luni, 28 aprilie 2014

Bistrița în detalii de arhitectură - Galerie Foto

Demult nu am văzut un oraș care să aibă un centru istoric bine conservat cum este Bistrița. Poți să-ți dai seama despre acest aspect, dacă te lași purtat pe străzi și ești atent la detalii de arhitectură. Un ornament al unei clădiri vechi, o poartă, o clanță veche sau un gard de fier forjat reușesc să spună mult despre acel oraș. Și în Bistrița, poate mai mult decât în alte burguri medievale, găsești la tot pasul astfel de detalii. În avanpremiera unui articol cuprinzător despre Bistrița, vă oferim o galerie foto a celor mai interesante detalii de arhitectură. Vizionare plăcută!


miercuri, 23 aprilie 2014

Fantezie și culoare la Jibou

În fiecare primăvară, Grădina Botanică ”Vasile Fati” din Jibou încearcă să-și surprindă sutele de turiști care-i trec pragul cu un spectacol de culoare, dat de miile de lalele și alte flori. Nici în acest an, spectacolul pe care Natura ni-l oferă nu este cu nimic mai prejos. Am profitat de faptul că m-am aflat la Jibou cu ocazia cercului pedagogic al profesorilor de matematică și am vizitat Grădina Botanică. Deși am scris mai multe articole despre ceea ce cred că reprezintă atracția turistică numărul unu a județului Sălaj, sub impresia puternică a ceea ce am văzut astăzi, nu mă pot abține să scriu din nou, de data aceasta despre noile varietăți de lalele.

marți, 22 aprilie 2014

Biserica de lemn din Fildu de Sus - filmare aeriană


Știați că în județul Sălaj se află cele mai multe biserici de lemn? Chiar dacă Maramureșul este acreditat ca fiind județul bisericilor de lemn, cel puțin din punct de vedere al numărului acestora, în județul Sălaj se află cele mai multe, 68 dintre ele fiind înscrise pe lista patrimoniului național. Sunt răspândite pe întreg teritoriul județului, fiecare dintre acestea sunt adevărate opere de artă populară. Cel care le vizitează și are o oarecare aplecare spre detalii, va putea observa că fiecare dintre acestea este unică în felul ei. Însă, majoritatea vor fi de acord că Biserica de lemn ”Pogorârea Sfântului Duh” din Fildu de Sus este cea mai frumoasă și mai spectaculoasă dintre toate. 


luni, 21 aprilie 2014

Mănăstirea Humor - perlă a patrimoniului mondial UNESCO din România

Bucovina, mirificul ținut din nordul Moldovei ce abundă în peisaje de vis unele încă sălbatice și pitorești, în mănăstiri și biserici pictate sau tradiții, obiceiuri și meșteșuguri populare păstrate cu sfințenie din generație în generație, seduce orice vizitator. Nicăieri nu vei găsi atâta frumusețe ca în frescele superbelor biserici pictate de aici. Opt dintre acestea, Arbore, Humor, Moldovița, Pătrăuți, Probota, Suceava, Voroneț și Sucevița sunt incluse pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Dacă unele dintre acestea sunt celebre în țară și dincolo de granițele acesteia, ne referim aici la Voroneț, Moldovița sau Sucevița - altele sunt încă puțin cunoscute publicului larg. Una dintre aceste nestemate este fără îndoială, Mănăstirea Humor. 


duminică, 20 aprilie 2014

Tradiții de Paște pe Valea Someșului - Ciocota de la Rus

Într-o lume profund globalizată, în care importăm cu prea mare ușurință obiceiuri ce ne sunt străine, a păstra și promova tradițiile și obiceiurile locale, specifice satului românesc autentic, poate părea un demers desuet, riscant. Unele sate sălăjene mai păstrează încă obiceiuri pascale a căror origini se pierd în negura timpului. Pe Valea Someșului, în amonte, cam la jumătatea distanței dintre Dej și Jibou, se află pe malul stâng al râului, într-un cadru natural de excepție satul Rus. Aici, încă se mai păstrează un obicei de Paște inedit: Ciocota de la Rus.

Despre acest obicei, ce dă un farmec aparte Sărbătorilor Pascale, ne povestește Ana-Maria Mureșan - profesor de limba și literatura română la Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” Zalău. A acceptat provocarea lansată de blogul Foto-Travel de a aduce în atenția cititorilor săi, acest obicei specific Paștelui. Îi mulțumim și pentru pozele vechi, de epocă ce ilustrează acest articol.





sâmbătă, 19 aprilie 2014

Hristos a Înviat!

Fie ca Lumina Sfântă să vă aducă liniște, pace și prosperitate!. Cu ocazia Sărbătorilor de Paște, blogul Foto-Travel urează tuturor cititorilor și colaboratorilor un Paște Fericit alături de cei dragi!
HRISTOS A ÎNVIAT! 



vineri, 18 aprilie 2014

Galerie Foto (2) - Răstigniri Sălăjene

Vinerea de dinaintea Paștelui, cunoscută în popor ca Vinerea Mare, este ziua în care conform tradiției creștine a fost răstignit Isus. Prins prin trădarea lui Iuda, judecat și condamnat Isus a fost ulterior răstignit pe lemnul crucii alături de doi tâlhari. Zi de doliu pentru toți creștinii, este ziua în care Isus a murit pe cruce pentru păcatele neamului omenesc. În satele românești și prin extindere și în comunitățile creștine din orașe, se găsesc cruci care amintesc de jertfa din Vinerea Mare. Unele, sunt adevărate opere de artă populară, cei care le-au ridicat au fost atenți la toate detaliile. În Vinerea Mare, blogul Foto-Travel vă prezintă o galerie foto a celor mai interesante și de ce nu, mai frumoase răstigniri din satele sălăjene.



miercuri, 16 aprilie 2014

Ciocănești - satul cultural al anului, are muzeele închise în weekend

Scriam la începutul acestui an într-un articol, despre distincția primită de localitatea Ciocănești din județul Suceava de ”satul cultural al Românie în 2014”, distincție acordată de Asociația Cele Mai Frumoase Sate din România. Deși am văzut în trecere casele pictate din Ciocănești, în urmă cu câțiva ani, mi-am dorit mereu să revin, să văd pe îndelete acest muzeu în aer liber. Ocazia s-a ivit zilele trecute, când am însoțit lotul județului Sălaj la un concurs de matematică desfășurat la Iași. Am crezut că în Săptămâna Mare, voi putea să le arăt copiilor unul dintre cele mai frumoase sate din țară, ce adăpostește un muze unicat: Muzeul Ouălor Încondeiate. Am fost însă dezamăgit de modul în care înțeleg unii să facă turism în Bucovina.




sâmbătă, 12 aprilie 2014

Cetatea Almașului - vedere aeriană

Călătorul care la ieșirea din localitatea Zimbor, părăsește drumul european E81 ce leagă Zalăul de Cluj-Napoca, pentru a urma drumul național 1G ce ajunge la Huedin, va avea parte de multe surprize. În primul rând, drumul trece printr-un cadru natural pitoresc, delimitat de dealuri împădurite. Pe de altă parte, localitățile ce aparțin de cele două comune Cuzăplac și Almașu au o salbă de biserici de lemn declarate monument istoric, ce datează din secolele XVIII- XIX. Nu trebuie neglijate nici bisericile reformate din Stana sau Petrindu. Aflate în zona etnografică a Țării Călatei (Kalotaszeg), aceste localități oferă o bogăție de tradiții și obiceiuri specifice. Însă atracția principală a zonei, este Cetatea Almașului. 

Cetatea Almașului. Sursa foto: www.filmariaeriene.com


joi, 10 aprilie 2014

Zalăul prinde aripi!

Indiscutabil, noul trend în promovarea turistică a unui obiectiv, a unui oraș sau a unei zone este fotografia și filmarea aeriană. Asta pentru că-ți oferă o altă perspectivă asupra acelui obiectiv. O perspectivă pe care nu o vezi zi de zi. O perspectivă care te face efectiv să vezi cu alți ochi obiectivul sau locul cu pricina. Se spune că o imagine face cât 1000 de cuvinte. Cred că tot atât de adevărată este afirmația, potrivit căreia un film face mai mult decât 1000 de imagini. Am așteptat de multă vreme să văd Zalăul de sus. Cochetasem cu ideea de a-l vedea dintr-un avion ultraușor, însă nu s-a ivit până acum ocazia. Nu credeam că am să-l văd dintr-o filmare aeriană. Însă așteptarea a luat sfârșit, orașul meu văzut de sus este altfel decât credeam că-l știu. Te invit să-l vezi împreună cu mine.


miercuri, 9 aprilie 2014

Se lansează Cluj City Card!

Turiștii care vizitează orașul Cluj-Napoca vor putea beneficia de avantajele oferite de cardul de reduceri și gratuități CITY CARD. După modelul marilor orașe, unde conceptul de card turistic este complet funcțional, iată că a venit rândul Clujului să intre în rând cu lumea. Portalul Cluj.com organizează un eveniment de lansare a cardului, sâmbătă 12 aprilie 2014.




luni, 7 aprilie 2014

Clădirea Transilvania din Zalău redivivus!

Clădirea Transilvania din centrul istoric al Zalăului și-a redeschis porțile. Astăzi, 7 aprilie 2014, conducerea Primăriei Municipiului Zalău a invitat membrii grupului de Facebook ”Amintiri despre Zalău” să viziteze cea mai frumoasă sală a clădirii, fosta sală de bal a orașului.



duminică, 6 aprilie 2014

A venit Primăvara! Primăvara Poeziei!

Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, instituție subordonată Consiliului Județean Sălaj, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Sălaj, revista de cultură Hepehupa, Institutul Balassi din Sfântu Gheorghe și Uniunea Democrată a Maghiarilor din România, organizează la Zalău în perioada 11-12 aprilie 2014, cea de a XIV-a ediție a Festivalului ”Primăvara Poeziei”. 



sâmbătă, 5 aprilie 2014

Cheile Turzii - filmări aeriene

Prietenii și colaboratorii noștri de la Ghid Video Turistic și Filmări Aeriene, surprind din nou prin postarea unui filmuleț spectaculos realizat la Cheile Turzii. Obiectiv turistic important, situat în munții Trascăului, la câțiva kilometri de Turda, spectaculoasele Chei ale Turzii se întind pe o lungime de 3,5 kilometri de-a lungul râului Hășdate. 


Cheile Turzii în lumina apusului de soare. Sursa foto: www.filmariaeriene.com

miercuri, 2 aprilie 2014

Program turistic pentru promovarea bisericilor fortificate

Am spus-o de mai multe ori și am să o repet tot timpul. Unul din atributele Transilvaniei este multiculturalitatea, conviețuirea pașnică în același spațiu a mai multor etnii. Cum ar arăta Transilvania fără maghiari? Dar fără sași sau șvabi? Cu siguranță ar fi mai săracă! Cultura, arta, arhitectura, spiritualitatea, etnografia, tradițiile și obiceiurile, mentalitatea, modul de a fi în ultimă instanță al ardelenilor, este un mix al culturilor națiunilor respective.


Biserica fortificată din Cristian / Grossau . Sursa foto: www.povestisasesti.com

Regal de poezie la Zilele Caiete Silvane

Cea de a VII-a ediție a Zilelor Caiete Silvane, eveniment cultural devenit tradițional, organizat în fiecare an la Zalău de către Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Revista și Editura ”Caiete Silvane”, în parteneriat cu Consiliul Județean Sălaj și Primăria Municipiului Zalău, s-a desfășurat în zilele de 28 - 29 martie 2014 la Zalău și Bobota. Alegerea unei alte locații pe lângă cea din Zalău, face parte din strategia organizatorilor de a duce actul cultural aproape de comunitate, aproape de cetățeni. Alegerea localității Bobota nu este întâmplătoare, acolo s-a născut la data de 20 mai 1914, seniorul Corneliu Coposu. 


marți, 1 aprilie 2014

Ungaria - prezență activă la Touristica

Spuneam într-un articol precedent că singura prezență internațională la Târgul de TurismTouristica, organizat de către Agenția Libero Events în perioada 21-23 martie 2014, a fost cea a țării vecine: Ungaria. Prezența Oficiului de Turism al Ungariei sau a unor localități din țara vecină la târg, nu surprinde pe nimeni, cunoscute fiind conexiunile istorice, lingvistice sau culturale între românii și ungurii din Transilvania. Unde mai pui și faptul că zone turistice ale Ungariei sunt apreciate de turiștii români sau că rutele spre țările din vestul Europei trec prin Ungaria.