duminică, 1 martie 2020

Sălajul inedit: Sfântul Ilie și corbii

Știați că în Sălaj există biserici de lemn care, la fel ca și bisericile pictate din nordul Bucovinei, aveau pictură exterioară? Încă se mai disting urme ale picturii exterioare la bisericile de lemn din Creaca (sec. XVIII), Derșida (1700), Chieșd (sec.XVIII), Sânpetru Almașului (sec. XVII) sau Păușa (1730).


Timpul și-a pus nemilos amprenta astfel că scenele pictate în exterioar nu se mai văd aproape deloc. Excepție face biserica ”Sf.Nicolae” din Păușa, acolo unde încă mai este vizibilă o astfel de scenă.


Capetele lungi ale bârnelor ce formează absida arată ca niște ”aripi” desfășurate până la brâul sculptat. Ocrotită de două astfel de ”aripi” a supraviețuit peste secole o scenă din Vechiul Testament ce încă se mai poate distinge. Aceasta îl reprezintă, după toate probabilitățile, pe Sfântul Ilie hrânit de corbi. Scena se desfășoară în zona micii ferestre ce luminează altarul. 

Două păsări mari, negre, cu aripile desfăcute, vin înspre Sfântul Ilie împlinind profeția din 1 Împărați 17: 2-4: ”Și Cuvântul Domnului a vorbit lui Ilie cu aceste vorbe: Pleacă de aici, îndreaptă-te spre răsărit și ascunde-te lângă pârâul Cherit, care este în fața Iordanului. Vei bea apă din pârâu și am poruncit corbilor să te hrănească acolo”

În fondul Leontin Ghergariu de la Arhivele Statului, filiala Sălaj, se păstrează și o fotografie a acelei scene. Am alăturat-o la fotografia realizată de mine.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...