miercuri, 6 decembrie 2017

Centenarul Marii Uniri, în Sălaj

Împlinirea unui secol de la cel mai măreț eveniment din istoria românilor, Unirea Transilvaniei cu România, nu poate rămâne fără a fi marcat la nivelul întregii țări printr-o mulțime de evenimente istorice sau culturale. De fapt, aproape tot ceea ce se va întâmpla în anul 2018, va sta sub semnul Centenarului. Cu atât mai mult cu cât, la nivelul Ministerului Culturii și Identității Naționale a fost ales deja logo-ul sub care se vor desfășura toate evenimentele Centenarului. 





Pe pagina dedicată identității vizuale a Centenarului Marii Uniri, parte a site-ul Ministerului Culturii și Identității Naționale (MCIN), sunt publicate regulile de utilizare a Logo-ului. Astfel, elementele de identitate vizuală sunt puse gratuit la dispoziția tuturor celor care doresc să le folosească doar în scop nepatrimonial (necomercial). 

Așa cum este firesc, la nivelul fiecărui județ, s-a constituit prin Ordinul Prefectului nr.247/2017 Grupul de lucru Centenar în vederea organizării acțiunilor și manifestărilor ce se vor desfășura în anul 2018 în județ. Din acest grup de lucru fac parte 43 de persoane (membri și mebri supleanți) de la nivelul principalelor instituții: Instituția Prefectului, Consiliul Județean Sălaj, primăriile orașelor Zalău, Jibou, Cehu Silvaniei și Șimleu Silvaniei dar și a comunelor Bobota, Bocșa, Pericei sau Sânmihaiu Almașului; Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Direcția Județeană pentru Cultură Sălaj, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Biblioteca Județeană ”Ioniță Scipione Bădescu” Sălaj, Inspectoratul Școlar Județean Sălaj, Direcția Județeană Sălaj a Arhivelor Naționale, Asociația Națională ”Cultul Eroilor - Regina Maria” - filiala Sălaj, Asociația națională a Veteranilor de Război - filiala Sălaj și unitățile militare din Zalău și Șimleu Silvaniei.

La nivelul județului Sălaj a fost lansat site-ul oficial www.centenarsalaj.ro care va fi interfața dintre organizatorii evenimentelor dedicate Centenarului și publicul larg. Așa cum se arată pe pagina principală a site-ului ”Despre noi” ”site-ul Centenar în Sălaj a fost lansat pentru a oferi informații despre acțiunile și manifestările organizate pentru celebrarea a 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri, precum și alte comunicate dedicate acestui eveniment. Pagina centenarsalaj.ro este deținută și administrată de către Instituția Prefectului - județul Sălaj și conține comunicate, detalii despre evenimente, resurse educaționale și link-uri către articole și bloguri.”


Pagina de gardă a site-ului centenarsalaj.ro
La rubrica ”Calendar” sunt deja marcate pe tot parcursul anului 2018 o serie de evenimente culturale dedicate Centenarului. Cu siguranță lista evenimentelor nu este definitivă, sunt sigur că în anul 2018 vor apărea și alte evenimente. Cu atât mai mult cu cât unitățile de învățământ vor avea cu siguranță și ele un cuvânt de spus. Sunt multe activități propuse a se desfășura pe întreg anul 2018. Acestea pot fi consultate direct pe site, accesând rubrica ”calendar”

Pentru luna ianuarie 2018 sunt propuse următoarele activități (unele dintre acestea vor continua și în lunile următoare): 

  • Tipărirea monografiei ”Sălajul centenar”; promovarea Sălajului istoric în mass-media; spectacole diverse în localitățile Bobota, Bădăcin, Bocșa, Băsești sau la Gorgana; conferințe Centenar, lecturi publice etc  - propuneri venită din partea Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj; 
  • Expoziția ”Sălajul și Marea Unire”; achiziții de costume de ispirație istorică - propuneri venite din partea Muzeului Județean de istorie și Artă Sălaj;
  • Amplasarea unei statui a domnitorului MIhai Viteazul și a unor plăcuțe pe imobile în care și-au desfășurat activitatea diferite instituții - propunere venită din partea Primăriei Municipiului Zalău; 
  • ”Caravana Unirii” ce va străbate județul Sălaj având ca punct final Alba Iulia - propunere venită din partea Bibliotecii Județene ”Ioniță Scipione Bădescu” Sălaj
  • Construirea unui monument dedicat Centenarului la Jibou - propunere a Primăriei Municipiului Jibou;
  • Simpozion dedicat lui Iuliu Maniu - propunere venită din partea Instituției Prefectului Sălaj
În cadrul rubricii ”Articole” sunt (și vor fi) publicate articole de specialitate despre personalitățile sălăjene ce și-au adus contribuția la realizarea Marii Uniri. Până acum au fost publicate articolele: ”Alexandru Aciu și Marea Unire” și ”Sălajul și Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 în memoriile lui Grațian C.Mărcuș” - articol semnat de istoricul Marin Pop.

Mai există pe site rubrica ”Jurnal” ce conține prezentarea unor evenimente care au avut loc sub genericul Centenarului. Sunt postate deja informații și câteva imagini de la activitățile premergătoare Centenarului, desfășurate în Sălaj începând cu luna noiembrie 2017. 

Considerăm acest demers al Instituției Prefectului ca fiind una menită să coaguleze energiile creatoare ale instituțiilor sălăjene. Să sperăm că informațiile ce vor fi prezentate vor constibui la informarea corectă a cetățenilor și, de ce nu, la formarea unei atitudini pozitive - mai ales în rândul tinerei generații - referitoare la cel mai important eveniment din istoria românilor. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...