Data de 1 septembrie a fost declarată Ziua Rezervației Biosferei Delta Dunării, pentru a marca data la care a intrat în vigoare Hotărârea Guvernului României nr.983/1990 prin care întreaga Deltă a Dunării a fost declarată rezervație a biosferei. Un an mai târziu, România a înscris cea mai mare parte a Rezervației Biosferei Delta Dunării pe lista patrimoniului Mondial UNESCO. Nu se putea marca mai bine acestă zi, decât printr-o expoziție de fotografie dedicată biodiversității și frumuseților naturale ale acestui paradis numit Delta Dunării.
Întâmplarea fericită face ca în acestă vară, să ajung pentru prima dată în Delta Dunării. Aveam idee despre ce o să găsesc acolo, Delta Dunării este unul dintre obiectivele turistice titrate ale țării. Însă, recunosc, contactul direct cu Natura nu se compară cu nicio descriere, oricât de reușită ar fi aceasta.
Am văzut doar o mică parte din Delta Dunării. Cele trei incursiuni în Rezervația Biosferei, la care se adaugă plimbarea dus-întors pe canalul navigabil Sulina între Tulcea și Sulina, deși au totalizat aproximativ 20 de ore, nu reprezintă decât o fărâmă din ceea ce poate acest mirific loc să ofere. Dar chiar și așa, am văzut câteva din locurile cu adevărat speciale: fantasticele canale mărginite de păduri de sălcii sau de lanuri nesfârșite de stuf, lacuri mai mari sau mai mici cu apă de un albastru ireal, o bogată faună reprezentată îndeosebi se zeci de specii de păsări, nuferi albi sau galbeni ce se întind covor de o parte și de alta a canalelor, fantasticul Golf Musura în care apele Dunării se contopesc cu cele ale Mării Negre.
Spuneam de trei incursiuni în Rezervația Biosferei Delta Dunării. Prima dintre ele a fost posibilă grație celor de la Select Tours Danube Delta prin intermediul cărora am vizitat câteva canale și lacuri situate la nord de brațul Sulina, ce se întind între Tulcea și Mila 23. Cea de a doua incursiune a fost în zona localității Murighiol de le brațul Sfântul Gheorghe, iar a treia incursiune în Rezervația Biosferei Delta Dunării a fost aproape de vărsarea Dunării în Marea Neagră, lângă Sulina.
Ca unul care iubesc fotografia de natură și peisaj și mai nou fotografia wildlife, nu puteam rata un astfel de prilej fără să încerc să imortalizez crâmpeie din Delta Dunării. Bogatul material fotografic a stat la baza selecției pentru expoziția de față. Am ales 36 de fotografii, cele mai multe reprezentând flora sau fauna Deltei. Am folosin pentru acestă expoziție un format neconvențional, 15 cm x 35 cm, tocmai pentru a pune în evidență detalii ale florei și faunei. Recunos, a fost o provocare să găsesc acele fotografii care se pretau a fi decupate astfel încât să dea bine pe formatul folosit. Dacă am reușit sau nu, mă va judeca publicul.
Mai trebuie spus că este o expoziție ”low cost”. Nu este o expoziție profesionistă, puteam folosi ramele pe care le-am mai folosit și cu altă ocazie, dar am vrut altceva. Am vrut o expoziție care să fie ”mobilă”, să poată fi cu ușurință mutată în diferite spații indoor sau outdoor. Am folosit astfel panourile pliabile ale Colegiului Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian”, fotografiile neînrămate dar scoase în evidență prin folosirea unui passpartout de culoare neagră, pretându-se foarte bine la aceste panouri.
Expoziția intitulată ”Delta Dunării. Emoție și Culoare”, a fost realizată în parteneriat cu Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” Zalău și cu Casa Corpului Didactic Sălaj. De altfel, în perioada 28 august - 1 septembrie 2017, fotografiile expuse au putut fi admirate pe holurile CCD Sălaj. În perioada 4 - 15 septembrie 2017, expoziția se va muta la Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” Zalău, acolo unde poate fi văzută de elevi și de profesori.
- Impresii de călătorie
- Sălajul Turistic
- România văzută de mine
- Interferențe culturale
- Muzeele Lumii
- Patrimoniul UNESCO
- Orașul meu...
- Cronică de carte
- Capitală Culturală Europeană
- Motive pentru a vizita...
- Colaboratori
- Interviuri
- Meșteșuguri tradiționale
- Mass-media
- Hoinar prin Salaj
- Proiecte fotografice
- Evenimente culturale
- Cogito Ergo Sum
- Istoria fotografiei
- Proiecte fotografice
- Târguri și festivaluri
- Galerie Foto
- Oameni și locuri
- Biserici de lemn
- IA
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu