 de metri, panorama asupra orașului Montecatini Terme și asupra localităților din jur, răsfirate de-a lungul văii Valdinievole este deosebită.