sâmbătă, 1 decembrie 2012

România văzută de mine - Top 10 destinatii turistice



Am lansat provocarea de a realiza un Top 10 al celor mai frumoase destinații românești, fără să știu ce dificil îmi va fi să fac alegerea. Sunt atâtea și atâtea locuri frumoase în țara aceasta, încât orice alegere aș face, vor rămâne în afara topului destinații deosebite. Sunt locuri pe care nu le-am vizitat niciodată (deși îmi doresc), deci nu pot scrie despre ele; sunt altele pe care le-am văzut dar nu le-am fotografiat, nu ar avea farmec să scriu fără să ilustrez cu imagini cele spuse; sunt locuri aproape de mine (în orașul meu sau în județ), aș fi considerat foarte subiectiv dacă le-aș alege. Așa că îmi rămân (încă multe) destinații din care trebuie să aleg doar 10. Vreau să cuprind în top acele locuri, acele destinații care mi-au plăcut cel mai mult, care m-au impresionat, care au ceva de oferit din punct de vedere turistic.

De ce un top al destinațiilor românești? Pentru că România este frumoasă (este deja un șablon), este paradoxală, este țara pe care o iubești și o urăști în același timp. Este țara de care fugi, în călătorii mai mult sau mai puțin îndepărtate dar la care te întorci cu drag, pentru că aici este acasă. Este țara pe care o redescoperi în fiecare zi, de care îți amintești cu drag atunci când ești departe, de care te saturi când stai mai mult de o jumătate de an. Este țara de care sunt mândru, pe care vreau să o promovez, pe care aș vrea să o vadă toți oamenii. Este variată ca relief, ca obiceiuri și datini, ca religie și arhitectură, ca infrastructură turistică. Este țara mea, este România mea. Te invit să o cunoști îndeaproape.

Și pentru că provocarea a fost lansată, iată care sunt cele mai interesante  destinații românești, considerate de mine demne de a face parte din Top 10:

10. Ploiești
Am fost în Ploiești o singură dată, în iarna lui 2009. Având câteva ore bune până să înceapă reuniunea la care eram delegat, am avut timp să vizitez pe îndelete orașul. Sau mai bine zis, zona centrală a acestuia. M-am plimbat pe străduțele întortocheate, ajungând de unde am pornit, înțelegând în sfârșit zicala ”o întorci ca la Ploiești”. Arhitectura urbană a caselor vechi este minunată. Ai impresia uneori că ești în secolul trecut într-un târg de provincie. Orașul are câteva muzee, unice prin colecțiile pe care le oferă. Am vizitat ”Casă de Târgoveț”, o superbă casă muzeu din secolul XVIII ce a aparținut lui Hagi Prodan – un influent negustor al Ploieștiului. Casa cu o arhitectură ce îmbină motive românești cu cele orientale, adăpostește o expoziție permanentă sub forma unui interior specific unui negustor bogat din secolele XVIII-XIX. Icoana de hagiu, datată 1819 a fost adusă de Hagi Prodan de la Ierusalim. Muzeul Ceasului ”Nicolae Simache” este unic la nivelul țării. Muzeul funcționează într-o clădire monument de arhitectură din secolul al XIX-lea și adăpostește o impresionantă colecție de ceasuri de toate felurile. De la ceasuri de mână, la medalioane și ceasuri-bijuterii, de la ceasuri de birou până la pendule de perete sau tablouri-ceas. Aici vei fi impresionat de complexitatea mecanismelor, de varietatea exponatelor și de spectaculozitatea stilurilor artistice ale acestora. Muzeul adăpostește ceasuri care au aparținut unor personalități cum ar fi Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu, regii Carol I și Mihai I, țarul Alexandru al II-lea, istoricul Nicolae Iorga sau pictorul Teodor Aman.







9. Ținutul secuiesc
Deși nu este o structură administrativă, teritoriul fiind împărțit între județele Covasna, Harghita și o parte a județului Mureș, se individualizează de restul regiunilor țării printr-o unitate lingvistică, etnografică și religioasă. Dincolo de disputele politice, ce reaprind periodic spiritele între români și maghiari, zona este de o frumusețe rară și are un potențial turistic remarcabil. Ținutul Secuiesc (Székelyföld – în maghiară)  este recunoscut pentru peisajele montane, stațiunile balneare cu izvoare de ape minerale dar și pentru patrimoniul cultural bogat. Aici se găsesc unele dintre cele mai valoroase elemente de patrimoniu arhitectural ce se împletesc cu un bogat patrimoniu etnografic. Cu ce impresionează Ținutul Secuiesc? Cu zone etnografice unice ca cea de la Corund – vestită prin ceramica pictată cu motive geometrice și florale; cu cel mai mare loc de pelerinaj catolic din estul Europei – cel de la Șumuleu Ciuc; cu impresionanta salină de la Praid; cu stațiuni balneare aflate în zone mirifice cum sunt cele de la Sovata, Borsec sau Covasna; cu porți monumentale sculptate în lemn (asemănătoare celor din Maramureș); cu orașe deosebit de frumoase în care abundă stiluri arhitectonice diferite: gotic, eclectic, secesionist sau neoclasicist; cu rezervații naturale splendide ca cea a lacului Sfânta Ana; cu biserici deosebite – unele adevărate monumente de arhitectură cum este cea de la Dârjiu (aflată pe lista UNESCO); cu formidabila Cetate Lăzarea sau cu Mănăstirea franciscană de la Lăzarea; cu biserici impunătoare ca cea din Ditrău. Lista poate continua, acest ținut are multe de oferit, rămâne doar să-l descoperi. 







8. Maramureșul istoric
Maramureșul este o destinație turistică de top apreciată de turiștii români și străini deopotrivă. Aici s-au păstrat nealterate obiceiuri, datini și ritualuri străvechi. Ascunse printre munți, găsești sate pitorești cu oameni calzi și primitori dar mândri și dârji. Cine nu a auzit de Cimitirul Vesel de la Săpânța – o întreagă istorie a satului sculptată pe crucile mormintelor din cimitir, sau de maiestuoasele biserici de lemn, unele dintre ele aflate în patrimoniul mondial UNESCO? Orașe precum Baia-Mare sau Sighetu Marmației te cuceresc imediat cu centrele lor istorice bine conservate, Valea Izei, a Marei sau a Veserului sunt tot atâtea destinații turistice, care mai de care mai spectaculoase. Maramureșul abundă în muzee de tot felul: Muzeul de Mineralogie din Baia-Mare este cu totul deosebit, Planetariul Baia-Mare de aici oferă un grandios spectacol al bolții cerului iar muzeele de etnografie din Baia-Mare sau Sighetul Marmației sunt de-a dreptul minunate. Muzeul Victimelor Comunismului de la Sighetu-Marmației este un obiectiv obligatoriu de vizitat dacă vrei să înțelegi o fărâmă din Gulagul românesc. Maramureșul este celebru în întreaga lume și datorită porților sculptate, adevărate bijuterii arhitectonice, a portului popular, a muzicii tradiționale sau a țuicii de fructe numită aici ”horincă”.







7. Mănăstirile pictate din Bucovina
Mi-a fost imposibil să aleg una din aceste bijuterii ale artei și arhitecturii – cum sunt considerate mănăstirile pictate din nordul Bucovinei. La fel ca și în cazul bisericilor de lemn din Maramureș, un clasament al acestora ar fi incorect și foarte greu de realizat. Adevărate locuri de refugiu în vremuri de restriște, mănăstirile au constituit locul în care cultura, limba și datinile românești s-au păstrat nealterate. Mănăstirile bucovinene sunt remarcabile datorită frescelor exterioare păstrate din perioada medievală. Deși se respectă canoanele iconografice bizantine, fiecare pictor a interpretat scenele biblice în feluri diferite. Folosind culori ca ”albastrul de Voroneț” (unii spun că cel mai frumos ”albastru de Voroneț” se află la Sucevița) sau ”roșu de Humor” pictorii au descris poveștile biblice dar și scene istorice. Trebuie neapărat să vezi cu ochii tăi Mănăstirea Voroneț - ctitorie a marelui voievod Ștefan cel Mare - pentru a admira monumentale ”Judecată de apoi” de pe fațada vestică sau scenele istorice pictate pe peretele sudic; trebuie să vezi cu ochii tăi Mănăstirea Sucevița, încadrată de ziduri fortificate și să admiri impresionanta ”scară a Sf.Ioan din Sinai” de pe fațada sudică sau ”rugăciunea tuturor sfinților” de pe absida sudică; trebuie să vezi cu ochii tăi Mănăstirea Moldovița - cu cea mai bine conservată pictură exterioară – cu scene biblice de un realism tulburător; trebuie să vezi cu ochii tăi Mănăstirea Humor pentru a admira scena ”judecății de apoi” de pe peretele vestic și bolta exonartexului. Numai așa vei putea înțelege de ce sunt atât de speciale aceste mănăstiri incluse alături de mănăstirile Arbore, Pătrăuți, Probota și Suceava pe lista patrimoniului mondial UNESCO.









6. Castelul Peleș
Din punctul meu de vedere, Castelul Peleș este cel mai frumos castel din România, poate și datorită faptului că este într-o stare de conservare excelentă. Construit la inițiativa lui Carol I, primul rege al României, între anii 1873-1914 acesta a servit drept reședință de vară regilor României. Naționalizat de guvernul comunist în 1948 și transformat în muzeu între anii 1953-1975 și 1990 – până azi, castelul Peleș este retrocedat în anul 2007 Maiestății Sale Regele Mihai I al României. Adăpostește impresionante colecții de sticlărie, argint, orologerie, vitralii și ceramică ce pot fi admirate tot timpul anului. La Peleș au loc numeroase evenimente culturale, concerte sau expoziții temporare cum este cea dedicată lui Gustav Klimt (până în 15 decembrie 2012). Alături de Castelul Peleș se află și Castelul Pelișor, construit între anii 1889-1903 de către regele Carol I și a fost destinat principilor moștenitori. Întregul edificiu poartă amprenta Reginei Maria care a supravegheat mobilarea și decorarea acestuia. Luxul ansamblului, considerat a fi cel mai frumos din Balcani, este copleșitor. Aici totul se identifică cu istoria regalității române și cu destinul acesteia.








5. Sibiu
Poate cel mai frumos oraș baroc al României, Sibiul atrage ca un magnet turiști din țară sau de peste hotare. Capitală Culturală Europeană în 2007, Sibiul și împrejurimile sale sunt printre cele mai vizitate zone ale țării. Arhitectura urbană este remarcabilă, centrul istoric este perfect conservat și se află într-un proces de înscriere pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Cine vizitează cel puțin odată centrul istoric al orașului nu va uita prea curând monumentala Piața Mare străjuită de grandiosul Palat Brukenthal – ce adăpostește o impresionantă colecție de artă, de Biserica parohială romano-catolică și de Turnul Sfatului ce asigură trecerea spre Piața Mică; nu va uita ansamblul clădirilor ce delimitează Piața Mică – una dintre cele mai frumoase piețe din țară – cu celebrul Pod al Minciunilor; nu va uita arhitectura deosebită a Bisericii evanghelice-luterane – adevărata casă memorială a saxonilor. În Sibiu se află unul dintre cele mai reprezentative muzee ale Transilvaniei și cel mai de seamă  muzeu etnografic al României: Muzeul Astra. Este un complex ce cuprinde: Muzeul de Etnografie și Artă Populară ”Emil Sigerus” – ce își propune salvarea, conservarea și promovarea patrimoniului cultural și imaterial al minorităților etnice din Transilvania; Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA – cea mai mare expoziție etnografică în aer liber din Europa (aici se găsește strămutată Biserica ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Bezded, județul Sălaj); Muzeul Civilizației Transilvane ASTRA ce reprezintă o impresionantă colecție de obiecte de cult, ceramică, port popular.








4. Lacul Roșu și Cheile Bicazului
Lacul Roșu este unul dintre cele mai spectaculoase lacuri din țară. Se află la poalele Munților Hășmașu Mare, aproape de intrarea în defileul ce desparte Moldova de Transilvania. Buștenii care ies din lac, imaginea munților din jur ce se oglindesc în apele sale, cărările ce înconjoară lacul, toate oferă una dintre cele mai frumoase imagini. Aici este obligatoriu să faci o plimbare cu barca pe lac înainte de a savura un suc alături de delicioșii colaci secuiești la una din terasele de pe mal. Cheile Bicazului, sunt poate cele mai spectaculoase chei din țară. Șoseaua care leagă Transilvania de Moldova se avântă printre stâncile ce stau să cadă, într-o șerpuire nemaipomenită, însoțind apele repezi ale râului Bicaz. Uneori ai impresia că ești într-un tunel, te minunezi de imaginea spectaculoasă a pereților verticali de stâncă. Aici poți să înțelegi pe deplin frumusețea și maiestuozitatea naturii. În chei se găsește un bazar de unde poți cumpăra diverse produse specifice zonei, alături de tot felul de chinezării. Patrimoniul natural al zonei este protejat prin Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș.








3. Castelul Bran
Poate cel mai mediatizat castel din România, asta și datorită mitului lui Dracula creat de către Bram Stoker, Castelul Bran este impresionant. Stă cocoțat pe un vârf de stâncă deasupra trecătorii Bran – una dintre cele mai importante trecători transcarpatice. Castelul a fost construit în 1377 de către regele maghiar Ludovic I de Anjou din considerente strategice și a rămas în stăpânirea regatului ungar până în 1412 când trece, pentru o scurtă perioadă de timp, în administrarea lui Mircea cel Bătrân, domnul Țării Românești. În 1448 castelul se află sub domnia lui Iancu de Hunedoara - rege al Ungariei – pentru ca mai târziu să intre în posesia brașovenilor contra unui împrumut acordat regelui maghiar Vladislav II Jegello. Pe la Bran a trecut și primul unificator al românilor – Mihai Viteazul în drumul său spre Alba iulia. Din 1612, cetatea trece sub controlul principelul Transilvaniei  Báthory Gabriel, pentru ca să revină din nou sub administrarea Brașovului 150 de ani mai târziu. Istoria zbuciumată a castelului continuă cu intenția de predare a acestuia de către brașoveni, împăratului Carol I al Austro-Ungariei, zădărnicită însă de finalul primului război mondial și de Unirea tuturor românilor la 1 Decembrie 1918. Castelul revine reginei Maria, care și-a pus amprenta asupra lui. Devenit reședință regală de vară, castelul suferă transformări arhitectonice importante sub arhitectul Karel Liman, același care a proiectat și Peleșul. Castelul a fost cedat prin testament principesei Ileana. Este emoționantă povestea testamentului Reginei Maria care cerea ca după moarte inima să-i fie depusă în capela de la Balcic. După cedarea Cadrilaterului Bulgariei în 1940, caseta cu inima Reginei Maria este adusă la Bran. Aflat în prezent în proprietatea lui Dominic de Habsburg, unul dintre cei 6 copii ai principesei Elena,  castelul este astăzi muzeu privat. Indiferent de proprietarul pe care l-a avut, Castelul Bran este martorul tăcut a peste 630 de ani de istorie a acestui minunat colț de țară. Este, din punctul meu de vedere unul dintre promotorii turismului românesc.








2. Rîmetea -  Colțești
Rareori mi-a fost dat să văd un sat atât de frumos ca Rîmetea. Cunoscut și sub numele unguresc de Torockó, este situat în județul Alba, aproape de Cheile Turzii, în nordul depresiunii Trascăului, într-un cadru natural deosebit. Situat la poalele Masivului Piatra Secuiului, este singura localitate din țară distinsă cu premiul Europa Nostra al Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural material. Rîmetea a făcut parte din evul mediu până în anul 1876 din Scaunul Secuiesc al Arieșului, fiind colonizat cu secui (în semn de recunoaștere a ajutorului dat în lupta cu invadatorii mongoli) iar mai apoi cu germani. Aici se afla un important centru de prelucrare al fierului, minele de minereu de fier de aici fiind extrem de importante. Din contopirea celor două populații a rezultat o civilizație cu o cultură și un port popular unic. Muzeul etnografic din localitate este păstrătorul bogatului tezaur etnografic al zonei. La Rîmetea totul impresionează: peisajul mirific din jur, vârful Piatra Secuiului ce străjuiește asupra satului și a cărui excaladare oferă o priveliște extraordinară asupra depresiunii Trascăului; casele cu o arhitectură tipică ce stau cuminți aranjate și vopsite în alb; oamenii care nu se sfiesc să-ți explice istoria zbuciumată a locului. Localitatea se află în plin proces de conservare a clădirilor istorice, conservare realizată de fundația Transylvania Trust și sprijinită financiar de sectorul V din Budapesta! Din 1996, aproape 130 de clădiri au primit asistență financiară cu condiția să nu le fie afectat aspectul urbanistic. Interesant este faptul că din 2010, localitatea este pe lista de așteptare a Patrimoniului Mondial UNESCO, strategia autorităților este de afiliere la un sit deja aflat pe listă, este vorba de localitatea Hollókő de lângă Budapesta. Aici la Rîmetea are loc în fiecare an înainte de Postul Paștelui un carnaval numit Farșang – specific comunităților catolice și protestante din Ardeal. Aproape de Rîmetea, în localitatea vecină Colțești se află ruinele unei cetăți medievale din care a mai rămas un turn patrulater și câteva ziduri de incintă. În ciuda trecerii anilor, cetatea este totuși destul de bine conservată. Trebuie să urci la cetate pentru a  admira mirifica vale a Trascăului și pentru a vedea Masivul Piatra Secuiului dintr-o altă perspectivă.









1. Sighișoara
Este extrem de greu să alegi ”cea mai frumoasă destinație turistică din România”. Multe locuri minunate din țară pot concura pentru această poziție onorantă. Orice alegere ar fi discutabilă și cu siguranță considerată subiectivă. Contează în această alegere ceea ce ai simțit atunci când ai vizitat acel loc, efectul lăsat asupra ta. Din acest punct de vedere, pentru mine, un astfel de loc este Sighișoara.
Considerată a fi cea mai veche cetate medievală locuită din Europa, Sighișoara impresionează prin centrul său istoric foarte bine conservat, ce gravitează în jurul celebrului Turn cu Ceas – adevăratul simbol al orașului - de unde ai o panoramă superbă asupra orașului și asupra văii Târnavei Mari. Orașul a fost colonizat de către regele Ungariei Geza al II-lea cu coloniști germani din regiunea Rinului de nord (cunoscuți sub numele de saxoni sau sași). Aceștia și-au lăsat amprenta puternică asupra orașului, făcând din acesta un important centru comercial. Ca să înțelegi de ce Sighișoara este un oraș cu totul special, trebuie să urci în cetate trecând pe lângă Turnul cu Ceas a cărui mecanism complicat atrage turiștii ca un magnet; trebuie să  vezi cu ochii tăi minunata Casă cu Cerb din secolul al XVII-lea; trebuie să vezi casa în care s-a născut voievodul Țării Românești Vlad Țepeș; trebuie să urci cele 300 de trepte ale Scării Acoperite – o construcție remarcabilă și unică – pentru a junge la Biserica din Deal, una dintre cele mai reprezentative biserici gotice din țară; trebuie să rătăcești prin cimitirul evanghelic și să citești numele germane dăltuie în piatră. Cetatea Sighișoarei se lasă descoperită doar aceluia care îi trece pragul și se lasă purtat pe străzile pavate, pe sub arcadele superbe. Nu vei simți cu adevărat atmosfera medievală dacă nu participi la celebrul Festival Medieval care atrage an de an numeroși turiști. Aici la Sighișoara s-au născut nume mari ce au dus faima țării în lume: Hermann Oberth – unul din părinții astronauticii, Vlad Țepeș - domn al Țării Românești sau Michael von Melas – feldmareșal în armata austro-ungară care l-a înfruntat pe Napoleon Bonaparte la Marengo. Nu este de mirare faptul că această cetate de o neasemuită frumusețe, este din 1999 sit aflat pe lista patrimoniului mondial UNESCO.







Acest articol face parte din campania blogosferei de călătorii românești de promovare a unor destinații ce merită vizitate din țara noastră. Este cea de-a doua campanie de acest fel după cea în care vă recomandam destinații de city break din România. 

Astăzi, de Ziua Națională, mai multe bloguri au scris despre cele mai frumoase 10 destinații din România. Vă invit să le citiți. 

La Mulți Ani, România!











12 comentarii:

  1. Un top foarte frumos! Iar fotografiile sunt peste asteptari...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru aprecieri. Am pus mult suflet in realizarea top-ului, sper sa fi reusit sa surprind cele mai frumoase locuri vazute de mine.

      Ștergere
  2. Ma bucur mult ca ai pus Ploiestiul pe lista! Si Tinutul Secuiesc! :)

    Ploiestiul trebuie explorat - ceva imi spune ca are niste chestii misto daca stii sa te uiti - iar Tinutul Secuiesc...am vazut ce promovare si-au facut la Targul de Turism! Demential! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ploiestiul a fost un oras care m-a cucerit de la inceput. Regret ca nu am avut mai mult timp sa-l descoper in toata splendoarea sa. Are multe de oferit, merita sa fie explorat. Iar Tinutul secuiesc...este un amestec de cultura, etnografie, traditii, frumuseti naturale de-ti taie respiratia, patriotism local si lista ar putea continua. Acolo ai impresia ca nu esti in Romania. Multumesc pentru aprecieri!

      Ștergere
  3. Ah, Lazareeeeaaa. Da, am vrut si eu s-o trec in top, dar n-a mai avut loc;) Iar Muzeul Ceasului din Ploiesti este unic si incredibil de frumos. Merita o vizita, cu siguranta. Felicitari pentru top si La Multi Ani, Mirel!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cetatea de la Lazarea ca si tabara de creatie sau manastirea franciscana m-au impresionat. Sunt locuri deosebite, incarcate de traditie si istorie. Este istoria comuna a romanilor si maghiarilor (secuilor). Da, muzeul de la Ploiesti este spectaculos si unic in peisajul de profil. Mi-a placut foarte mult. Multumesc pentru aprecieri!

      Ștergere
  4. http://mustvisitdestinations.webnode.com/

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  6. Bai matis!!! Bran nu a fost construit de unguri!!! Si nu mai visati la chestia cu ardealu.....

    RăspundețiȘtergere
  7. Felicitari pentru acest articol minunat. Mi-a placut sa citesc ceea ce ai scris.Sunt o mare impatimitoare de calatorii si am vizitat majoritatea locurilor descrise de tine.Recent m-am intors din concediu din zona Moldovei si mi-a placut foarte mult zona si atractiile turistrice din acea zona.Acest site m-a ajutat mult si il recomand tururor http://www.cazareinmoldova.ro

    RăspundețiȘtergere
  8. http://www.cazareinmoldova.ro .Cazare in Bacaaaau!!!!!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...