miercuri, 30 martie 2016

Slalom printre gropile Zalăului. Galerie Foto

După o zi cu ploaie, în (aproape) orice oraș din România, gropile se umplu de apă și devin bălți. Iar dacă Soarele iese dintre nori, atunci aceste bălți reflectă imaginile din jur, evident răsturnate. Un fotograf poate surprinde în astfel de momente imagini spectaculoase de o simetrie aproape perfectă. Poate fi un demers fotografic interesant. Este exact ceea ce mi-am dorit să fac de mult timp, însă abia acum am găsit răgazul necesar. Într-o zi capricioasă de sfârșit de martie, am luat gropile Zalăului la pas în încercarea de a surprinde în imagini o altă față a orașului. 



Zalăul are gropi frumoase. Unele mari și late de-ți trebuie multă îndemânare să le treci, altele sunt mici, amărâte, pitite pe margini de drumuri. Gropile ies la lumină și se relevă în toată splendoarea lor după câte o ploaie. Așa s-a întâmplat și astăzi. Soarele ce a ieșit spre orele amiezii au făcut ca gropile pline de apă să reflecte crâmpeie dintr-un oraș destul de anost dar plin de farmec. Surprinzător, așa cum se poate vedea și în fotografii, parcă imaginea reflectată în baltă e mai frumoasă decât cea reală. 

Ca fotograf nu puteam rata acest moment, mai ales că de multă vreme cochetam cu acestă idee. Așa că am profitat de situația creată. Prima și poate cea mai mare baltă e chiar în curtea școlii mele, la Colegiul Tehnic API. Știe toată lumea de ea, a aproape un lac și în ciuda numeroaselor plângeri și sesizări făcute de conducerea școlii nu s-a găsit încă o soluție...Reflectată în baltă, clădirea școlii și salciile de pe marginea Văii Zalăului arată destul de bine. Mai puțin poate un trunchi al unui plop mutilat, pentru că prin înălțimea lui devenise un pericol pentru elevi. Tot în incinta școlii, mai aproape de Liceul Reformat o altă groapă, o altă baltă.



Am luat-o pe bulevard, de la Ciuperca până în centru sfidând privirile curioase ale trecătorilor care nu înțelegeau de ce mă tot opresc când dau de o baltă mai de Doamne ajută...Șirul de blocuri de la Perla, recent izolate, arată bine oglindite în câte o groapă. O iau și prin Parcul central, dar revin dezamăgit pe bulevard întrucât n-am găsit decât o groapă undeva în zona leagănelor.




În zona centrală m-am simțit cel mai bine. Groapă lângă groapă, baltă lângă baltă. Le-am dat târcoale încercând să prind cele mai bune unghiuri. Pe platoul de marmură o altă dezamăgire: apa din gropile de aici nu reflectă la fel de bine imaginile din jur, poate și Soarele este de vină. Un oraș cu multe gropi nu e unul cu care să te lauzi, însă din punct de vedere al artei fotografice, m-am bucurat de cadrele surprinse. 






În spatele statuii lui Wesselényi, acolo unde e cea mai mare stație de taxi, sunt și cele mai multe gropi. Unul dintre taximetriști m-a întrebat: ”Domnu', ce măsurați acolo?”. Când s-a dumirit despre ce este vorba, a scăpat un șir de epitete la adresa nu știu cui, pe care nu le pot reproduce aici. Alt taximetrist: ”Foarte bine faceți, de le-ar vedea cine trebuie”. Mă fac că nu înțeleg la cine se referă și-mi văd de treabă.








Când credeam că le-am văzut pe toate, în drum spre stația de autobuz de la Silvania, găsesc o baltă unde nici nu mă așteptam: exact pe soclul de marmură recent reabilitat al Lupoaicei...Măi să fie! În secolul XXI cu toată tehnica de care dispunem cei care au lucrat aici n-au fost în stare să realizeze un soclu drept. N-or fi avut meșterii uneltele necesare pentru stabilirea exactă a planului orizontal...Norocul meu, de aici se vede foarte bine clădirea Transilvania sau Magazin Silvania în imagini răsturnate. 



În stația de autobuz, alte gropi îmi dau ocazia să surprind din nou imaginile inversate ale clădirilor de peste drum. Păcat că impunătoarea Biserică Romano-Catolică nu intră complet în cadru.




N-a fost o zi rea...ba chiar am găsit multe gropi și am realizat poze de care sunt mândru. Sunt suficiente pentru o expoziție. Și până la urmă, demersul meu fotografic nu face altceva decât să ”facă haz de necaz”, să arate că aceste gropi atât de hulite de noi toți, iată, au o utilitate. Rămâne însă întrebarea: cere e orașul real, cel din partea de sus a imaginilor sau cel din partea de jos a acestora?


Un comentariu:

  1. Nuoh...așeă :D !

    Să curgă fotografiile cu gropile Zalăului. Ar merge făcut un eveniment pe facebook și chiar un concurs :D ! S-ar strânge o grămadă de fotografii cu gropile Zalăului și ar fi o ocazie bună ca oamenii care fotografiază gropile să se mai adune la o șuetă ca să facă front comun. Poate cine știe, se simte cineva din cadrul autorităților :D !

    Multă veselie să fie cu această inițiativă :D !

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...