În urmă cu 5 ani, scriam articolul ”Despre un monument uitat: Stâlpul Foamei”. Mă bucuram atunci că am descoperit acest monument de la 1814-1817, uitat pe nedrept de toți cei responsabili de conservarea și promovarea monumentelor istorice. Recunosc, am fost puțin critic cu administrația locală de la acea vreme. Însă, așa cum aveam să-mi dau seama mai târziu, nu era vorba de rea voință. Pur și simplu, altele erau prioritățile momentului. A trebuit să treacă vreo doi ani, pentru ca domnul Cornel Lar - la data publicării articolului viceprimar al Comunei Ileanda - ales primar la alegerile locale din 2016, să mă contacteze și să-mi propună să scoatem monumentul din anonimat. Iată că acest lucru s-a întâmplat, pe finalul mandatului domnului primar. Astfel, la 26 august 2020, lângă Stâlpul Foamei - ”monumentul uitat” de la Ileanda, a fost instalat un panou informativ pentru turiști. Despre acest exemplu de bună practică vreau să scriu în cele ce urmează.
România încă mai are probleme cu gestionarea monumentelor istorice, iar județul Sălaj nu face excepție. Numai cine ia la pas localitățile județului știe că multe din monumentele istorice suferă din cauza nepăsării celor care ar trebui să le salveze: instituții de profil, autorități și comunități locale. Sigur, timpul își pune amprenta asupra monumentelor, multe dintre ele sunt în ruină. Însă chiar și așa, nu este normal să nu existe un plan de punere sub protecție a acestora. Sau măcar să beneficieze de o semnalizare adecvată, pentru ca cei care trec pe acolo să știe despre ce este vorba.
Așa s-a întâmplat și cu Stâlpul Foamei - monumentul aflat între Ileanda (centrul comunei cu același nume) și Dăbâceni. Până recent însă, când domnul primar - Cornel Lar a decis că monumentul, parte din istorie zbuciumată a locurilor, să fie scos din anonimat. Acum, cei care trec prin zonă, sunt semnalizați că urmează ”Monumentul Foamei”. Iar dacă vor avea curiozitatea să se oprească, vor putea citi pe un panou instalat lângă monument, povestea acestuia.
Semnalizarea monumentului prin indicator rutier. Foto: Cornel Lar |
Panoul informativ montat lângă Stâlpul Foamei. Foto: Cornel Lar |
Monumentul ”Stâlpul Foamei” și panoul informativ Foto: Cornel Lar |
Însă înainte de toate trebuie să-i mulțumesc public, deși am făcut-o și în privat, domnului primar Cornel Lar. A înțeles încă de la început că acest monument este parte din istoria locului și că este de datoria sa, ca și edil al comunei Ileanda să-l scoată din anonimat, să-l pună în evidență.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu