vineri, 23 octombrie 2015

Două concursuri de fotografie pe teme etnografice

Odată cu venirea toamnei, anotimp preferat de majoritatea fotografilor datorită exploziei de culori, se înmulțesc și concursurile fotografice ce se adresează atât profesioniștilor cât și amatorilor. Semnalez două dintre aceste concursuri ce au un numitor comun: etnografia. Este vorba despre concursul ”Fotografia document etnografic” ce se desfășoară la Cluj-Napoca și respectiv concursul Național de fotografie ”Oameni și datini” de la Brașov. 




Fotografia document etnografic
Aflat la cea de a XII-a ediție, concursul ”Fotografia document etnografic” este binecunoscut acelor fotografi ce au o înclinație spre un gen de fotografie mereu actual, în ciuda globalizării la care asistăm uneori neputincioși. Fotografia cu tentă etnografică mai are încă multe de spus, subiectele fiind din cele mai diverse: tradiții și obiceiuri populare, folclor, port popular, peisaje rurale. Este suficient să mergi în aproape oricare din satele noastre și este imposibil să nu găsești un subiect etnografic. Iată de ce, de peste 11 ani, încercarea celor de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj de a aduce fotografia etnografică în atenție, poate fi considerat un proiect de succes. Organizat cu sprijinul Consiliului Județean Cluj și în parteneriat cu Asociația ArtImage, Universitatea de Artă și Design și Biblioteca Județeană ”Octavian Goga” din Cluj, concursul atrage an de an fotografi amatori și profesioniști în special din Transilvania.

Concursul se desfășoară pe două secțiuni: secțiunea I - fotografie de autor cu temă liberă etnografică (cu două subsecțiuni: fotografie alb-negru și fotografie color) și secțiunea II - fotografie digitală cu tema ”Simboluri” (elemente decorative, detalii de artă și arhitectură tradițională). La rândul ei, acestă a doua secțiune se împarte în fotografie recentă de autor și reproducere după fotografie veche, până în anul 1989. 

Cei interesați au un motiv în plus să participe la acest concurs, premiile sunt consistente din punct de vedere financiar. Astfel, pentru fotografia alb-negru, trofeul ”Carol Popp de Szatmáry” are valoarea de 1200 de lei, aceeași valoare ca și Trofesul ”Szabó Tamás” pentru fotografia color. Pentru secțiunea specială ”Simboluri” premiul I are valoarea de 600 de lei. Nici premiile II și III nu sunt de neglijat, valoarea acestora fiind de 600 de lei respectiv 400 de lei. 
Termenul limită de înscriere la concurs este 27 octombrie, iar regulamentul complet și fișa de înscriere pot fi consultate și descărcate de pe site-ul organizatorilor.

Oameni și Datini
Un alt concurs ce se anunță cel puțin interesant, se desfășoară le Brașov în organizarea Centrului Cultural ”Reduta” prin Serviciul pentru Conservarea și promovarea Culturii Tradiționale Brașov. Concursul se intitulează ”Oameni și Datini” și se desfășoară pe două secțiuni: secțiunea I - Portret și secțiunea a II-a - Moment etnografic. Potrivit organizatorilor se admit fotografii cu caracter etnografic, din domeniul culturii tradiționale materiale și imateriale - obiecte de patrimoniu cultural tradițional, obiceiuri tradiționale, costume populare, portrete, ocupații tradiționale, arhitectură tradițională etc. 

Participanții pot trimite în format digital, maxim cinci fotografii pentru fiecare secțiune, termenul limită fiind 6 noiembrie 2015. Fotografiile selectate vor putea fi admirate într-o expoziție ce va fi deschisă publicului în perioada 1-31 decembrie 2015 la Centrul Cultural ”Reduta” din Brașov. Premiile puse în joc pentru cele două secțiuni nu sunt de neglijat. Astfel Marele Premiu ”Oameni și datini” are valoarea de 600 de lei, iar pentru fiecare din secțiuni se acordă premiile I, II și III în valoare de 400 de lei, 300 de lei și respectiv 200 de lei. Regulamentul concursului și fișa de înscriere se pot consulta și descărca de aici.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...