vineri, 4 decembrie 2015

Gala Presei Sălăjene 2015: lansări de carte, expoziție de fotografie, concert de romanțe și premii, multe premii.

Vineri 4 decembrie 2015, a avut loc în sala de spectacole a Clădirii ”Transilvania” din Zalău o nouă ediție - a IX-a - a Galei Presei Sălejene. Evenimentul organizat de Asociația Jurnaliștilor din Sălaj (AJS) în parteneriat cu Consiliul Județean Sălaj și Primăria Municipiului Zalău, este unul dintre cele mai așteptate evenimente culturale de peste an. Asta și pentru că este atât o activitate de bilanț cât mai ales un cadru propice pentru premierea acelor jurnaliști care s-au evidențiat prin articolele și materialele de presă publicate. Am avut onoarea de a fi invitat și în acest an la eveniment și am avut plăcuta surpriză de a primi o diplomă din partea AJS.





Gala Presei Sălăjene este evenimentul cultural care reușește în fiecare an să adune împreună toate redacțiile din presa scrisă sau audio-vizuală, toate instituțiile care prin natura lor colaborează cu mass-media, reprezentanți ai cultelor religioase, ai agenților economici și ai partidelor politice. Este poate unul dintre puținele evenimente la care participă împreună toate partidele și formațiunile politice, probabil și pentru că presă, iată, reușește să fie liantul dintre ele. Sau poate că fiecare are nevoie de presă, ori poate pentru faptul că presa este mereu cu ochii pe ele.

Și de data acesta, Asociația Jurnaliștilor din Sălaj, a editat Anuarul Presei Sălăjene 2015 - o colecție a celor mai interesante articole apărute în publicațiile sălăjene pe parcursul anului 2015. Așa cum remarca domnul Daniel Săuca - președintele AJS și directorul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj în prefața celui de al VII-lea anuar, avem de a face cu ”o ediție poate mai culturală decât altădată. Lucru, într-un fel îmbucurător, fie și pentru că sunt promovate o mulțime de evenimente și personalități culturale ale județului, de ieri și de azi.”



M-am bucurat să constat că ediția 2015 a Anuarului Presei Sălăjene cuprinde și trei dintre materialele scrise de mine și publicate în revista de cultură ”Caiete Silvane” sau Magazin Sălăjean. Este vorba despre ”Szilágy / Szilágyság  - cel mai vechi ziar din Zalău”,  ”Comoara din Zalău” și ”Considerații asupra stemei orașului Zalău” - ultimul scris în colaborare cu Daniel Mureșan.

Cu ocazia Galei Presei Sălăjene au fost lansate și două cărți. Este vorba despre ”Sălaj. Locuri de poveste, povestea locurilor” scrisă de jurnalistul Sebastian Olaru - corespondent Agerpres pentru Sălaj și respectiv de cel de-al VI-lea volum al seriei ”Descoperim Sălajul”. Dacă despre prima carte am mai scris, cea de a doua merită toată atenția pentru că este încercarea sau poate încăpățânarea lui Daniel Mureșan, directorul cotidianului Magazin Sălăjean, de a demonstra că reportajul rămâne ”un fel de rezistență în mass-media; nu e pe cale de dispariție, dar nici departe nu e.” Cartea este o colecție de reportaje apărute toate în Magazin Sălăjean în perioada decembrie 2010 - septembrie 2011. 




Mi-a plăcut că ediția din acest an a venit și cu evenimente conexe, chiar dacă de mai mică amploare. În primul rând am asistat la un mini-concert de romanțe și colinde susținut de artistul Pavel Păușan împreună cu membri ai orchestrei Ansamblului folcloric ”Meseșul” al Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj. Apoi, cei prezenți s-au putut bucura de expoziția de fotografie a jurnalistului Sebastian Olaru. Este adevărat că prezența celor doi pe afișul evenimentului a fost unul dintre motivele pentru care am ținut să particip la gală.




A urmat, firește, premierea jurnaliștilor fie de către AJS fie de către diferite instituții locale și județene sau chiar de către partide politice. Nu am să redau lista completă a premianților, fiecare redacție a fost premiată - unele chiar de mai multe ori. Am să spun însă că printre numele cele mai des rostite au fost cele ale lui Sebastian Olaru de la Agerpres și Călin Pavăl de la publicația ”Sălajul Pur și Simplu”. 




Am avut plăcuta surpriză să văd pe mese un nou calendar editat de Magazin Sălăjean și de grupul de facebook Amintiri despre Zalău. De data acesta, personalitățile sălăjene evocate sunt Wesselényi Miklos jr și de Victor Deleu de la nașterea cărora se împlinesc în 2016 220 de ani respectiv 140 de ani. 

Și spațiul în care s-a derulat evenimentul a fost unul special. Sala de festivități a Clădirii Transilvania, recent reabilitată de către Primăria Municipiului Zalău printr-un proiect REGIO a fost, după părerea mea, cea mai bună alegere pentru un eveniment de o asemenea ținută. 

Nu-mi rămâne decât să-i felicit pe organizatori și pe toți cei care au fost premiați. Rămâne de văzut ce vor pregăti organizatorii pentru cea de a X-a ediție. Însă până atunci, avem în față un an întreg. 



2 comentarii:

  1. Felicitari sincere celor ce se mai gandesc si la astfel de evenimente de cultura pentru urbea de sub Meses. Toata lauda pentru redarea evenimentului in sine. Se vede ca oameni care mai cred in zestrea neamului nostru, stiu sa aprecieze adevaratele valori. Felicitari pentru Diploma primita si pentru efortul autorului de impacare cu propria sa constiinta,de a fi profesor in orice imprejurare!
    Orbital.
    Tin sa-ti spun ca am un deosebit respect pentru competenta si initiativele tale culturale si profesionale.
    Cornel

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc Cornel! A fost un eveniment reușit, iar diploma primită o recunoaștere a calității materialelor publicate în ultimul timp.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...