Au trecut 7 săptămâni din acest an școlar. S-a încheiat primul modul, pardon... primul interval de învățare. Nici nu mai știi cum să-i spui. Nu era mai simplu cu trimestre sau semestre? Până la urmă dascălii se vor obișnui și cu această structură, e al doilea an în care se aplică. Întrebarea este dacă "specialiștii" din educație vor studia impactul acestei structuri, în rândul elevilor și al dascălilor. Sau ne ghidăm după zicala mioritică, transformată de regimul de tristă amintire în virtute - "pauzele lungi și dese / cheia marilor succese".
- Impresii de călătorie
- Sălajul Turistic
- România văzută de mine
- Interferențe culturale
- Muzeele Lumii
- Patrimoniul UNESCO
- Orașul meu...
- Cronică de carte
- Capitală Culturală Europeană
- Motive pentru a vizita...
- Colaboratori
- Interviuri
- Meșteșuguri tradiționale
- Mass-media
- Hoinar prin Salaj
- Proiecte fotografice
- Evenimente culturale
- Cogito Ergo Sum
- Istoria fotografiei
- Proiecte fotografice
- Târguri și festivaluri
- Galerie Foto
- Oameni și locuri
- Biserici de lemn
- IA
sâmbătă, 28 octombrie 2023
joi, 26 octombrie 2023
FIAT LUX: mai este cravata un accesoriu la modă?
Cravata, o piesă emblematică a modei masculine, un accesoriu ce pune în evidență eleganța masculină, pare să nu mai fie la modă. Dacă altădată aproape toți bărbații purtau cravată atunci când îmbrăcau un costum, azi se pare că nici măcar cei ce ocupă funcții importante nu o mai poartă. Și asta nu se întâmplă la birou, acolo unde îți permiți să stai, poate, mai lejer. Se întâmplă des, ba chiar se pare că a devenit o modă, ca bărbați "importanți" (prin funcțiile pe care le ocupă) să apară la evenimente oficiale în costum dar fără cravată.
marți, 17 octombrie 2023
COGITO ERGO SUM: Prăpastia între generații
Mi se pare doar mie că prăpastia între generații se adâncește din ce în ce mai mult? Mă refer de data aceasta doar la hobby-urile noastre, ale adulților vis-a-vis de cele ale tinerilor... Lucrez într-un cadru extrașcolar și nonformal cu un grup de tineri, liceeni, tare faini. Într-un exercițiu de cunoaștere, prind și eu mingea aruncată de unul dintre elevi și sunt provocat să spun care sunt pasiunile, hobby-urile mele. ”Sunt pasionat de fotografie și filatelie” zic eu. Dau să arunc mingea mai departe, însă tinerii mă întreabă: ”Ce este filatelia?”. M-am blocat în prima fază, apoi după ce mi-am revenit, amintindu-mi că discut cu reprezentanți ai generațiilor Z și Alfa (așa am înțeles că se numesc cei născuți după 2010, a căror părinți sunt din generația Milenials), le-am explicat într-un mod simplist: ”Păi, filatelia este pasiunea de a colecționa timbre”. Un alt elev prinde curaj și mă întreabă: ”Ce e acela un timbru?”. Acum ziceți voi, cum vine asta? Chiar nu mă așteptam la o astfel de întrebare... Realizez brusc că de fapt, nimeni nu mai trimite scrisori, iar majoritatea coletelor sau plicurilor expediate, prin diferite firme de curierat, nu trebuie francate cu timbre. Să nu cumva să mă întrebați ce înseamnă ”a franca”! :)
luni, 2 octombrie 2023
CORBU: Sunet, Lumină și Cuvânt reunite într-o trilogie artistică
Vineri, 29 septembrie 2023, în cadrul evenimentului global Nocturna Bibliotecilor, Sergiu CORBU Boldor a prezentat, în premieră la Zalău, o trilogie artistică constând din spectacolul sonor ”Fereastra” dedicat lui Victor Brauner, expoziția de fotografie analog ”Senzualitate Primitivă” și setul de foto-poeme ce face legătura cu fotografiile expuse. Rezumând, avem Sunet, Lumină și Cuvânt.