sâmbătă, 6 octombrie 2012

România văzută de mine (6) - Book Show Cluj-Napoca


Clujul este un oraș cultural. Dovadă multitudinea de evenimente ce au loc aici. Aproape că nu există zi în care să nu aibă loc un eveniment cultural, muzical, turistic. Pe site-ul orasulcluj.ro  cei interesați pot să se informeze în legătură cu ceea ce urmează să se întâmple. Unul dintre evenimente mi-a atras atenția și datorită faptului că se desfășoară într-un loc inedit. Este vorba de Book Show – un târg de carte organizat de LiberoEvents și Wow Group. Sub genericul ”Târgul de carte și lectură pentru suflet” aici se desfășoară în perioada 4-7 octombrie 2012 evenimente culturale de excepție.

   


De ce este deosebit acest târg de carte și ce aduce nou în domeniu? În primul rând locația aleasă. Este vorba de Hotel Continental sau Conti cum îi mai spun clujenii. Hotelul, o clădire reprezentativă a orașului este situat în Piața Unirii, vis-a-vis de Librăria Universității. 




Este o construcție în stil eclectic datând de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Arhitectul acesteia clădiri ce impresionează și astăzi prin somptuozitate și bogăția ornamentelor, este la fel de celebru. Pákey Lajos (1853-1921) este un arhitect clujean cu studii la Budapesta și Munchen. Ca arhitect principal în orașul său natal Cluj, a contribuit la dezvoltarea urbanistică a orașului la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX. Soclul statuii ecvestre a lui Matei Corvin din centrul orașului, poartă semnătura arhitectului. De altfel, pentru această lucrare a fost distins cu Ordinul Franz Iosif în grad de cavaler.



Hotelul Continental sau New York – așa cum s-a numit inițial a fost de la început construit cu un parter somptuos unde a funcționat mai mult de o jumătate de secol o elegantă cafenea. Aici oameni de cultură și de presă ai Clujului interbelic dar și de după război, s-au întâlnit și și-au pus în practică ideile. Se spune că aici ar fi băut ultima cafea premierul Octavian Goga în drum spre Ciucea. În istoria recentă, Hotelul Continental a fost martorul masacrului din decembrie 1989, aproape de zidurile sale murind oameni pentru libertate. Din păcate, acestă clădire emblematică a Clujului se distruge văzând cu ochii. Proprietarul actual, compania Ardeleana din Alba Iulia intenționează să transforme hotelul într-un spațiu comercial. Deși se pare că există aprobările necesare (conform revistei Gazeta de Cluj) lucrările trenează ceea ce duce la degradarea accentuată a imobilului. Pereții sunt scorojiți, pictura de pe tavan se desprinde, ornamentele se distrug. 







Al doilea motiv pentru care ar trebui să vă grăbiți să treceți pragul târgului de carte de aici, este acela că există o sumedenie de cărți bune la prețuri decente, chiar foarte mici. Expun aici edituri prestigioase cum ar fi: Presa Universitară Clujeană, Casa Cărții de Știință, Eikon, Herald, Hasefer, Argonaut, Mega, Curtea Veche și multe altele. În atmosfera dată de decorurile celebrei cafenele, cu pereții scorojiți, cartea se simte se pare la ea acasă. La fel ca și cafeneaua lăsată în paragină, gustul pentru lectură al românilor este pe cale de dispariție. Generațiile actuale preferă digitalizarea, asta dacă mai citesc ceva. Nu știu nimic (sau pardon – aproape nimic) despre ce înseamnă să ții o carte în mână, să simți cu degetele hârtia din care e confecționată, să simți mirosul de cerneală. Oare vor ajunge până acolo încât atunci când vor avea o carte în mână o vor suci pe toate părțile căutându-i ...tastatura? Dați-mi voie să cred că mai e o șansă. Ceea ce se întîmplă în aceste zile la Cluj la Book Show este o dovadă în acest sens.




Am văzut cărți interesante, autori valoroși. Printre acestea mi-a atras atenția două titluri. O carte are pe copertă Porta Praetoria de la Porolissum, castru roman aflat la câțiva pași de Zalău. Sub titlul ”Identități culturale locale și regionale în context european” aceasta conține studii de arheologie și antropologie istorică și îi este dedicată în memoriam lui Alexandru V. Matei (1953-2010) – regretatul director al Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău. 


Un banner și o altă carte mi-a tras atenția: ”Cluj contra Cluj. Istoria celui mai vechi derbi local din România Universitatea- CFR 1907” – autori Tiberiu Fărcaș și Bogdan Stanciu. În zilele noastre când rivalitatea suporterilor trece dincolo de stadion și uneori degenerează în conflictre violente, apariția unei astfel de cărți este salutară.


Îmi place mult ideea de a expune carte într-un astfel de spațiu nonconformist. În spațiile mari ale parterului celebrului ”Conti”, sub lustrele ce mai păstrează încă nostalgia vremurilor de mult apuse, sub bolțile și stucaturile tavanelor, acolo unde era pe vremuri recepția, se găsește un inedit loc de lectură.


Al treilea motiv pentru care trebuie vizitat parterul Hotelului Continental, este acela că aici, printre cărți și CD-uri cu muzică bună, există și o expoziție de pictură. Printre artiștii ce expun aici se numără și colega mea, doamna Iuga Mariana, profesor de istorie la Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” Zalău. Știam de pasiunea dumneaei pentru pictură, i-am admirat de multe ori operele de artă - semnate Negreanu - în sala profesorală, dar nu credeam că va avea parte de o expoziție atât de inedită la Cluj. Nu sunt specialist în artă, nu vreau să mă pronunț asupra tablourilor dar știu că ”ochii minții” mele sunt încântați de ceea ce văd. 


Cu o tematică preponderent florală, tablourile sunt vii, au o cromatică deosebită. Tablourile expuse spre vânzare sunt compoziții din anii 2011-2012. Denumirea acestora demonstrează sensibilitatea artistei: ”Dansul macilor”, ”Toamnă Ireală”, ”Parfum de primăvară”, ”Cârciumărese”, ”Flori de lumină”, ”Pata de culoare”







Seria de tablouri ”Iriși” este de asemenea foarte frumoasă. 



Prețurile deși par mari, nu reușesc să surprindă în întregime cantitatea de muncă și talent înmagazinate în picturi. Și până la urmă...frumosul costă. Tablouri ale artistei pot fi admirate on-line pe site-ul tablouri de vis .  Pe când o expoziție similară și în Zalău?




Iată așadar trei motive pentru a vă grăbi să vizitați Book Show – târgul de carte și lectură pentru suflet.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...