joi, 30 octombrie 2014

Scări multiculturale la Târgu Mureș

Scriam în urmă cu ceva vreme despre despre un inedit proiect de artă urbană, implementat de echipa Digital Transilvania, proiect care și-a propus nici mai mult nici mai puțin decât transformarea unor scări banale într-o atracție turistică. Despre realizarea lor a aflat o țară întreagă, cine nu a auzit încă de noul look al Scărilor Rákóczi din Târgu Mureș? Sunt deja atât de celebre încât pe popularul site boredpanda.com sunt pe primul loc într-un clasament al celor mai frumoase scări din lume. Dincolo de încercarea de a promova turistic orașul Târgu Mureș, inițiativa este lăudabilă, putându-se constitui într-un exemplu de bună practică ce poate fi urmat și de alții. Dacă ați crezul că acest proiect de artă urbană este singular, v-ați înșelat. Cei de la Digital Transilvania au continuat cu un proiect de artă stradală, prin care scările Furnica - care fac legătura între cartierele Budai și Dâmbu Pietros - au primit o nouă înfățișare. 
Și pentru că în Târgu Mureș mai sunt astfel de scări ce pot avea o nouă înfățișare, iată că de data acesta s-a trecut de la un model digital (folosit la decorarea scărilor Rákóczi și Furnica) la unul mai elaborat. Portrete a le unor personalități ale vieții culturale transilvănene, români și maghiari, au fost desenate pe scările de pe strada Piatra de Moară. 

Scările Artei din Târgu MureșSursa foto: www.facebook.com/DigitalTransilvania

Miercuri, 15 octombrie 2014, în cadrul unui eveniment cultural, a fost inaugurat noul centru urban. Cele două rânduri de scări de pe strada Piatra de Moară, sunt mult mai atractive, devenind un punct de atracție turistică.  

La inițiativa artistei Cristina Cantemir - absolventă a Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, susținută de artistele voluntare Cojan Carina, Orza Teodora, Sava Larisa, Iuliana Suciu și Alina Veronica toate eleve ale Liceului Vocațional de Artă din Târgu Mureș, opt personalități culturale românești și maghiare au fost pictate pe aceste scări. Cele 8 personalități ce au transformat scările de pe strada Piatra de Moară în ceea ce se numesc deja ”scările artei” sunt:
  • Octavian Goga (1881-1938) - poet;
  • Constantin Brâncuși (1876-1957) - sculptor; 
  • Petöfi Sándor (1823-1849) - poet;
  • George Enescu (1881-1955) - compozitor;
  • Ady Endre (1877-1919) - poet;
  • Nicolae Grigorescu (1838-1907) - pictor;
  • Sámuel Teleki (1739-1822) - bibliofil;
  • Liviu Rebreanu (1885-1944) - prozator și dramaturg
La baza scărilor este desenată o imagine a orașului Târgu Mureș încadrată de motive tradiționale care au inspirat proiectele de artă urbană scările Rákóczi și scările Furnica. 

La baza scărilor este reprezentată o imagine din Tg.Mureș.
Sursa foto: www.facebook.com/DigitalTransilvania
Avem de-a face cu un proiect multicultural, toate personalitățile pictate fiind reprezentative pentru zona adiacentă orașului Târgu Mureș sau pentru Transilvania. Este un mod simplu și ingenios de a promova cultura transilvăneană, de a promova turistic unul dintre centrele urbane importante ale Transilvaniei și României. Un mod de a educa tinerele generații în spiritul adevăratelor valori, al multiculturalismului.

Prietenie dincolo de etnie: Ady Endre alături de Octavia Goga
Sursa foto: 
Sursa foto: www.facebook.com/DigitalTransilvania

Deschiderea spațiului cultural urban a constat într-un spectacol de lumină, sunet și culoare. Cvartetul Bohemia a încântat publicul prezent cu muzica lui George Enescu iar actorii Alexandra Țifrea, Nicu Mihoc și Sebestyen Aba au recitat poezii în limbile română și maghiară, semnate de Octavian Goga, Petöfi Sándor sau Ady Endre. Cu această ocazie, scările au primit numele de ”Scările Artei”. Un documentar, realizat de Televiziunea Târgu Mureș, poate fi urmărit aici.

Muzicianul George EnescuSursa foto: www.facebook.com/DigitalTransilvania

Pictorul Nicolae GrigorescuSursa foto: www.facebook.com/DigitalTransilvania
Vrând să aflăm mai multe despre acest proiect, am stat de vorbă cu artista Cristina Cantemir, care a acceptat să ne răspundă la câteva întrebări:

Foto-Travel: Felicitări în primul rând pentru acest proiect artistic multicultural! Spune-ne te rog mai multe despre contextul în care a ajuns să fie implementat. 
Cristina Cantemir: Vă mulțumesc mult! Contextul a pornit de la ideea promovării orașului Târgu Mures. Realizarea acestui proiect a fost sprijinită de Primărie, promovată de Digital Transilvania, susținută de Azomureș și Caparol.

Sculptorul român Constantin BrâncușiSursa foto: www.facebook.com/DigitalTransilvania

Poetul maghiar Petöfi SándorSursa foto: www.facebook.com/DigitalTransilvania
Foto-Travel: Cine este artista Cristina Cantemir?
Cristina Cantemir: Sunt o artistă care a început cu lucrări pe vitralii și picturi murale având colaborări cu firme ca Silcar Zalău dar și firme din alte orașe ca București, Cluj, Bistrița. Vreau să inspir următoarele generații pentru a promova arta în România.

Foto-Travel: A cui a fost ideea și cum a ajuns ea să fie pusă în practică?
Cristina Cantemir:Conceptul de a picta scările a fost inițiat de Digital Transilvania însă eu am propus ideea de a picta portrete. Am considerat că prin reprezentarea chipurilor oamenilor de cultură voi transmite un mesaj mai puternic.

Personalitatea locală Sámuel Teleki.Sursa foto: www.facebook.com/DigitalTransilvania
Foto-Travel: De ce un astfel de proiect la Târgu Mureș?
Cristina Cantemir: Pentru a atrage mai mulți turiști în acest oraș minunat.

Foto-Travel: E un salt calitativ de la motivele tradiționale transilvănene ce apar pe scările Rákóczi sau Furnica și aceste portrete?
Cristina Cantemir: Nu cred că este vorba de calitate ci mai degrabă de a aduce o altă perspectivă ce implică stiluri diferite.

Foto-Travel: De la idee la realizare e multă muncă. Explică-ne în ce a constat acesta?
Cristina Cantemir: Într-adevăr pe lângă partea artistică a fost foarte multă muncă tehnică, însă totul a decurs bine fiindcă am avut o echipă în spate. Este vorba de Teodora, Iuliana, Larisa şi Carina eleve la Liceul de Arte din Târgu Mureş, ele m-au ajutat pe tot parcursul acestui proiect.

Romancierul Liviu RebreanuSursa foto: www.facebook.com/DigitalTransilvania
Foto-Travel: Poate arta în general şi arta stradală în special să promoveze turistic un oraș, un spațiu public, un obiectiv?
Cristina Cantemir: Da, acesta  a fost conceptul de la care am pornit.

Foto-Travel: Care este crezul tău artistic ?
Cristina Cantemir: Prin muncă multă cred că semnătura mea va deveni un autograf, şi cred că acest lucru şi-l doreşte orice artist în sinea lui.

Foto-Travel: Ce urmează? Vor mai fi astfel de proiecte?
Cristina Cantemir: Cu siguranţă vor urma şi alte proiecte însă probabil vor avea o altă tematică.


Nu pot să lansez cititorilor mei provocarea de a-și imagina cum ar arăta toate scările din orașul în care trăiesc, pictate cu portretele personalităților culturale locale. Poate că astfel, urmând exemplul celor din Târgu Mureș, orașele noastre ar arăta altfel. Cine le urmează exemplul?




Un comentariu:

  1. Multumim pentru articol; Excelent proiectul; Abia astept sa ajung in Tg. Mures sa vad scarile; Felicitari Cristinei si echipei cu care a colaborat!!!!! O artista talentata!!!! Imi place sa cred ca o sa-i vedem "semnatura" si in Baia Mare...

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...