marți, 8 noiembrie 2016

Obiective sălăjene, la un pas de a fi incluse în Programul Național de Restaurare

Institutul Național al Patrimoniului (INP) a publicat recent rezultatele evaluării comisiei pentru includerea unor noi obiective în Programul Național de Restaurare. Din cele 38 de dosare, 8 au fost respinse pentru că aveau documentația incompletă, iar din celelalte 30 care au primit punctaje, 4 sunt obiective de patrimoniu sălăjene.



”De la începutul anului 2016 pe adresa Institutului Național al Patrimoniului au fost depuse 86 de cereri privind înscrierea unor obiective în Programul Național de Restaurare, solicitările fiind făcute de instituțiile aflate în subordinea Ministerului Culturii, de reprezentanții administrației centrale sau locale, de cei ai cultelor recunoscute sau de persoane pentru care problemele patrimoniului reprezintă o preocupare reală.” - se arată într-un comunicat postat pe site-ul INP. Evaluarea dosarelor a fost făcută de o comisie alcătuită din cinci specialiști ai INP, fiecare acordând un punctaj obiectivului în funcție de criteriile de priorotate stabilite în anexa la normele metodologice.

Pe lista celor 30 de obiective care au îndeplinit criteriile, în primele 10 poziții se află nu mai puțin de 4 obiective din județul Sălaj. Acestea sunt: Biserica de lemn ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Brusturi (SJ-II-m-A-05026) ce se află pe poziția a 2-a în listă, Biserica de lemn ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Șoimușeni (SJ-II-m-A-05131) pe poziția a 3-a, Biserica de lemn ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Bulgari (SJ-II-m-A-05029) care ocupă poziția a 6-a în listă și casa memorială ”Iuliu Maniu” din Bădăcin (SJ-II-m-B-05012) pe poziția a 10-a. Întreaga listă poate fi consultată aici.


În comunicatul INP se mai arată că ”Decizia introducerii în Programul Naţional de Restaurare se va face în funcţie de punctajul obţinut de fiecare obiectiv şi de fondurile alocate de Ministerul Culturii pentru anul 2017, sume care trebuie să acopere finanţarea prioritară a obiectivelor deja înscrise în Program.” 

Punctajele mari obţinute şi clasarea celor patru obiective sălăjene în prima treime a clasamentului ne dă speranţe că acestea vor fi cuprinse în Programul Naţional de Restaurare. Era şi cazul, acum în al 12-lea ceas, toate obiectivele sălăjene enumerate fiind într-o stare avansată de degradare.

Poate cea mai afectată de trecerea vremii și de lipsa unor intervenții este biserica de lemn din Brusturi, comuna Creaca. Datată, conform unei inscripții fragmentare pe ancadramentul ușii, la 1701, biserica impresionează prin amplitudinea îmbinărilor de bârne în console ce coboară descrescând ca dimensiune în josul pereților. Pictura interioară se înscrie în registrul lucrărilor semnate de Ioan Pop din Românași.

Biserica de lemn din Brusturi


Portalul bisericii de lemn din Brusturi

Biserica de lemn din Șoimușeni, comuna Letca, a fost adusă conform tradiției din localitatea Fericea din județul Maramureș, în secolul al IX-lea. Pisania din naos, consemnează terminarea lucrărilor de zugrăvire în anul 1863.Unele surse indică vechimea bisericii ca fiind undeva în secolul al XVI-lea.

Biserica din Șoimușeni. Sursa foto: Wikipedia
Despre biserica de lemn din Bulgari, am mai scris, arătând atunci că sunt necesare lucrări de conservare. Iată că prin poziționarea pe lista INP pe poziția a 6-a, șansele ca aceasta să fie inclusă în Programul Național de Restaurare sunt mari. Biserica de lemn din Bulgari pare să fie cea mai veche dintre bisericile d elemn de pe teritoriul județului Sălaj, tradiția orală consemnând 1547 ca an al construcției. Arhitectura bisericii are o particularitate, absida altarului fiind semicirculară, fapt destul de rar în construcțiile de acest fel. Interiorul bisericii este pictat de Ioan Prodan pe la 1775.

Biserica de lemn din Bulgari


Absida altarului de formă semicirculară

Ultimul dintre obiectivele de patrimoniu sălăjene aflate ce acestă listă INP, aflat în urma evaluării dosarului pe poziția a 10-a, care-i dă speranțe să fie inclusă în Programul Național de Restaurare, este Casa memorială ”Iuliu Maniu” de la Bădăcin. Se pare că salvarea vine în ultimul ceas, cu doar 2 ani înante de centenarul Unirii. Conacul lui Iuliu Maniu a fost salvat de la distrugere de ”oameni de bine” din țară și străinătate, sensibilizați de campania publică ”Salvați Istoria Națională. Salvați casa lui Iuliu Maniu”. Casa părintească în care a văzut lumina zilei la 8 ianuarie 1873, cel care avea să realizeze practic unirea Transilvaniei cu România în 1918, a fost construită în 1879 de către Ioan Maniu. Marele om politic Iuliu Maniu și-a lăsat casa părintească prin testament Bisericii greco-catolice, însă imobilul a fost confiscat de comuniști în 1947. A fost pe rând depozit de îngrășăminte chimice, sediu de gospodărie mixtă, tabără pentru copii sau cămin pentru copii cu handicap sever. După revoluția din 1989 casa a devenit obiect de litigiu între parohia greco-catolică Bădăcin și Centrul de Plasament pentru copii cu handicap Bădăcin. Până la urmă, parohia greco-catolică Bădăcin a obținut administrarea clădirii, fiind direct interesată de reabilitarea acesteia. În ultimul an, s-au efectuat lucrări de consolidare a pereților casei, însă din lipsa fondurilor lucrările au fost sistate.

Casa Iuliu Maniu de la Bădăcin

Părintele paroh Cristian Borz, cel care se luptă de ani de zile să salveze casa lui Iuliu Maniu ne-a declarat: ”În luna iulie am fost personal la Institutul Național al Patrimoniului unde am depus documentația pentru introducerea în Programul Național de Restaurare. În luna septembrie INP ne-a cerut actualizarea proiectului și împărțirea lui în lucrări executate și lucrări rămase de executat. În luna octombrie am depus documentația după cerințele INP. Locul 10 cu 153,4 puncte ne dă speranța că vom intra în Programul Național de Restaurare. Decizia introducerii în PNR se va face în funcţie de punctajul obţinut de fiecare obiectiv şi de fondurile alocate de Ministerul Culturii pentru anul 2017. Mulțumesc pentru sprijin Cancelariei Prim-Ministrului, Directiei Județene pentru Cultura Sălaj și nu in ultimul rând proiectantilor care au actualizat proiectul după cerințele INP.”

Directorul executiv al Direcției Județene pentru Cultură Sălaj, doamna Doina Cociș ne-a declarat: ”Este un succes al nostru, al celor care credem în cultură și în patrimoniul local, faptul că obiective de patrimoniu din județul Sălaj au obținut punctaje mari la evaluarea Institutului Național al Patrimoniului. Sunt rezultatul eforturilor conjugate ale noastre și ale beneficiarilor, cei care au întocmit documentația. Merită amintită mobilizarea exemplară de care a dat dovadă colega mea, doamna Valeria Lehene referent de specialitate al Direcției Județene pentru Cultură Sălaj. Este o șansă de a avea după mai bine de 5 ani obiective cuprinse în Programul Național de Restaurare.”

Într-adevăr, este un succes această clasare pe poziții fruntașe ale obiectivelor sălăjene. Coincidență sau nu, azi de ziua sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, cele trei biserici ce poartă hramul sfinților arhangheli au șansa de a fi reabilitate. O șansă bună pentru revigorarea turismului sălăjean.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...