luni, 6 aprilie 2015

Dunărea, pe Google Street View

Dunărea este cel mai lung fluviu al Uniunii Europene și al doilea fluviu ca mărime de pe continentul European. Despre importanța economică a fluviului nu este cazul să mai vorbim, acesta fiind o cale navigabilă importantă. Poate că mai interesant este faptul că acest fluviu străbate (trecând pe teritoriul sau atingând frontiera) nu mai puțin de 10 țări iar patru capitale europene sunt scăldate de apele acestuia. Dunărea a fost odată frontiera naturală a Imperiului Roman, de-a lungul celor peste 2800 de kilometri ai săi, dezvoltându-se o serie de civilizații. Iată suficiente argumente pentru a-i determina pe specialiștii Google să includă vaste părți ale fluviului în celebrele Google Street View.




Tehnologia Street View implementată de specialiștii Google, a trecut la un alt nivel. După ce au cartografiat o bună parte din țările lumii, surprinzând la nivel de stradă aspecte din marile aglomerări urbane dar și o bună parte din drumurile unor țări, iată că Google Street View se extinde și pe râurile și fluviile navigabile. Dispozitivul Trekker a fost montat pe o navă de pasageri care a străbătut în 2014 Dunărea de la Bratislava la Cernavodă, reușind să surprindă imagini panoramice spectaculoase.

Nu tot traseul Bratislava - Cernavodă este cartografiat, de-a lungul acestuia existând câteva puncte principale cum ar fi Bratislava, Budapesta, zona Zseksárd (Ungaria), Krcedinska Ada (Serbia), Coronini (România / Serbia), Drencova (România / Serbia), Cazanele Dunării (România / Serbia) și Cernavodă (România).

Traseul ”street view” al Dunării începe la Bratislava, capitala Slovaciei. Aici, pe o distanță de câțiva kilometri te poți plimba virtual pe Dunăre și poți admira malurile acesteia. Cea mai spectaculoasă imagine este a Castelului Bratislava (Bratislávski hrad) situat pe malul stâng. Este frumoasă și silueta Pudului Nou ce leagă cele două maluri ale orașului. 


Castelul Bratislava văzut de pe Dunăre
De la Bratislava, până aproape de Esztergom, nu sunt disponibile imagini panoramice ale Dunării. În schimb, imediat după Esztergom și până la Budapesta, întregul traseu poate fi parcurs virtual la bordul vasului de pasageri ce are instalat dispozitivul de captare a imaginilor.  Zona cunoscută și sub numele de ”cotul Dunării” este poate cea mai frumoasă parte a fluviului, fiind disponibile mai multe circuite turistice. 

Cotul Dunării
Orașe cu mare potențial turistic, tocmai datorită faptului că Dunărea străbate acest ținut, sunt Visegrad sau Vac. Desigur, întregul traseu până la intrarea în Budapesta oferă imagini spectaculoase. 

Zona Visegrad
Dunărea la Visegrad
Orașul Vac
Este cunoscut faptul că din Budapesta, Dunărea se vede spectaculos. Ambele maluri sunt incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, imaginea podurilor văzute de la nivelul fluviului sunt deosebite. Zona centrală a orașului, cea cuprinsă între podurile Margit și Erzsebet, este și cea mai extinsă ce este disponibilă în sistem Street View. Există chiar și imagini panoramice nocturne, însă claritatea lor nu este cea mai bună. 

Podul ce susține autostrada M0, la intrarea Dunării în Budapesta
Arpad hid - al doilea pod pe care-l întâlnește fluviul
Margit hid - la capătul insulei cu același nume
Cel mai celebru pod din Budapesta, Lanchid
Podul Erzsebet
Dincolo de podurile spectaculoase ale Budapestei, panoramele asupra celor două maluri vor capta atenția turiștilor virtuali ce folosesc imaginile disponibile în sistemul ”street view”. Pe malul stâng predomină silueta maiestuoasă a Parlamentului Maghiar, iar pe cel drept Cetatea Budei. 

Parlamentul Maghiar văzut de pe Dunăre
Cetatea Budei, pe malul drept al Dunării
Odată ce fluviul iese din Budapesta, următoarea zonă cartografiată de pe teritoriul Ungariei se află în zona localității Szeksárd din sudul țării. Aici ni se relevă o altă față a Dunării, cea cu malurile străjuite de vegetație abundentă ce se reflectă feeric în apele sale. În dreptul localității Baja este surprins podul peste care trece drumul național 55, iar mai în aval, aproape de Báta camerele surprind un superb apus de soare.


Pod rutier peste Dunăre, aproape de Baja
Apus de Soare pe Dunăre la Báta
Părăsim Ungaria și însoțim fluviul de-a lungul frontierei sârbo-croate. O altă zonă ce poate fi explorată în sistem ”street view” începe din dreptul localității croate Vukovar și continuă până în aval de Novi Sad. 


Vukovar (Croația)
Dunărea în Croația
Cetatea din Novi Sad
Sectorul sârbesc al Dunării mai poate fi explorat și în aval de Novi Sad, până în capitala Belgrad. Pe acest sector, au fost surprinse imagini aproape paradisiace.

Dunărea la Krcedinska (Serbia)
Malul Dunării la Stara Slamkamen (Serbia)
Dunărea la intrarea în Belgrad (Zemun)
Dincolo de Belgrad, spre granița cu România, cei de la Google au reușit să surprindă imagini spectaculoase cu apusul de Soare de la Ram.


Apus de Soare în dreptul localității Ram (Serbia) văzut de pe Dunăre
Chiar cu riscul de a fi acuzat de subiectivism, voi spune că cele mai spectaculoase imagini văzute de pe Dunăre sunt în sectorul românesc. Întregul sector de la intrarea Dunării în țară și până la Cernavodă poate fi explorat în sistemul Google Street View, însă defileul Dunării și Cazenele oferă pe departe cele mai frumoase panorame. 

Sunt câteva sectoare care apar pe hărțile Google și care pot fi explorate. Unul dintre acestea este sectorul Coronini, localitate situată în aval de Moldova Veche.

Dunărea la Coronini
Malul românesc
Malul sârbesc
Un alt sector ce poate fi explorat este Drencova. Oriunde te-ai uita, fie la malul românesc, fie la cel sârbesc natura este la fel de frumoasă, de sălbatică.

malul românesc la Drencova
Malul sârbesc la Drencova
Fără îndoială însă că cel mai frumos sector ce poate fi explorat este cel al Cazanelor Mici, acolo unde veghează de pe malul românesc magnifica statuie a lui Decebal. Chipul ultimului rege al Daciei are mărimi impresionante, de 55 de e metri înălțime și 25 de metri lățime fiind cea mai mare sculptură în piatră din Europa.

Regele Decebal veghează de pe malul românesc al Dunării
Dunărea în Cazanele Mici, în dreptul golfului Mraconia
Un alt segment interesant de vizualizat în sistemul ”street view” este cel din zona Porțile de Fier. Sunt surprinse toate momentele în care vasul de pasageri intră în ecluză, iar nivelul apei este redus de la cel superior din amontele barajului, la cel din avalul acestuia. Sunt și imagini cu mulțimea de gunoaie aduse de fluviu, care nu fac cinste țărilor riverane (România și Serbia).

Intrarea în ecluza de la Porțile de Fier
Ecluza din amonte de baraj
Ecluza din aval de baraj. Se văd aluviunile aduse de fluviu
Vedere asupra părții sârbești a barajului de la Porțile de Fier

Un alt sector al Dunării cartografiat de specialiștii de la Google este cel cuprins între localitatea Corabia și Ostrovul Lungu. Nu este prima dată când sunt surprinse răsărituri de Soare spectaculoase, așa cum este cel din apropierea localității Corabia, sau apusuri la fel de frumoase cum este cel din zona bulgărească a Dunării, din apropierea insulei Calnovăț. 

Răsărit în apropiere de Corabia
Apus pe malul bulgăresc
Tot în acest segment al Dunării pot fi văzute orașele Giurgiu și Ruse dar și ”Podul Prieteniei” ce leagă România de Bulgaria.

Portul orașului Giurgiu
Podul Prieteniei
Orașul bulgăresc Ruse
În fine, ultimul traseu de pe Dunăre ce poate fi vizualizat în sistem ”street view” este cel cuprins între Ostrov și Cernavodă

Dunărea în apropiere de Cernavodă
Podul de la cernavodă
Ideea celor de la Google de a cartografia în regim ”street view” o bună porțiune din fluviul Dunărea, este salutară și poate fi considerată un prim pas în alte proiecte similare. Cum ar fi în viitorul apropiat să poți naviga virtual pe Rin sau pe Sena și să admiri peisajele de pe ambele maluri. Se pare că nu va trebui să așteptăm prea mult.











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...