miercuri, 1 octombrie 2014

Culorile Turciei - Galerie Foto

M-am întors de curând dintr-un circuit prin Turcia. Deși mai văzusem Istanbulul de câteva ori, de data aceasta am pătruns adânc în partea asiatică, în Anatolia. Am descoperit o țară extrem de colorată, la propriu și la figurat. Un mix interesant de culturi și civilizații care seduce, care te face să-ți dorești să revii. Mereu ai impresia că nu ai văzut tot, că mai sunt multe de descoperit. Încerc să-mi revin din ”șocul cultural” - căci realmente în Turcia ești în altă lume, în altă cultură și civilizație. Până se sedimentează impresiile și îmi fac ordine în gânduri și în colecția impresionantă de fotografii, vă prezint o galerie foto care arată la propriu cât este de colorată Turcia.





În Turcia ești bombardat vizual cu sute de culori la tot pasul. Fie că ești în bazar (Turcia toată este un bazar, poate cel mai mare din lume), fie că ești într-o moschee, fie că ești pur și simplu pe stradă. Culori peste culori, un potpuriu al nuanțelor îți invadează retina. Iar unele imagini rămân agățate, nu se dau duse cu niciun chip.

Fără a avea pretenția să epuizez toate ipostazele coloristice ale Turciei, am să încerc să grupez imaginile într-un fel, să fac ordine în acest haos cromatic. Primul lucru de care te lovești în bazar sau pe stradă este coloritul semințelor, a fructelor, a dulciurilor și a mirodeniilor de tot felul. Acestea sunt ”culorile dulci” ale Turciei.


Istanbul - Bazarul de mirodenii


Fructe exotice expuse pe stradă în Beyoglu


condimente vândute în Konya

În bazarul din Konya



dulciuri în Marele Bazar din Istanbul

diverse sortimente de rahat în Kușadasi

un magazin de dulciuri pe strada Yeniceriler din Istanbul


Apoi, coloritul hainelor îți sare în ochi. Conform religiei islamice, femeile ar trebui să aibă capul acoperit, așa că există eșarfe și baticuri în toate culorile posibile. Iar modul în care comercianții turci își expun marfa este de-a dreptul ademenitor... Ce să mai vorbim de covoare, cuverturi sau chiar poșete. Iată ”culorile vestimentare” ale Turciei.

șalvari la un bazar din Kaymakli


undeva într-un mic magazin din Cappadocia

sute de eșarfe în bazarul din Konya


tricouri expuse în Marele Bazar



alte eșarfe...undeva în Istanbul

colecție de genți în Cappadocia

Nicăieri souvenir-urile nu sunt atât de colorate ca-n Turcia. Faianța sub toate formele ei, farfuriile și figurinele de porțelan, lămpile cu sticlă colorată sau acel talisman omniprezent în toată Turcia cunoscut sub numele ”ochiul lui Allah”, sunt câteva dintre culorile pe care le vezi la tot pasul. Peste tot, cineva vrea să-ți vândă ceva. Ceva colorat care să-ți atragă privirea. 


într-un atelier de ceramică în Avanos (Capadocia)


săpuniere colorate în Beyoglu, Istanbul
lămpi în Marele Bazar
ceramică în Cappadocia
ceramică în Kaymakli
talismane ”ochiul lui Allah”
alte lămpi, într-un alt bazar








mătănii, sute de mătănii colorate
souveniruri în Cappadocia
talismane ”ochiul lui Allah” agățate într-un pom
Și în arhitectură turcii excelează la capitolul culoare. Interdicția islamului de a avea reprezentări umane sau animale a făcut ca în locul icoanelor sau picturilor din bisericile creștine, în moschei să vezi desene geometrice sau florale extrem de laborioase și colorate. 

moscheea din Edirne


faianță de Iznik în Izmir
decorațiuni în Marele Bazar


Uneori, nici Natura nu se lasă mai prejos și încearcă să-ți demonstreze că și ea știe să se joace cu... culorile. Fie că e vorba despre culorile cerului după furtună, sau de un răsărit ori apus de soare, natura și peisajul Turciei este colorat. Trebuie doar să fii privilegiat, să te găsești la momentul potrivit în locul potrivit. 

apus de soare în Izmir
soarele reflectat de terasele din Pamukkale

culori în Pamukkale

apus de soare la Hierapolis / Pamukkale

început de furtună la Pamukkale


Lacul Sărat - Tuz Gölu

răsărit printre baloane în Cappadocia
Acestea sunt culorile cu care m-a întâmpinat pe mine Turcia. Poate ați avut experiențe cromatice similare, poate ați descoperit alte culori. Vă invit să le împărtășiți, lăsând eventual un comentariu.

2 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...