miercuri, 14 septembrie 2016

Festival medieval la Șimleu Silvaniei

Județul Sălaj s-a remarcat din punct de vedere turistic în ultimii ani și prin organizarea festivalurilor de reconstituire istorică ”Porolissum Fest” sau ”Festivalul Roman Zalău-Porolissum”. Festivaluri care și-au găsit locul în cadrul evenimentelor culturale sălăjene, care au fidelizat un public consistent, care au adus un plus de vizibilitate județului și complexului arheologic de la Porolissum. Însă s-a simțit lipsa și altor festivaluri de reconstituire istorică, nu poți reduce istoria acestui colț de țară doar la perioada romană. Sunt câteva localități sălăjene care ar putea fi mult mai bine puse în valoare dacă ne-am raporta la  epoca medievală, de exemplu. Între acestea, orașul Șimleu Silvaniei are atuul de a mai avea (e drept, sub formă de ruine) urmele cetății Báthory. Aici, s-a născut pe 27 septembrie 1533 Ștefan Báthory (Báthory István) cel ce avea să fie ales în 1571 principe al Transilvaniei și Rege al Poloniei în 1574. Este meritul conducerii Centrului Național de Informare și Promovare Turistică din Șimleu Silvaniei, prin directorul acestuia - domnul Daniel Stejeran, de a miza pe cetatea Báthory ca motor al relansării turistice a orașului. Ca un prim pas în acestă direcție, se va desfășura în perioada 17-18 septembrie 2016 prima ediție a Zilelor Cetății Báthory.




Perioada de desfășurare a festivalului nu este aleasă întâmplător. Acum 483 de ani, la Șimleu Silvaniei (Szilágysomlyó) se năștea Ștefan Báthory, dintr-o ilustră familie nobiliară maghiară (ce ar avea după unele surse origini germane sau chiar suedeze), care s-a aflat la conducerea Transilvaniei timp de câteva secole. Este suficient să-i amintim pe Ștefan Báthory, Sigismund Báthory sau Gabriel Báthory. Desigur, dintre aceștia, se distinge figura proeminentă a lui Ștefan Báthory - fiul lui Ștefan Báthory II de Șimleu la rândul său principe al Transilvaniei între 1529-1530.



De altfel, evenimentul are ca scop punerea în valoare a cetății Báthory, promovarea turistică a acesteia și implicit a orașului de la poalele Măgurii. Sub genericul ”Hai cu noi în cetate - Zilele Cetății Báthory” evenimentul de reconstituire istorică a perioadei medievale, va fi bazat pe crearea unei tabere medievale și introducerea participanților la eveniment în atmosfera medievală a secolelor XV-XVI. Conform informațiilor primite de la domnul Daniel Stejerean, printre activitățile reprezentative se numără: paradă militară călare prin oraș, expoziție de arme și armuri, demonstrații de luptă, ateliere interactive pentru publicul larg, ateliere de pictură, prelegeri științifice, tir cu arcul, slujbă religioasă medievală și multe alte surprize.



Evenimentul va beneficia de prezența reenactorilor de la Fundația Hussar din Polonia, care doresc să-și cinstească astfel regele la împlinirea a 483 de ani de la naștere. Daniel Stejerean: ”Proiectul de organizare a acestei ediții s-a născut din discuțiile purtate cu reprezentantul Fundației Hussar din Varșovia. Aceștia și-au exprimat dorința de a se deplasa la Șimleu Silvaniei și de a aduce un omagiu lui Stephanus Báthory, cel care avea să ajungă rege al Poloniei și al Marelui Ducat al Lituaniei la vârsta de 44 de ani. Această deplasare se va afla sub patronajul Ministerului General al Armatei - Divizia Armelor și Munițiilor din Polonia care vor acoperi transportul trupelor de reconstituire istorică”




Pe de altă parte, evenimentul este organizat în cadrul programului Zilelor Europene ale Patrimoniului 2016 și are ca scop promovarea patrimoniului cultural local.

Iată și programul manifestărilor:

  • sâmbătă, 17 septembrie 2016
    • 13.30 - 14.00 - Parada istorică medievală în oraș și prezentarea trupelor pe traseul Str.Ion Creangă - str.Carpați - Str. 1 Decembrie 1918 (centrul orașului) - Podul Mare - Cetatea Báthory;
    • 14.00 - 14.20 - Deschidera oficială în Cetatea Báthory, alocuțiuni;
    • 14.20 - 20.00 - Tabără și jocuri medievale
      • expoziție de arme și armuri - Terra Ultrasilvana
      • atelier d epictură - Silvan Art Șimleu Silvaniei
      • tir de arc medieval - Hájos János și Terra Ultrasilbana
      • trubadur pentru o zi - tineri talentați
    • 16.00 - 16.30 - Prelegere științifică ”Protejăm monumentele cunoscându-le. patrimoniul antic și medieval de pe dealul Cetate din Șimleu Silvaniei” susținută de dr. Horea Pop, cercetător în cadrul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău; Locația: sala de ședințe CNIPT
    • 16.30 - 17.15 - Asaltul zidurilor Cetății Báthory - Husarii înaripați

  • duminică, 18 septembrie 2016
    • 10.00 - 11.00 - slujbă religioasă medievală la biserica Romano-Catolică Șimleu Silvaniei ofociată de preotul Kuclis Gábor;
    • 11.00 - 11.30 - depunere de flori la bustul Regelui Stephanus Báthory din fața Bisericii Romano-catolice;
    • 11.00 - 16.00 - vizitarea principalelor obiective turistice din Șimleu Silvaniei
    • 16.00 - închiderea festivalului și întoarcerea Hussarilor în Polonia.

Evenimentul este organizat de CNIPT Șimleu Silvaniei, Primăria Orașului Șimleu Silvaniei și Winged Hussar avându-i ca parteneri pe Spumante Silvania, Agenția de Dezvoltare Intercomunitară Sălaj Plus, Diandra Image și Joi la 5. Parteneri media: Sălajul Pur și Simplu, ZTV, Hoinar prin Sălaj și Ovidiu &Diana Teieru. 









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...