duminică, 27 ianuarie 2013

Planeta Košice - Capitala Culturală a Europei (II)


Ceremonia de Deschidere a proiectului ”Košice 2013 – Capitală Culturală Europeană” ce s-a desfășurat în perioada 19-20 ianuarie 2013, a cuprins o serie de activități culturale remarcabile ce marchează începutul unui an cultural ce se vrea a fi deosebit de prolific.


Datorită multitudinii de evenimente ce au avut loc în aceste zile, era practic imposibil să participi la toate, mai ales că unele se derulau simultan. Nu am mers la Košice cu scopul declarat de a participa la evenimentele culturale, ci mai degrabă pentru a descoperi frumusețile orașului și pentru a surprinde atmosfera generală într-o zi atât de importantă.

vineri, 25 ianuarie 2013

Planeta Košice - Capitala Culturală a Europei (I)



Alături de Marsilia-Provence, orașul slovac Košice este în acest an desemnat de către Consiliul de Miniștri al Uniunii Europene, să fie Capitală Culturală Europeană. Încă de la debutul programului, în 1985, acest statut a adus pentru fiecare oraș desemnat, nenumărate beneficii în primul rând culturale dar și turistice. Conform unor studii, titlul de Capitală Culturală Europeană are impact pe termen mediu și lung din punct de vedere cultural dar și socioeconomic, atât pentru orașul în cauză dar și pentru regiunea în care acesta se află. Afluxul de turiști a crescut în în medie cu 12 % în acele zone în care orașele aveau statut de capitală Culturală Europeană. Dar poate cel mai important impact, este cel al vizibilității pe plan extern pe care orașul în sine și de cele mai multe ori regiunea și chiar țara, îl obțin.
Logo-ul Programului Košice - Capitală Culturală Europeană. Sursa foto: www.http://www.kosice2013.sk

marți, 22 ianuarie 2013

Impresii de călătorie (33) - Košice


Košice, al doilea oraș al Slovaciei după capitala Bratislava este un puternic centru industrial, renumit prin oțelăria US Steel Košice. Situat pe râul Hornád în partea de est a țării, aproape de granița cu Ungaria, Košice este centrul economic și cultural al regiunii. Trei universități, diverse eparhii, teatru de stat, multe muzee și galerii – toate fac din oraș un pol cultural și educațional important al Slovaciei.


miercuri, 16 ianuarie 2013

Călătorii imaginare (7) - Noua Europă a lui Michael Palin - ultimul episod


Ultimul episod al documentarului BBC, ”Noua Europă a lui Michael Palin” prezintă o incursiune în ultimele trei țări din fostul spațiu dominat, până la căderea Zidului Berlinului, de comunism: Slovacia, Cehia și Germania de est.
Episodul intitulat simplu: ”Sfârșitul călătoriei” începe în decorul alpin al Munților Tatra din Slovacia. 

Traseul parcurs prin Slovacia, Cehia și Germania de est. Sursa foto: http://www.palinstravels.co.uk/

Aici, în Slovacia – una dintre cele mai tinere țări din Europa, după desprinderea de Cehia – asistă într-un sat de munte la un ritual pe care vest-europeni l-ar putea caracteriza barbar, dar care se mai practică în țările din est: tăierea porcului. Participă mai mult de curiozitate la curățarea porcului și la prepararea cârnaților în stil tradițional. La masă, la ”pomana porcului” poartă o discuție interesantă cu sătenii, legată de felul în care este percepută libertatea dobândită de Slovacia. Intrarea acesteia în UE a ajutat-o să iasă de sub umbrela Cehiei, iar dezvoltarea turismului în zona Munților Tatra poate fi o oportunitate.

duminică, 13 ianuarie 2013

România văzută de mine: Sighișoara medievală


Unul dintre cele mai frumoase orașe medievale din Transilvania, Sighișoara este situat în centrul României pe malul râului Târnava Mare, în județul Mureș. Așezarea geografică îi conferă orașului o poziție cheie pe valea Târnavei Mari, fiind un important nod rutier și feroviar. Orașul este străbătut de drumul european E60 ce leagă Oradea de Constanța și de drumul european E81 ce leagă Satu-Mare de Constanța.

sâmbătă, 12 ianuarie 2013

Capitale Culturale Europene



Titlul de Capitală Culturală Europeană (CCE) este oferit de către Parlamentul European unui oraș, pentru un an de zile. Programul a fost inițiat cu scopul declarat de a apropia popoarele Europei și de a celebra contribuția orașelor la dezvoltarea culturii. Titlul de Capitală Culturală Europeană, poate fi pentru un oraș o oportunitate de a genera beneficii culturale, sociale și economice pe termen mediu și lung. Pe termen scurt, acest statut schimbă în bine imaginea pe care orașul a avut-o și-i crește considerabil vizibilitatea pe plan internațional.


Marsilia și Košice - Capitale Culturale Europene în 2013. Sursa foto: www.europarl.europa.eu

joi, 10 ianuarie 2013

Călătorii imaginare (6) - Noua Europă a lui Michael Palin VI


Penultimul episod al documentarului BBC ”Noua Europă a lui Michael Palin”   se intitulează ”La pas prin Polonia”Cea mai mare dintre țările fostului Pact de la Varșovia, Polonia, a avut o istorie tumultoasă. După ce în Evul Mediu a fost, prin unirea cu Lituania, unul dintre cele mai mari regate europene, țara a fost aproape desființată de pe hartă în 1939 când a fost invadată din vest de Germania nazistă iar din est de Rusia comunistă. După anii grei de ocupație comunistă, Polonia a renăscut grație credinței și mișcărilor sindicale din anii 70. Astăzi, este o țară prosperă, care a știut cum să gestioneze ”moștenirea comunistă” și cum să-și creeze loc în marea familie europeană.

Traseul prin Polonia, Slovacia și Germania de est. Sursa foto: http://palinstravels.co.uk/static-206

luni, 7 ianuarie 2013

Călătorii imaginare (5) - Noua Europă a lui Michael Palin V


Documentarul BBC ”Noua Europă a lui Michael Palin”, realizat de cunoscutul om de televiziune Michael Palin, continuă cu cel de al V-lea episod: ”Vara Baltică”. Este vorba de o incursiune în cele trei țări baltice desprinse din URSS în 1991: Estonia, Letonia și Lituania. Epidodul începe cu Palin dându-se jos dintr-un elicopter, într-o fostă bază militară sovietică. Timp de 50 de ani, Uniunea Sovietică a dominat militar și economic aceste mici țări cu deschidere la Marea Baltică. 
Traseul parcurs prin țările baltice. Sursa foto: http://www.palinstravels.co.uk/

sâmbătă, 5 ianuarie 2013

Călătorii imaginare (4) - Noua Europă a lui Michael Palin - IV


”De la Dunăre la Nipru” este titlul celui de al 4-lea episod al documentarului BBC ”Noua Europă a lui Michael Palin”. În acest episod, renumitul realizator călătorește în alte două țări din fostul bloc sovietic: Ungaria și Ucraina.

Traseul parcurs prin Ungaria și Ucraina. Sursa foto: http://www.palinstravels.co.uk/
Călătoria începe prin traversarea Dunării din localitatea Štúrovo din Slovacia în Esztergom din Ungaria. În urmă cu aproape 100 de ani, în această parte Dunărea era un fluviu intern al Ungariei, acum este frontieră internațională. Întreg episodul este marcat de frustrarea ungurilor care datorită înfrângerii din Primul Război Mondial au pierdut la Trianon două treimi din teritoriul pe care-l aveau înainte. Catedrala din Esztergom este prezentată ca fiind unul din locurile în care mândria și patriotismul ungar sunt pregnante. Aici, Szent István Király, primul rege creștin era încoronat acum 1000 de ani.

miercuri, 2 ianuarie 2013

Impresii de călătorie (32) - Anul Nou printre românii din Spania - II


Provincia Castellón este una dintre cele trei provincii (alături de Valencia și Alicante) ale Comunității Autonome Valencia.  Este situată în estul Spaniei, pe coasta Mării Mediterane, cunoscută și sub numele de Costa del Azahar, într-o zonă ce se remarcă prin vaste livezi de portocali. Provincia este recunoscută și prin faptul că aici se găsește cea mai mare comunitate românească din Spania.

Statuia ce te întâmpină la intrarea în oraș

Orașul reședință al provinciei este Castellón de la Plana (în spaniolă) sau Castelló de la Plana (în valenciană). De fapt în întreaga provincie autonomă Valencia, inscripțiile sunt bilingve, în spaniolă  și catalană / valenciană.  Cu o populație de peste 180.000 de locuitori, este cel mai mare oraș al provinciei.
Orașul este datat din 1251, după cucerirea regatului maur de către Jaime I de Aragon. În secolul al XIX-lea zidurile ce înconjurau orașul au fost dărâmate și orașul a început să se extindă. Proces a fost întrerupt de războiul de independență împotriva lui Napoleon. Orașul s-a dezvoltat treptat, azi fiind unul modern.

marți, 1 ianuarie 2013

Impresii de călătorie (31) - Anul Nou printre românii din Spania - I


Spania a devenit în ultimii ani foarte atractivă pentru români. Foarte mulți conaționali de ai noștri au căutat pe tărâm spaniol un trai mai bun pentru ei și familiile lor. Așa se face că după integrarea României în Uniunea Europeană, sute de mii de români, au părăsit țara și s-au stabilit pe coastele însorite ale Spaniei. Chiar dacă sunt răspândiți prin toată țara, în regiunea Valencia și mai cu seamă în provincia Castellón sunt cei mai mulți. După unele statistici, 44% dintre străinii din această provincie, sunt români.


Am avut șansa să vizitez o parte din provincia Castellón. De la Valencia, până în centrul provinciei, sunt aproximativ 70 de kilometri. Infrastructura rutieră este în această parte a Spaniei una de excepție, multe din drumuri realizându-se cu forță de muncă românească. Drumul urmează linia țărmului, pe zeci de kilometri nu vezi decât plantații de portocali sau măslini. Această regiune a Spaniei este renumită pentru livezile sale, portocalele de aici sunt printre cele mai bune. Drumul trece pe lângă localități cochete și sate pitorești: Sagunt, Almenara, Xilxes etc.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...