vineri, 23 aprilie 2021

Traseul caselor tradiționale sălăjene

În județul Sălaj mai sunt câteva locuri în care mai păstrează case tradiționale. Din păcate, în ultimii 30 de ani, multe dintre acestea au fost distruse, fie prin ruinare datorită abandonării de către urmașii celor care le-au locuit, plecați în lume pentru un trai mai bun, fie chiar de către aceștia odată reîntorși acasă. Unele case au fost salvate prin inițiative locale, altele au fost transformate în muzee ale satului. A existat și un proiect de promovare și punere în valoare a acestora, implementat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj. Acest an vine cu o veste bună: Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, a câștigat două proiecte cofinanțate de Administrația Fondului Cultural Național - A.F.C.N., iar unul dintre acestea este dedicat caselor tradiționale sălăjene. 


Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj anunță începerea proiectului cultural „Traseele caselor tradiționale sălăjene”, care se derulează între aprilie și noiembrie 2021, în parteneriat cu Asociația Sinaptica. 

Prin acest Proiect cultural cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național se va crea o platformă digitală pentru promovarea arhitecturii tradiționale de pe teritoriul județului Sălaj.

Obiectivele care vor fi atinse până la finalul proiectului sunt:

  • documentarea resurselor naturale și antropice din Sălaj care să fie incluse în cinci trasee de vizitare distincte;
  • realizarea unor actiuni de educație culturală a publicului local și a turiștilor;
  • crearea unor platforme interactive mobilă și web pentru prezentarea traseelor turistice.

Cea mai importantă componentă a proiectului este realizarea unei aplicații mobile și a unei pagini web de prezentare a cinci trasee turistice care includ 12 case tradiționale cu arhitectură specifică pentru zonele etnografice ale Sălajului. Prin intermediul aplicației mobile și a paginii web, turiștii pot afla nu doar cum să ajungă de la o casă la alta, ci și informații despre alte puncte de interes turistic.

Pe lângă realizarea aplicației mobile și a paginii web, în timpul proiectului vor fi organizate două sesiuni de instruire pentru 20 de persoane care să poată realiza activități de ghidaj în sprijinul vizitatorilor.

Informații suplimentare despre implementarea proiectului vor fi disponibile pe pagina web culturasalaj.ro și pe pagina de  Facebook.

Pentru detalii, puteți folosi datele de contact:

- număr de telefon: 0260/612870

- adresa de e-mail: office@culturasalaj.ro.

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...