sâmbătă, 23 februarie 2013

Matia Corvin - 570 de ani de la naștere

Sunt privilegiat! Aseară am fost la ziua unui Rege. Daca ar fi fost nemuritor, ar fi împlinit 570 de ani. Un rege care și peste veacuri face cinste locurilor sale natale. Vineri seara, Piața Unirii din Cluj-Napoca s-a dovedit neîncăpătoare pentru cei adunați să aducă un omagiu celui mai ilustru fiu al orașului: Matia Corvin, regele Ungariei.


570 de lampadare pe cerul Clujului



Flashmob-ul pus la cale prin intermediul rețelelor de socializare a reușit să scoată în stradă aproximativ 1500 de clujeni dar și turiști veniți din alte orașe. Asociația Amaryllis din Cluj-Napoca a pus la cale un impresionant spectacol cu lampioane. Ideea a fost aceea de a lansa simultan 570 de lampioane, în preziua datei de 23 februarie 2013, când se împlinesc 570 de ani de la nașterea, aici la Cluj a celui ce avea să devină unul dintre cei mai îndrăgiți regi ai Regatului Ungariei.


Ansamblul Matia Corvin de la Cluj-Napoca
Totul a început cu aproximativ 10 zile înainte, când pe rețelele de socializare a apărut un eveniment în limbile română și maghiară cu textul: 
Voievodul Iancu de Hunedoara a ales urbea noastră să-i fie loc de naştere şi adăpost pentru tinereţe fiului său, viitorul rege Mateiaş. În oglinda valorilor universale el a devenit probabil cel mai de seamă personaj născut în acest oraș. Se pare că cetățenii clujeni nu l-au uitat niciodată şi este datoria noastră să-i perpetuăm memoria locală a celui care în timpul domniei sale şi-a arătat în repetate rânduri ataşamentul faţă de oraşul său natal. În preziua aniversării a 570 ani de la nașterea lui, veniţi să trăim împreună cîteva clipe de-nălțare în stare vizuală de mare impact. 

Pentru lansarea unui lampion zburător este nevoie de două persoane. Asociația Amaryllis vă invită să veniți în piața Unirii însoțiți de un partener. Este bine să aduceți o brichetă (și un gând bun). În piață vă înmânăm un lampion. Desfăcând cu grijă sacul de hârtie al lampionului umpleți acesta cu aer întorcându-l cu gura spre pământ. La semnalul muzical aprindeți cartușul suspendat în buza lampionului. După circa două minute sacul se umple cu aer cald de la flacăra cartușului. Vă rugăm să lansați lampionul numai la semnalul clopotelor de la ora 19,00.”


Conform datelor de pe facebook la eveniment au fost invitate 14.299 de persoane și au confirmat prezența nu mai puțin de 3959. Din estimările mele, în Piața Unirii au fost aproximativ 1000-1500 de persoane, deși în presa clujeană de astăzi este dat numărul de 5000 de participanți. Desigur, acest aspect este mai puțin important. Faptul că atâți de mulți oameni, români și maghiari deopotrivă au ieșit în stradă în jurul grupului statuar Matia Corvin, cu un gând bun, spune multe.

La ora 18,30 mai multe sute de oameni erau deja prezenți în Piața Unirii. Cu greu mai găseai locuri de parcare în zonă. Ansamblul statuar, luminat feeric având în fundal impunătoarea biserică ”Sfântul Mihail” a fost înconjurată de oameni. S-a creat un semicerc delimitat de lumânări amplasate direct pe caldarâm. La un moment dat, lângă statuie a apărut o  minifamfară, iar cu 15 minute înainte de ora 19, membrii Asociației Amaryllis au flancat mulțimea purtând mici lampioane în vârful unor sulițe. Au fost împărțite, conform spuselor organizatorilor 570 de lampadare de mărimi destul de mari. Principiul de funcționare este unul simplu. Lampadarele, confecționate dintr-o hârtie specială obținută din orez, se întorc cu gura în jos pentru a se umple de aer. Se aprinde un fitil care încălzește aerul timp de două minute, apoi se lasă lampadarul să urce spre cer.


Clujenii așteaptă cuminți în jurul statuii Regelui Matia

Regele Matia Corvin și lampadarele lansate la împlinirea a 570 de ani de la naștere

Evenimentul fiind unul de tip Flashmob, nu a fost pregătit din timp. Am urmărit presa din zilele premergătoare evenimentului dar nu a apărut nimic concret. De fapt, senzația că evenimentul se produce spontan este unul dintre principiile Flashmob-ului. În afară de mesajul citat mai sus și care a circulat pe facebook, nimic altceva despre eveniment. Tocmai lipsa unei pregătiri, a unui scenariu, a făcut să existe o neconcordanță între cei care au lansat lampadarele. Nu a existat o sincronizare, așa că acestea au fost lansate pe rând. Acest mic neajuns nu a știrbit cu nimic din spectacolul oferit. Cele 570 de lampadare au umplut cerul, s-au ridicat încet spre  deliciul celor prezenți, mai ales al copiilor. Nu au fost rostite discursuri, nu au fost incidente, nu a fost acaparat evenimentul de unii sau de alții. Totul s-a desfășurat normal, aș putea spune spontan. Cred că a fost unul dintre cele mai reușite Flashmob-uri organizate vreodată în România. Atât organizatorii cât și participanții trebuie felicitați.


Lampadare înainte de lansare
Matia Corvin (Hunyadi Mátyás - în maghiară) s-a născut pe 23 februarie 1443 la Cluj (Kolozsvár / Klausenburg) în casa lui Jakab Méhffi, ca al doilea fiu al lui  Ioan de Hunedoara. A domnit între anii 1458-1490, această perioadă fiind una dintre cele mai strălucite din istoria Ungariei, regatul cunoscând în timpul său cea mai mare întindere. 

Una din plăcuțele comemorative amplasate pe Casa Matia

Casa Matia - locul unde s-a născut ilustrul Rege
În cinstea ilustrului rege Matia Corvin, în 1902 a fost ridicat în centrul Clujului, unul dintre cele mai frumoase grupuri statuare din Europa. De fapt, opera lui Fadrusz János a câștigat marele premiul la Expoziția Mondială de la Paris din 1900. Statuia ecvestră a regelui Matia este amplasată pe un soclu ce reprezintă un bastion al Clujului. Pe soclu este inscripția originală a lui Fadrusz, cu care a câștigat competiția din 1900: ”Mathias Rex”.


Plăcuță comemorativă pe o casă din Piața Unirii

Casa în care a locuit Fadrusz János în 1902

Grupul statuar este completat de patru statui, reprezentându-i pe Blasius Magyar - bătrânul conducător al trupelor de mercenari cunoscute sub numele de ”Fekete sereg” / ”Armata neagră”; Paul Chinezu - comitele de Timiș; Ștefan Zapolyai - viceregele Ungariei și Ștefan Báthory - voievodul Transilvaniei. Se spune că pentru a rămâne în memoria Clujului, Fadrusz János ar fi dat chipul său uneia dintre satuile ansamblului, și anume statuii ce-l reprezintă pe Ștefan Báthory.


Iată și un filmuleț în care am surprins momentul lansării lampadarelor:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...