duminică, 26 noiembrie 2017

Muza Fest se încheie cu expoziția ”I Love Nepal”, semnată Ecaterina Olaru

Festivalul Artelor ”Muza Fest” - maraton artistic ce se desfășoară în fiecare toamnă la Zalău, în organizarea Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, se încheie la fel cum a început: printr-o expoziție de fotografie artistică. Dacă prima expoziție a fost una de grup, de data acesta avem de a face cu o expoziție personală, iar autoarea este Ecaterina Olaru. 





Ediția din acest an a festivalului Muza Fest a avut în program nu mai puțin de trei expoziții de fotografie. Prima, care a deschis practic festivalul la Zalău a fost o expoziție colectivă a artiștilor fotografi participanți la prima ediție a Taberei de Fotografie ”Sălaj. Frumusețe, Tradiție, Poveste”. Am participat la vernisaj și în calitate de co-organizator al taberei. La a doua expoziție nu am ajuns la vernisaj dar am văzut-o, în grabă, ulterior. Pe cea de a treia, a Ecaterinei Olaru, o aștept încă de la debutul Muza Fest. O aștept pentru că știu ce fel de fotografie face Ecaterina Olaru, i-am admirat de atâtea ori fotografiile cu vădite tente artistice.

Recunos, tematica expoziției m-a surprins! Nu mă așteptam la o astfel de abordare, cu toate că îmi amintesc că am invidiat-o pentru călătoria pe ”acoperișul lumii”. Iar cum iubesc deopotrivă fotografiile și călătoriile, expoziția ”I Love Nepal” se anunță a fi cu atât mai interesantă.


În vederea promovării expoziției, în evenimentul creat pe facebook, se spune: ”Originară din Zalău, Ecaterina Olaru este absolventă a Facultăţii de Sociologie din cadrul Universităţin Babeş-Bolyai Cluj Napoca. Cu o carieră profesională în domeniul resurselor umane, ea şi-a descoperit pasiunea pentru arta fotografică doar în urmă cu câţiva ani, în timpul numeroaselor ieşiri în natură. Plecând de la camera foto a unui telefon mobil şi primul fluture albastru suprins cu aceasta, Ecaterina a ajuns în scurt timp la fotografiile realizate cu camere foto profesionale, orientându-se în special către fotografia de peisaj şi detalii din natură. Un pas important în viziunea de ansamblu asupra a ceea ce înseamnă fotografia ca artă l-a făcut în 2017, an în care a făcut o excursie de două săptămâni în Nepal. În ţara asiatică din inima munților Himalaya, situată la cea mai mare altitudine și înghesuită între doi giganți - India la sud și Tibetul chinezesc la nord, artistul fotograf a descoperit expresivitatea figurii umane şi bucuria vieţii, în mijlocul unei populaţii ce trăieşte la limita sărăciei. Expoziţia „I love Nepal” – Iubesc Nepalul oglindeşte prin imagini emoţiile trăite de autor în cele două săptămâni petrecute într-o cultură fascinantă.”

În cadrul expoziției ”I Love Nepal” vor fi expuse 35 de fotografii, toate realizate în aprilie 2017, când Ecaterina Olaru a efectuat o excursie de două săptămâni în îndepărtatul Nepal.

Ecaterina Olaru: ”Nu este prima expoziție personală - am mai avut o expoziție cu ocazia Galei Culturii Sălăjene în 2015 - dar este prima expoziție în care majoritatea fotografiilor sunt portrete. Este prima ocazie cu care am fotografiat cu precădere portrete, deoarece am întâlnit în Nepal un contrast care m-a frapat: sărăcia în care trăiesc oamenii și frumusețea și seninătatea din privirile lor. Felul în care au reacționat la rugămintea de a se lăsa fotografiați, fără a-și schimba mimica și fără a poza într-un mod fals, te îndeamnă să te oprești la fiecare pas pentru a surprinde autenticitatea lor. 

Ecaterina Olaru în Nepal. Fotografie din colecția personală
Iată așadar suficiente motive, pentru a participa la vernisajul expoziției Ecaterinei Olaru ”I Love Nepal”. Expoziția va fi vernisată luni, 27 noiembrie 2017, la ora 17 la Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...