duminică, 23 februarie 2014

Silvan Art, o poveste de succes!

Avem copii talentați. Unii au un talent nativ, ce odată șlefuit sub mâna unui profesor, se poate transforma într-unul unanim recunoscut. Alții au mai degrabă înclinații spre ceva, pasiuni, care însă cu multă muncă și perseverență se pot transforma în talent. Din nou rolul profesorului îndrumător este determinant. Iar dacă peste talentul copiilor și dăruirea dascălului se suprapune și dorința autorităților locale de a-i sprijini, atunci avem de a face cu o poveste de succes

sâmbătă, 22 februarie 2014

Bucureștiul, într-un top al celor mai ieftine destinații în 2014

Recent, ediția electronică a publicației The Huffington Post, a publicat la secțiunea Travel un top 10 al celor mai ieftine destinații în 2014. Sub titlul ”1o Place to Go While They Are Still Cheap: 2014 Edition” reporterii publicației recomandă cititorilor aceste locuri ”cât mai sunt încă ieftine”. În acest top, capitala României, București se află pe locul 6 după destinații ca Filipine, Grecia, Republica Dominicană, Mexico City și Lisabona.

duminică, 16 februarie 2014

Bienala de Arhitectură Transilvania, în expoziție la Zalău

Bienala de Arhitectură Transilvania este cel mai important eveniment profesional al breslei arhitecților. Evenimentul este organizat de către Ordinul Arhitecților din România filiala Transilvania (OART) alături de co-organizatorii OAR Nord-Vest, OAR Bihor, OAR Alba și OAR Satu-Mare, sub forma unor expoziții itinerante ce vor avea loc în cele șapte reședințe de județ: Cluj-Napoca, Bistrița, Zalău, Oradea, Baia-Mare, Alba-Iulia și Satu-Mare. Faptul că o expoziție de soluții arhitecturale se află în aceste zile la Zalău, poate fi privită ca o continuare a preocupărilor instituțiilor locale abilitate în legătură cu viitorul arhitectonic al orașului.


sâmbătă, 15 februarie 2014

Este Zalăul cel mai frumos oraș din România?

Ce întrebare e asta? - vor spune majoritatea celor care citesc doar titlul articolului. Cum poate un orășel de provincie (în ciuda faptului că este municipiu reședință de județ, tot orășel rămâne) să fie cel mai frumos din țară?. Portalul onlinereport.ro a lansat de curând campania ”Care este cel mai frumos oraș din România?”. Cititorii au propus un număr de 45 de orașe din toată țara, printre care se află și Zalăul. Până pe data de 1 martie 2014, oricine poate vota orașul preferat, pe care-l consideră a fi cel mai frumos din România. Este suficient să intre pe pagina respectivă și să voteze orașul pe care-l consideră a fi demn de acest titlu, alegând din lista propusă. Este o competiție acerbă, între orașe despre care știm cu toții că sunt frumoase. O simplă enumerare a câtorva dintre ele este suficientă pentru a arăta în ce companie onorantă este orașul nostru: Timișoara, Alba-Iulia, Cluj-Napoca, Brașov, Târgu-Mureș, Piatra Neamț, Sibiu, București etc. 


joi, 13 februarie 2014

Ciocănești - Satul Cultural al României în 2014

Satele României sunt frumoase! Asta o spune oricine ajunge să vadă cu ochii lui cum se derulează viața rurală. Departe de agitația orașelor, în satele românești parcă timpul se scurge altfel, mult mai lin. Totul este mai frumos, mai sănătos. În ciuda modernismului care încet, încet pune stăpânire și pe satul românesc, acesta încă reușește să păstreze nealterate tradiții și obiceiuri, să conserve portul popular. Sunt zone ale țării ce se disting prin faptul că aici, cultura și tradiția satelor este păstrată cu sfințenie. Una dintre aceste zone, cu mare potențial turistic, este fără îndoială Bucovina. Ținut al mănăstirilor pictate, al peisajelor mirifice, al tradițiilor și obiceiurilor, al meșteșugurilor populare, acest ținut își merită pe deplin renumele de ”Bucovina - plai cu flori”.

luni, 10 februarie 2014

Zalăul are Societate Civilă!

La Zalău există Societate Civilă. Poate veți spune că este un truism, că acolo unde există cetățeni -  și un oraș oricât de mic ar fi el este format din cetățeni - există și societate civilă. Poate că așa este, însă aceasta pentru a exista cu adevărat, trebuie să iasă din starea de letargie și să joace un rol activ pe scena socială. E ușor să stai deoparte și să critici, să-ți dai cu părerea. Se pare că la români, acest ”dat cu părerea” a devenit sport național. A te implica, a-ți spune punctul de vedere chiar diferit față de a celorlalți, a-l asculta pe interlocutorul tău, este mult mai benefic.

Zalăul vechi: Fântâna cu îngerași - unul din simbolurile orașului

vineri, 7 februarie 2014

Despre Holocaust cu Daniel Stejeran, directorul Muzeului Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord

Sălajul, atât cel actual cât și cel anterior anului 1920, a fost și este un județ multicultural. Aici trăiesc în armonie români, maghiari, romi, slovaci și evrei. Din îngemănarea obiceiurilor, a tradițiilor și culturii fiecărei etnii a rezultat un mix cultural ce dă farmec acestor locuri binecuvântate. Chiar dacă raporturile etnice s-au schimbat de-a lungul istoriei, credem că este de datoria noastră să cunoaștem cultura și civilizația celor alături de care conviețuim. Blogul Foto-Travel a scris mai multe articole de promovare a valorilor cultural-istorice a diferitelor comunități. Continuând acest demers, alocăm articolul de față comunității evreiești, care aproape a dispărut ca urmare a Holocaustului. Am stat de vorbă cu domnul Daniel Stejeran, directorul Muzeului Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord, vrând să aflăm ceea ce din păcate nu se învață la școală. Poate că așa, cunoscând adevărata istorie a Holocaustului din Transilvania de Nord, noi cei de astăzi vom fi atenți ca asemenea grozăvii să nu se mai întâmple niciodată.

Interviul are loc la câteva zile de la un eveniment important ce a avut loc la Șimleul Silvaniei - Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului (despre care am scris aici), în anul în care se împlinesc 70 de ani de la deportările evreilor din Transilvania de Nord la lagărul de la Auschwitz-Birkenau.



luni, 3 februarie 2014

România, promovată printr-o expoziție de fotografie la Bruxelles

Mă bucur ori de câte ori dau de o știre care face referire la vreun eveniment de promovare a imaginii României pe plan extern. Un astfel de eveniment, este cel care a avut loc chiar astăzi la sediul central al Comisiei Europene de la Bruxelles. Este vorba despre expoziția de fotografie ”România, oameni și locuri” a artiștilor români Sorin Onișor și Bogdan Comănescu. Evenimentul este organizat de Asociația EquiLife, Marea Hoinăreală și Comisia Europeană, sub patronajul comisarului Dacian Cioloș. Expoziția ce a fost vernisată astăzi 3 februarie 2014, la ora 17,00 (ora Belgiei), va putea fi vizitată până pe 13 februarie 2014.

duminică, 2 februarie 2014

Eveniment internațional de Comemorare a Holocaustului la Șimleul Silvaniei

Duminică, 26 ianuarie 2014, a avut loc la Șimleu Silvaniei, un eveniment internațional, în preziua Zilei Internaționale de Comemorare a Holocaustului. Ziua de 27 ianuarie a fost adoptată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite la cea de a 42-a sesiune plenară, prin rezoluția 60/7 din 1 noiembrie 2005, ca fiind Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului, în amintirea zilei de 27 ianuarie 1945, când lagărul de concentrare de la Auschwitz-Birkenau a fost eliberat de armata sovietică.